Met de nieuwe motortechnieken zijn flinke brandstofbesparingen mogelijk, zeker als u overgaat op 'Het Nieuwe Rijden'. De voordelen? U rijdt veiliger, comfortabeler, vlotter én energiezuiniger.

Het Nieuwe Rijden vraagt om een actieve houding van de chauffeur: aangepast rijgedrag, regelmatig onderhoud en maandelijkse bandencontrole. Dat is voor sommigen misschien even wennen. Maar u merkt vanzelf de voordelen. Opvolgen van de aanwijzingen levert een vlotte, comfortabele rijstijl op die tot een brandstofbesparing van 15% kan leiden.

De voordelen op een rijtje

Toepassing van Het Nieuwe Rijden levert de volgende voordelen op:

 • Minder brandstofverbruik;
 • Een langere levensduur van motor en banden en dus minder schade en onderhoud;
 • Meer comfort en veiligheid voor passagiers en chauffeurs;
 • Grotere verkeersveiligheid;
 • Minder stress;
 • Minder belasting van het milieu.

De vier handelingen die u bij elke rit kunt toepassen en die bovendien relatief veel brandstofbesparing opleveren, zijn:

 1. Snel doorschakelen;
 2. Uitrijden als u ziet dat u moet gaan stoppen;
 3. Periodieke controle bandenspanning;
 4. Gebruik van in-car apparatuur.

Het Nieuwe Rijden in de praktijk

Toepassing van Het Nieuwe Rijden kan door de volgende handelingen te verrichten:

 • Routeplanning. Wanneer u een rit over grote afstand of naar een onbekende bestemming wil maken, is het aan te bevelen een routeplanning te maken. Dit bespaart u veel zoeken, tijd en extra kilometers. U kunt een route plannen met het alom bekende stratenboek, maar natuurlijk ook met een routeplanner op internet of een navigatiesysteem in de auto.
 • Start de auto zonder gas te geven;
 • Schakel vroeg door naar een hogere versnelling. Voor benzineauto’s/LPG rond de 2500 toeren, voor diesel rond de 2000 toeren;
 • Rijd zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling;
 • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer;
 • Houd voldoende afstand tot de voorganger. Dit vergroot de reactietijd en voorkomt onnodig plotseling remmen (als u de ruimte heeft kunt u in plaats van remmen de auto uit laten rollen);
 • Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht, laat dan tijdig het gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen (dus niet ontkoppelen!). Zet de motor ook af bij kortere stops. Zoals bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, wanneer u iemand afhaalt, etc. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven;
 • Controleer maandelijks de bandenspanning; Wanneer uw banden niet op de juiste spanning staan, heeft dit een directe invloed op de brandstofkosten. Banden die niet goed op spanning zijn, zorgen voor meer rolweerstand en dus een groter brandstofverbruik, dit kan oplopen tot 5%. Daarnaast zijn de banden sneller aan vervanging toe. Banden die goed op spanning zijn, bieden meer comfort voor u en uw passagiers en zorgen ervoor dat uw auto beter op de weg ligt, makkelijker stuurt en een kortere remweg heeft. Controleer uw bandenspanning dus een keer per maand.
 • Maak, indien mogelijk, gebruik van in-car apparatuur, zoals toerenteller, cruise control en boordcomputer;
 • Minimaliseer de luchtweerstand: zaken als het rijden met een open raam of het vervoer van goederen op het dak verhogen de luchtweerstand en daarmee het brandstofverbruik.

Brandstofbesparende accessoires: direct resultaat

Om de brandstofbesparing te optimaliseren, zijn een aantal handige accessoires op de markt. Deze accessoires zorgen voor een direct resultaat in uw besparingen. Gemiddeld leveren alle drie deze accessoires een vermindering van het brandstofverbruik op van 5%.

Cruise control
Cruise Control houdt de snelheid van de auto op een door de chauffeur ingestelde snelheid. Deze accessoire maakt het autorijden over langere afstanden comfortabeler en zorgt voor minder snelheidsbekeuringen. Daarnaast neemt het brandstofverbruik af.

Snelheids- en toertalbegrenzer
Een snelheids- en toertalbegrenzer zorgen ervoor dat de chauffeur niet in staat is een te hoge snelheid en een te hoog toerental te bereiken. Hierdoor neemt de verkeersveiligheid toe, de slijtage van de auto neemt af en het brandstofverbruik vermindert.

Boordcomputer
De boordcomputer van de auto geeft de chauffeur een actueel inzicht in het verbruik van de auto. Doordat de chauffeur hier direct inzicht in krijgt, wordt hij of zij gemotiveerd om brandstofbewust te rijden.


Bron: ING Car Lease

Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch…
Waar let een bank op als je een krediet aanvraagt? Welke informatie moet je kunnen overhandigen? Hieronder 8 punten waar de bank bij een…
Met de huidige rentetarieven is sparen steeds minder aantrekkelijk. Dan maar je geld in een oude sok bewaren? Niet slim. Beleggen is het nieuwe sparen….