Een beroepschrift schrijven
Is uw bezwaarschrift afgewezen door de Belastingdienst? Dan kunt u daartegen in beroep gaan bij de rechtbank. Met deze checklist zorgt u ervoor dat uw beroepschrift aan alle voorwaarden voldoet.

Stuur op tijd in

 
Als u te laat instuurt, wordt uw zaak mogelijk niet behandeld. Het beroepschrift moet binnen zes weken op de post en niet later dan een week daarna zijn ontvangen. Laat u het door een koerier bezorgen? Dan moet het binnen zes weken zijn ontvangen. Digitaal insturen is niet mogelijk.
 

Te laat of langer nodig?

Ook als u te laat bent, kunt u het beroepschrift nog insturen. Maar u moet dan wel duidelijk kunnen maken waarom. Er moet sprake zijn van ‘bijzondere omstandigheden’, zoals bijvoorbeeld ziekte. Een weekje vissen is dat niet.
 

Oneens met meerdere uitspraken?

U kunt in uw beroepschrift tegen meerdere uitspraken tegelijkertijd in beroep gaan. Dat ligt het meest voor de hand als het om hetzelfde onderwerp gaat, bijvoorbeeld bij verwante beslissingen van dezelfde belastinginspecteur.
 

In welke taal?

Stel het beroepschrift bij voorkeur op in het Nederlands. Het mag in een andere taal, maar dan kan wel om een vertaling worden gevraagd.
 

De inhoud van het beroepschrift

De volgende gegevens in het beroepschrift moeten staan:
  • Datum waarop u het verstuurt;
  • Vermelding van soort document, soort belasting, aanslagnummer en belastingjaar;
  • Geef aan tegen welke uitspraak op bezwaarschrift u in beroep gaat en wat de inhoud van die uitspraak is;
  • Kopie van de aanslag en de uitspraak;
  • Motivering;
  • Bewijsstuk(ken);
  • Verzoek om vergoeding van de proceskosten;
  • Handtekening;
  • Naam, adres en telefoonnummer in Nederland.
 

Motivatie

Geef duidelijk aan waar u het niet mee eens bent en waarom. Wilt u de hoogte van een bepaalde aanslag aanvechten, geef dan aan hoe hoog het bedrag volgens u zou moeten zijn en laat zien hoe u dat bedrag heeft berekend.
 

Uitstel van betaling

Als u in beroep gaat tegen het bedrag van een aanslag, dan kunt u uitstel van betaling vragen. U moet dit doen bij de Belastingdienst zelf en het kan alleen voor het bedrag waar u het niet mee eens bent. Het resterende deel moet u dus wel gewoon betalen.
 

Vergoeding proceskosten

U kunt verzoeken om vergoeding van de proceskosten. Dit is echter afhankelijk van het feit of u het beroep wint. U krijgt dan geen volledige vergoeding, maar een tegemoetkoming volgens vaste tarieven.
 

Stuur dit mee

Voeg een kopie bij van de beslissing(en) waartegen u in beroep gaat. Stuur bewijsstukken mee die uw argumenten kracht bij zetten, zoals (jaar)rekeningen, facturen, of resultaten van een onafhankelijk onderzoek.
 

Gerelateerd lezen:

• “Klanten in termijnen laten betalen, hoe pak ik dat aan?” • Het belang van een goede kredietscore • Factoring: laat je debiteurenbeheer uit handen nemen • Doe iets goeds voor het milieu en bespaar met de milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Haal meer uit je investering door de belangrijkste fiscale aftrekposten te gebruiken. In deze checklist staat welke dat…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch…