U overweegt een incassobureau in de arm te nemen. Hoe weet u zeker dat u met een bonafide partij in zee gaat? Let op het Incasso-keurmerk.

Gedragscode voor incassobureaus
Incasso behoort tot de vrije beroepen, dus kan in principe iedereen een incassobureau beginnen. In de praktijk bestaan daardoor flinke verschillen tussen de werkwijze en kwaliteit van incassobureaus. Het Incasso-Keurmerk moet een einde maken aan het slechte imago van de incassobureaus en de onduidelijkheid over hun dienstverlening”, aldus de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVIO).

Belangrijkste criteria
Het keurmerk is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Keurmerkinstituut. Naast de gedragscode van NVI-leden is hierbij rekening gehouden met de wensen van onder meer de Stichting Ombudsman en de Consumentenbond. De belangrijkste criteria voor het keurmerk luiden als volgt:

  • Incassobureaus moeten transparante afspraken maken met hun klanten. De opdracht moet van tevoren duidelijk omschreven en afgebakend zijn (wat is het tarief, waarvoor wordt een machtiging afgegeven?).
  • Standaard incassokosten voor debiteuren. De staffels voor de incassokosten zijn in redelijke verhouding tot het te innen bedrag, waardoor onaanvaardbare toeslagen worden voorkomen.
  • Beveiliging van derdengeld dat voor de schuldeiser is bestemd (in het geval van een faillissement of vlucht van het incassobureau). Geïnde bedragen worden ondergebracht bij een stichting derdengeld, zodat incassobureaus er nooit direct over kunnen beschikken.
  • Schuldenaren krijgen niet meer te maken met ontoelaatbare incassopraktijken, zoals invallen, bedreigingen, ontvoeringen en martelingen. Volgens de gedragsregels mogen incassobureaus alleen dreigen met maatregelen die ook met recht te verdedigen zijn.
  • Incasso-ondernemingen moeten voldoende financieel onafhankelijk zijn.

Kaf van koren scheiden
Incassobureaus die voldoen aan de eisen mogen het keurmerk voeren in hun communicatieuitingen, zoals bijvoorbeeld briefpapier en folders. Opdrachtgevers en debiteuren kunnen zo direct zien dat ze te maken hebben met een incasso-onderneming die werkt volgens de kwaliteitseisen. Bureaus die het keurmerk eenmaal hebben behaald, worden ieder jaar getoetst om het te kunnen behouden. 

Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
Met de huidige rentetarieven is sparen steeds minder aantrekkelijk. Dan maar je geld in een oude sok bewaren? Niet slim. Beleggen is het nieuwe sparen….
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden?…