Categorieën

Wegenwachters hebben bijna altijd tevreden klanten, want iedereen is blij als de reis kan worden voortgezet. Toch is het handiger als u zelf de kans verkleint dat u stil komt te staan.  Iedereen kan met een aantal eenvoudige handelingen de conditie van zijn of haar auto op peil houden.  
  1. Lees het instructieboekje van de auto eens door. Hierin staan handige tips om uw auto prettiger en zuiniger te laten rijden, maar ook hoe u kleine reparaties (vervanging van lampjes) zelf kunt doen. U leest daar ook de verbruikscijfers van uw auto en wanneer uw auto optimaal presteert: meestal bij 90 km/uur.
  2. Met dit instructieboekje in de hand vindt u onder de motorkap van uw auto ook de belangrijke controle- en vulpunten van de vloeistoffen, zoals motorolie, remolie, koelvloeistof en de ruitensproeier. Markeer de vuldoppen eventueel met een viltstift of een tape met de naam. Bewaar het instructieboekje in de auto voor onderweg.
  3. Controleer maandelijks het oliepeil. Ook als u weinig rijdt. Dat doet u het liefst met koude motor en als de auto vlak staat. U trekt de peilstok uit de motor, veegt hem eerst met een schone doek schoon en steekt hem weer terug. Dan er weer uit om het peil op de stok af te lezen. Let op: de oliestand is vlak na een beurt lastiger af te lezen omdat de olie dan nog erg doorzichtig is. Peil in dat geval twee keer om zeker van uw zaak te zijn.
  4. Elke peilstok heeft aan het uiteinde twee markeringen. Als de oliestand tussen de twee markeringen staat, is alles in orde. Staat de olie lager, vul dan ongeveer een halve liter van het juiste type motorolie (staat in uw instructieboekje) bij.  Bij de meeste auto’s komt het peil dan weer netjes tussen de streepjes te staan. Olie zorgt voor smering en koeling van de motor. Zonder olie loopt de motor vast en komt u beslist onverwacht stil te staan. Te veel olie zorgt voor lekkages en ook dat is een erg dure reparatie. Alleen als de auto zwaar wordt belast (bijvoorbeeld vakantie met caravan) mag u het oliepeil opvoeren tot onder het bovenste streepje.
  5. ‘s Morgens in de kou en het donker uw olie peilen is een klusje dat je al snel uitstelt en dus vergeet. Onderweg met een warme motor is eenvoudiger, maar heeft een trucje nodig. Maak eens een foto van uw peilstok met koude motor en na de rit op dezelfde plek nog een foto, maar nu met een warme motor. De ‘warme’ peilstok staat lager omdat een deel van de olie nog ergens in de motor hangt. Toch is deze stand nu het uitgangspunt om uw oliepeil met warme motor te controleren.
  6. Controleer de koelvloeistof (zie opnieuw instructieboekje) nooit met een warme motor. U loopt dan grote kans op brandwonden. Controleer ook de remvloeistof. De reservoirs van deze vloeistoffen worden vaak onleesbaar door aangekoekt vuil. Haal vanaf de eerste dag regelmatig een doek langs de reservoirs, U kunt het peil dan altijd goed aflezen.
  7. Ruitensproeiervloeistof moet u aanpassen aan winter en zomer. Wintervloeistof bevriest niet en zomervloeistof verwijdert beter insecten. Begin eind september met het bijvullen van wintervloeistof zodat u bij de eerste nachtvorst niet voor verrassingen komt te staan. Extra tip: wis in de zomer vlak voor een bui de vette aanslag van uw ruiten. Zo wordt uw voorruit door regenwater niet één grote vetveeg. En vervang de ruitenwissers direct als ze gaan strepen.
  8. In een parkeergarage of in de spiegeling van een winkelruit of kantoorgebouw kunt u eenvoudig zelf al uw verlichting controleren. Via uw spiegels kunt u zo ook controleren of uw remlichten en richtingaanwijzers achter nog goed werken.
  9. Check maandelijks uw bandenspanning. Dat levert al snel 5 procent brandstofbesparing op, maar voorkomt ook kosten door snellere en ongelijkmatige slijtage. Stoepranden (vooral die scherpe in parkeergarages) zijn funest voor uw banden (en sportvelgen) en leiden sneller tot lekke banden.
  10. Zorg er in  de winter voor dat uw deuren en sloten niet dichtvriezen. Wacht niet op de eerste vorst, maar smeer in oktober de rubbers van alle deuren in met een middel tegen vastvriezen. Behandel ook de sloten (inclusief de achterklep) op tijd om vastvriezen te voorkomen.

Komt u toch met pech te staan, dan wilt u natuurlijk dat u zo goed en snel mogelijk geholpen wordt. U kunt daarbij gebruik maken van de Pechhulpvergelijker zakelijk autorijden.  

Lees ook…
Voor veel investeringen kun je subsidie aanvragen. Of je kunt profiteren van regelingen waarmee je makkelijker een krediet krijgt. De praktijk laat…
Als mkb-ondernemer of zpp’er kom je bij de aanschaf van een bedrijfsauto voor een keuze te staan: kopen of leasen. Je beslissing is afhankelijk van het…
i.s.m.
Wil je als ondernemer kunnen investeren wanneer het nodig is of je tijdelijke tekort in financiële middelen aanvullen om lopende zaken te betalen? Dan…