Hoe bespaar ik op mijn bankkosten?
Zakelijk bankieren kost geld. Maar deze kosten kunt u zelf ook een beetje in de hand houden door de juiste bank te kiezen, misschien over te stappen en sowieso slimmer om te gaan met uw betalingsverkeer.

“Een zakelijke rekening bevat over het algemeen twee soorten kosten, vaste kosten en variabele kosten. De eerste kan redelijk verschillen per bank, het loont dan ook om de tarieven van verschillende banken te vergelijken. Denk hierbij aan de lange termijn, want wisselen van bank is niet eenvoudig,” raadt Merijn van den Dungen van SNS Bank aan. Op zakelijkbankieren.nl vindt u een handig overzicht van de vaste en variabele tarieven van alle banken die zakelijk bankieren aanbieden.

Variabele kosten betaalt u voor de transacties die u doet of ontvangt. Door bedragen in één keer te betalen in plaats van in delen, zou u kunnen besparen op dit deel van de kosten. Ook voor de variabele kosten geldt dat deze verschillen tussen de banken en is een vergelijking hiervan nodig om de goedkoopste aanbieder te vinden. Ga hierbij uit van een profiel het aantal en soort transacties dat u denkt te gaan gebruiken. Bedenk bij het vergelijken hoeveel betalingen u ongeveer per maand ontvangt en verstuurt.

Nog een paar tips:

  1. Doe alles online. U betaalt een klein bedrag als u papieren afschriften wilt ontvangen. Wen deze gewoonte af en houdt uw betalingsgegevens online bij. U kunt het ook zelf bijvoorbeeld maandelijks uitprinten. Ook elektronisch betalen is een stuk goedkoper dan met papier. Ter vergelijking: bij SNS bank kost een elektronische transactie € 0,05, een overschrijving met een papieren formulier kost € 1. Gekregen papieren acceptgiro’s of spoedbetalingen kunt u ook via internetbankieren afhandelen.
  2. Regel betalingen per batch. Transacties worden goedkoper als je ze per batch gecomprimeerd aanlevert. Als u periodiek aan dezelfde groep incasseert of betaalt (bijvoorbeeld het salaris van uw personeel of lidmaatschapsgeld van leden), kunt u van deze transacties een batch maken. Dan betaalt u bijvoorbeeld bij SNS nog maar € 0,03 in plaats van € 0,05 per transactie. U sluit een incasso-overeenkomst met de bank en dan kunt u een bestand uploaden. U kunt de batchbetalingen managen in het internetbankieren.  
  3. Beperk uw buitenlandse transacties. Voor een geldopname buiten Europa betaalt u al snel € 2.25. Neem dus in een keer het geld op dat u denkt nodig te hebben. Voor de veiligheid kunt u het op verschillende plekken bewaren. Geld opnemen met uw creditcard is nog duurder. Doe dit dus liever niet.
  4. Laat uw klanten pinnen. Uit onderzoek van EIM blijkt dat klanten laten pinnen goedkoper is dan ze contant laten betalen, vooral omdat het u of uw personeel meer tijd kost om contant geld te behandelen. Bovendien is het veiliger om minder contant geld in huis te hebben. Heeft u toch contant geld dat u moet storten? Bij  de Rabobank krijgt u korting als u een sealbagstorting vooraf online aanmeldt. Ook is een online betaling met de omniKassa goedkoper dan een betaling met de iDeal- of InternetKassa.
  5. Wees kritisch. Heeft u echt een zakelijke creditcard nodig? En moet een betaling echt een spoedbetaling zijn? Extra service kost ook meer. Probeer uw betalingen en incasso’s daarom bij voorkeur elektronisch te doen, en slechts per uitzondering op een andere manier. De Rabobank raadt ondernemers die willen besparen op hun bankkosten aan ongebruikte passen, rekeningen en producten op te zeggen.

Van den Dungen: “Voor zzp’ers heeft SNS Bank sinds kort een oplossing waarbij u alleen een vast tarief betaalt. Dit houdt de kosten overzichtelijk waardoor u niet elke maand of kwartaal voor een verrassing komt te staan. Veelal is deze rekening ook voordeliger dan de versie waarbij je vaste en variabele kosten hebt.” Ook ABN AMRO biedt verschillende pakketten voor starters en het mkb, waar u precies kunt kiezen welke producten u wel en niet wilt gebruiken.

Starterskorting

De Rabobank en ING hebben mooie aanbiedingen voor starters. Zij betalen de eerste twee (Rabobank) of het eerste jaar (ING) niets voor hun betalingsverkeer. Bij ING is de rekening voor iedereen zonder afspraak te openen. Bij ABN krijgt u het eerste jaar een flinke korting. Handig, als u nog een bedrijf moet opbouwen en in het begin nog niet zo veel inkomsten heeft. Daarna gaat u wel het reguliere betalen. Dit is op de lange termijn misschien niet de goedkoopste optie.

Bij de nieuwe online bank Knab betaalt u slechts 5 euro per maand en zijn de eerste duizend transacties per maand gratis. Een nadeel is dat je bij deze bank geen zakelijk krediet kunt aanvragen. Wel kunt u rood staan, maar dit is een buitengewoon onvoordelige manier van geld lenen.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
i.s.m.
Vastgoed is een belegging voor de langere termijn. Hiermee kan je goede rendementen behalen. De zeer lage hypotheekrente maakt de aankoop van vastgoed…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. In dit artikel geven we antwoord op 5…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…