Heb je te maken met onbeantwoorde rekeningen die maar niet betaald worden? Heb je zelf al meerdere malen klanten aangesproken op het betaalgedrag, maar helpt dit niet? Dan is het inschakelen van een deurwaarder een slimme optie.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wanneer een deurwaarder inschakelen?

Een deurwaarder heeft ambtelijke bevoegdheden en kan bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen. Een deurwaarder kan ook ingeschakeld worden wanneer je (nog) geen gerechtelijke procedure op wilt starten. De fase voor de gerechtelijke procedure wordt ook wel de minnelijke fase genoemd. In deze fase kan een deurwaarder incassowerkzaamheden verrichten om jouw geld te innen. Het imago van een deurwaarder kan ervoor zorgen dat wanbetalers snel facturen betalen. Daarnaast kan je ook een deurwaarder inschakelen wanneer je wel een gerechtelijke procedure start. Een deurwaarder heeft de bevoegdheid om het vonnis van een rechter uit te voeren.

Een deurwaarder werkt niet voor je, maar onafhankelijk. Dit betekent dat de deurwaarder rekening houdt met de belangen van de crediteur en de debiteur. Omdat je de deurwaarder heeft ingeschakeld, wordt je natuurlijk wel op de hoogte gehouden van de stand van zaken. De deurwaarder zal regelmatig een update geven. Zo blijft je goed op de hoogte en zullen eventuele tussentijdse oplossingen met je worden besproken.

Je wilt graag jouw rekeningen betaald zien, maar je wilt niet de goede relatie met je klant beschadigen. Doordat deurwaarders veel ervaring hebben met het innen van geld, gaan ze op een zakelijke en respectvolle manier te werk. Een schuldenaar wordt eerst persoonlijk gewezen op alle verplichtingen en mogelijkheden. Op deze manier zijn verdere stappen, zoals een aanmaning, vaak niet nodig. Op deze manier kan een gerechtelijke procedure voorkomen worden.

Hoe schakel ik een deurwaarder in?

Stel: je wilt graag een deurwaarderbureau inschakelen, maar welke moet je kiezen? Bij Mijn Zaak vindt je een passend deurwaarderbureau in de buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is het invullen van het formulier. Wij nemen jouw aanvraagformulier zorgvuldig door en brengen je vervolgens via een slim algoritme binnen 1 werkdag in contact met 4 bureaus. Je kiest zelf op basis van jouw situatie en je behoefte, welke deurwaarder het beste bij je past.

Hoe een deurwaarder aanstellen?

Worden jouw verzonden rekeningen niet betaald? Dan wil je natuurlijk graag dat deze alsnog betaald worden. Helpt herinneren en aanspreken niet? Een deurwaarder kan uitkomst bieden. Maar hoe kies je de beste deurwaarder?

Als je op zoek bent naar een deurwaarder, is het verstandig om verschillende deurwaarderbureaus te vergelijken. Elke situatie is uniek en voor iedere situatie zijn bepaalde deurwaarderbureaus het meest geschikt. Zoek je een deurwaarder tijdens de minnelijke fase? Of zoek je alleen een deurwaarder om een vonnis voor je uit te voeren? Elke aanvraag is verschillend en voor elke aanvraag is er een deurwaarder die hier het beste bij past.

Iedereen kan een deurwaarder aanstellen. Dus niet alleen bedrijven, maar ook zzp’ers en particulieren kunnen een deurwaarder aanstellen. Hierbij is het wel van belang dat je bewijzen hebt van de wanbetaling. Een mondelinge afspraak is lastig te verhalen. Heb je bewijzen in de vorm van facturen en herinneringmails? Dan kan je een deurwaarder in de arm nemen.

Waarom een deurwaarder aanstellen?

Je kan een deurwaarder aanstellen voor diverse situaties. Zo kan een deurwaarder incassowerkzaamheden verrichten. Mocht dit niet werken, kan een deurwaarder direct overgaan tot actie. De deurwaarder kan de schuldenaar dagvaarden. Betaalt je schuldenaar dan nog steeds niet, dan kan een betaling afgedwongen worden via een gerechtelijke procedure. De rechter doet dan haar uitspraak over de zaak. Het vonnis kan uitgevoerd worden door de deurwaarder.

Heb je al een vonnis en zoekt je een deurwaarder om het uit te voeren, dan stel je hiervoor een deurwaarder aan. Alleen een deurwaarder is bevoegd om deze ambtshandelingen uit te voeren.

 

Wanneer een deurwaarder inhuren?

Werk je hard, maar wordt er niet betaald? Dan heb je te maken met een wanbetaler. Je kunt de ander aanspreken op het betaalgedrag, maar je kan ook een deurwaarder inhuren. Een deurwaarder kan met zijn bevoegheden ambtelijke werkzaamheden verrichten. Bij een officieel vonnis kan een deurwaarder een schuldenaar verplichten tot betaling. Dit kan een deurwaarder doen door bijvoorbeeld beslag te leggen op het loon, de uitkering of op spullen. Je kunt een deurwaarder inhuren voor zowel de minnelijke fase (voorafgaand aan een gerechtelijk proces) als tijdens het gerechtelijke proces.

In de minnelijke fase kan een deurwaarder optreden als een soort incassobureau. Het voordeel om hier een deurwaarder voor in te huren, is dat dit een psychologisch voordeel heeft. Een deurwaarder heeft meer gezag dan een incassobureau en maakt daardoor meer indruk. Hierdoor hoef je vaak geen juridische procedure te starten en bespaar je veel tijd.

Mocht dit helaas niet het geval zijn, kan een deurwaarder de schuldenaar oproepen om voor de rechter te verschijnen. Dit gebeurt middels een dagvaarding. Een wanbetaler kan alleen een rechtzaak voorkomen door een tijdige betaling te doen of door een regeling te treffen. Een deurwaarder werkt onafhankelijk, ondanks dat hij wordt ingehuurd. Dit houdt in dat hij rekening houdt met zowel de belangen van de crediteur, als de debiteur. Een deurwaarder geeft regelmatig een update over de stand van zaken. Zo blijf je goed op de hoogte en worden eventuele tussentijdse oplossingen met je besproken.

Als het gerechtelijke proces wel doorgaat, heeft de deurwaarder speciale bevoegdheden om het vonnis van de rechter uit te voeren. Hierbij kan je denken aan het beslag leggen op eigendommen van de schuldenaar. De eigendommen worden na betaling weer vrijgegeven.

Kan ik als particulier een deurwaarder inschakelen?

Jazeker, als particulier kan je ook een deurwaarder inschakelen. Dit kan als je bijvoorbeeld nog een groot bedrag (bijvoorbeeld alimentatie) tegoed heeft van iemand. Het inschakelen van een deurwaarder is dus niet alleen voorbehouden aan bedrijven!

Ook als particulier kan het gebeuren dat je niet het geld krijgt waar je recht op hebt. Je vertrouwde erop dat het werd overgemaakt, maar zonder resultaat. Werkt aanspreken niet en wil je verdere stappen ondernemen? Dan kan een deurwaarder je uitkomst zijn. Belangrijk is wel dat je bewijs heeft dat er niet betaald is. Wanneer je bijvoorbeeld niet kunt aantonen dat je geld heeft geleend aan een vriend, wordt het lastig om er een zaak van te maken.

Heb je alle afspraken op papier vastgelegd? Dan kan je ook aantonen dat er niet betaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan particuliere verhuur. Wanneer de huur niet meer betaald wordt, kan je dit eenvoudig aantonen. In dit geval is het inschakelen van een deurwaarder als particulier een goede optie.

Een deurwaarder kan ervoor zorgen dat je jouw geld alsnog ontvangt. Maar hoe? Meestal is het psychologisch effect van een deurwaarder genoeg om een wanbetaler over te laten gaan tot betaling. Wanneer dit niet zo is, kan een deurwaarder gebruikmaken van zijn bevoegdheden om ambtelijke werkzaamheden te verrichten. Zoals het dagvaarden van de schuldenaar. Een regeling kan dan nog getroffen worden tussen je en de andere partij. Gebeurt dit niet, dan komt jouuw zaak voor de rechter. Het vonnis van de rechter wordt door de gerechtsdeurwaarder uitgevoerd.
 

Lees ook:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…