Traditionele banken zijn nog altijd de grootste financiers van bedrijven in Nederland. Toch verandert dit snel. Tien jaar geleden kwam meer dan 80 procent van de bedrijfsfinanciering bij banken vandaan. Tegenwoordig is de traditionele bank voor minder dan 60 procent van het midden- en kleinbedrijf een bron van financiering. Vooral veel kleine bedrijven kunnen niet meer bij de bank terecht.

Alternatieven
Banken financieren dus nog altijd een groot deel van de plannen van ondernemers, maar het komt steeds vaker voor dat ondernemers meerdere bronnen gebruiken om aan geld te komen. Naast banken en bancaire financiering komen er steeds meer aanbieders en nieuwe financieringsvormen op de markt. Hoewel veel nieuwe initiatieven nog in de kinderschoenen staan, zijn er al een aantal mooie ‘alternatieven’ of ‘aanvullingen’ ontstaan op bankfinanciering. Wie had er acht jaar geleden gehoord van crowdfunding, kredietunies en online kredietverstrekkers? Nu berichten media er bijna dagelijks over.

Keuze is reuze
Nieuwe, kleine financiers zijn qua structuur en werkwijze minder log en kunnen vaak sneller financieren, stellen minder eisen en hebben soms ook nog betere voorwaarden. De aanvraagprocedure bij een bank omvat bijvoorbeeld veel papierwerk en duurt gemiddeld 39 dagen. Ruim 39 procent van de kredietaanvragen wordt vervolgens direct afgewezen (onderzoek Panteia in opdracht van Europese Comissie, 2014). Daarmee is Nederland de negatieve koploper in Europa. Vooral voor kleine bedrijven is de verloren tijd rond een mislukte kredietaanvraag zeer kostbaar.

Het heeft veel voordelen dat er nu meer opties zijn dan ooit tevoren, maar het levert ook nieuwe uitdagingen op: je moet tenslotte kiezen en je wilt natuurlijk de beste keuze maken. De keuze voor de juiste financier(s) kan je uiteindelijk veel opleveren. Denk aan een snellere aanvraag, een grotere slagingskans, een scherpe rente en de juiste voorwaarden.

Vertrouwen
Vertrouwen is een belangrijke factor. De markt wordt inmiddels overspoeld met nieuwe kleine financiers, die in het gat duiken dat banken hebben achtergelaten. Bekijk goed wat de voorwaarden zijn, hoe transparant ze werken, welke partijen achter het bedrijf zitten en wat de klantervaringen zijn. Ga na wat de online reputatie is van de financier (social media, forums). Check ook even of de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) geen waarschuwing heeft afgegeven, zoals in het geval van flitskredieten. Ga in alle gevallen ook een persoonlijk gesprek aan met de financier en stel kritische vragen.

Allerlei combinaties van financieringsvormen zijn inmiddels mogelijk. Bij het opstellen van een financieringsplan is het dus goed om te kijken welke vormen precies bij je bedrijfsplannen passen. In het whitepaper Alternatieve financiering lees je welke vormen van alternatieve financiering geschikt zijn voor het midden- en kleinbedrijf.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Download Whitepaper Rechtsvormen

Download gratis de whitepaper “Rechtsvormen” met alle voor- en nadelen per rechtsvorm, handige tips voor ondernemers en rechtsvormkeuze test.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…