Column John van de Pol | Als je bedrijf er goed voor staat

Het is een kwestie die bij veel familiebedrijven speelt. De opvolging binnen de familie en de investeringen in verdere groei. Je onderneming heeft een stevige balans. Je bent de afgelopen jaren namelijk door nogal wat herstructureringen gegaan, en je weet dat je nu een sterk bedrijf hebt met mooie marges. Je ziet ook dat je weer ruim boven je vereiste bankconvenanten zit.
We hebben het in dit geval over een technisch productiebedrijf. Je herstructureringen hebben ertoe geleid dat je behalve een goede balans en goede marges, óók je productportfolio op orde hebt. Je hebt immers geïnvesteerd in nieuwe machines en je hebt met externe hulp ook je bedrijfsprocessen op orde gebracht. Je rapportages zijn goed, want je krijgt betrouwbare overzichten over de stadia waarin de productie van diverse machines zich bevinden. Maar ook dat machines op tijd af zijn en dat klanten tevreden zijn, want men klaagt minder. Je voelt steeds meer dat de swung erin zit. Zelfs het betaalgedrag is verbeterd. Nu is het wel zo dat je daar de laatste tijd extra aandacht aan hebt besteed en het is duidelijk dat dat zijn vruchten afwerpt.

Financieringsbehoefte

Kortom, je bedrijf staat er goed voor. Het is tijd voor een wisseling van de wacht en je wilt je aandelen overdragen aan de volgende generatie die al een tijd met succes in de onderneming werkzaam is. Aangezien het vermogen in de onderneming zit, kan de nieuwe generatie de aandelen niet met eigen cash betalen. Daar is geld voor nodig, maar er is ook geld nodig voor groei.

Tijd voor een gesprek met de huisbank

De gesprekken die jij en je parttime CFO met de huisbank voeren zijn ronduit teleurstellend. De huisbank stelde doodleuk dat voor dergelijke ondernemingen het risico hoog is en dat de bank vanwege allerlei nieuwe regelgeving vanuit de ECB veel reserves moet aanhouden. Maar bij voldoende onderpanden, garanties en aansprakelijkheden – ook in privé – is er wel financiering te organiseren. Jullie schrikken eigenlijk, dit hadden jullie niet verwacht! Het gaat immers zéér voorspoedig met de onderneming. Een aantal overzichten en gesprekken verder, krijgen jullie in de gaten, dat dit niet de weg is die je wilt gaan. Volgens jullie zit er veel meer in, gezien de grote inspanningen om de onderneming op de rit te krijgen, geholpen door mooie marktontwikkelingen. Je parttime CFO heeft voorgesteld om een aantal mooie glossy presentaties te maken, waar je je vingers bij aflikt. Hij maakt een aantal bedrijfspresentaties met goed onderbouwde meerjarencijfers (winst-, kasstroom- en balansprojecties) en hij stelt voorts voor om een aantal financiële instellingen te benaderen. Jij en je parttime CFO worden steeds enthousiaster. Jullie gaan ervan uit dat dit tot iets moois moet leiden.

Resultaat

Het was goed om de ervaring op dit gebied naast je te voelen en dat leverde ook veel vertrouwen op bij de benaderde financiële instellingen. Want, uiteindelijk kon met twee banken een goede financiering voor de opvolging worden geregeld en kon de groei met alleen het werkkapitaal als onderpand worden gebruikt. Zodoende waren allerlei privé aansprakelijkheden, borgtochten, garanties ed. niet nodig. Dat voelde als een belangrijke slag die je op weg naar verdere groei en de overdracht van aandelen kon bereiken.

Groeien door het overnemen van een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Het blijft voor ondernemers soms moeilijk om externe financiering te regelen. Hoe krijg je toch de financiering rond die je voor ogen hebt? Hoe…
i.s.m.
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen traditionele bank aan te pas komt. De meeste currency’s staan voor een eigen technologie of…
Als je wilt groeien met je bedrijf, vraagt dat ook om investeringen. Maar hoe beperk je de risico’s als je een investering wilt doen? Lees hieronder 5…