Dit worden de crowdfunding trends van 2015
Slimme ondernemers op zoek naar extra financieringsruimte weten steeds vaker de weg te vinden naar crowdfunding. Nederland kent inmiddels al tientallen platforms, waarop ook bedrijven in allerlei sectoren investeerders persoonlijk kunnen betrekken bij hun zaak. De opbrengst van 2013 wordt dit jaar verdubbeld. Wat betekent dit voor 2015?

Zeker 60 miljoen in 2014
De recente ontwikkelingen worden op de voet gevolgd door Simon Douw van crowdfundingadviesbureau Douw&Koren, dat ondernemers begeleidt in deze vorm van financieren. “Officiële cijfers over 2014 hebben we nog niet, maar we verwachten dat het totaalbedrag aan crowdfunding dit jaar zeker de 60 miljoen euro overschrijdt. En komend jaar stijgt dat verder door naar zo’n 100 miljoen. De reden daarvoor is dat deze manier van financiering steeds meer bekendheid krijgt. Meer ondernemers zien dat dit een oplossing is die werkt. De kennis neemt toe en er zijn genoeg manieren om er praktisch mee aan de slag te gaan.”

Ook lokale ondernemers
Het beeld dat alleen hippe, snelle en online georiënteerde ondernemers iets aan crowdfunding hebben is onterecht, meent Douw. “We zien steeds meer verschillende soorten ondernemers participeren. Dat zijn niet alleen de hippe online startups, maar net zo goed traditionele bedrijven. Steeds vaker zien we ook lokale ondernemers, die het vaak lastig vinden om werkkapitaal te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan een accountantskantoor dat krediet zoekt voor een nieuw te openen vestiging of echte B2B-bedrijven die producten maken.”

Om verschillende redenen komt crowdfunding steeds vaker ook bij deze ondernemers in het vizier. “Voorheen ging het vooral om de kleine financieringsaanvraag waarin de bank niet geïnteresseerd was. Je ziet dat de horeca bij de banken vaak voor een dichte deur staat. Crowdfunding levert echter zoveel meer op. Het is namelijk veel leuker om direct met mensen zaken te doen en hen te betrekken bij je bedrijfsvoering. De belangrijkste reden van crowdfunding is echter dat een bedrijf het zinvol vindt om ambassadeurs te creëren, niet per se omdat er direct geld nodig is, maar gewoon om de participatie te bevorderen. Dat maakt crowdfunding tot een uiterst goede marketingtool.”

Stapelfinanciering
Wat gaat er in 2015 veranderen? “Het nieuwe toverwoord is stapelfinanciering. Vroeger was crowdfunding een vreemde eend in de bijt, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker als normaal gezien om financiering bij verschillende bronnen te zoeken: men start met crowdfunding en gaat pas daarna voor een lening naar de bank en private equity. Die trend zet door. Tot nu toe zien we vooral startups crowdfunden, maar bestaande bedrijven sluiten steeds meer aan. Komend jaar is die verhouding ongeveer 50/50.”

Soorten crowdfunding
In Nederland heeft crowdfunding flink de wind in de zeilen. “Bij ons gaat het erg goed, zeker vergeleken met België. Maar ook in Duitsland en Groot-Brittannië loopt het aardig. Nederland blinkt daarbij uit in de verscheidenheid aan soorten van crowdfunding. Presale bijvoorbeeld (waarbij iedereen die meedoet een eindproduct krijgt), maar ook diverse leningen, crowdfunding met aandelen en met converteerbare leningen. Voor het komend jaar verwachten we dat op alle fronten de groei flink doorzet. Waarom? Crowdfunding past bij onze Nederlandse volksaard: wij starten graag een project op samen met anderen. En participeren kan vaak al voor twintig euro.”

Lees ook:
Crowdfunding: geen krediet, toch kapitaal »
Wat moeten we toch met al die trends »

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Werkkapitaal is hard nodig voor investeringen en groei van je bedrijf. Maar dan moet het wel beschikbaar zijn en niet vastzitten in voorraden en…
Moet je als ondernemer op veel verschillende plekken zijn, is het hebben van een auto hiervoor ideaal en overweeg je om zakelijk een auto te leasen? In…
Wil je als ondernemer kunnen investeren wanneer het nodig is of je tijdelijke tekort in financiële middelen aanvullen om lopende zaken te betalen? Dan…