In samenwerking met
Wil je in 2023 je ondernemersdoelen bereiken, wil je innoveren en overweeg je om daarvoor subsidies aan te vragen? Weet je niet welke subsidies voor jou interessant zijn of hoe je deze kunt aanvragen? In dit artikel zetten we de meest interessante subsidies van 2023 op een rij.

Inhoudsopgave

Financiële steun

Subsidies bieden financiële steun aan ondernemers. Subsidie stelt een ondernemer in staat om risico’s te kunnen nemen en investeringen in zijn/haar bedrijf te doen. Het is alsof je jezelf de extra middelen geeft die je nodig hebt om dingen te laten gebeuren zoals een samenwerking aangaan, te investeren in duurzaamheid, groei of innovatie. Met subsidies kunnen ondernemers nieuwe markten verkennen, investeren in nieuwe technologie of meer medewerkers aannemen – wat allemaal kan helpen hun bedrijven winstgevend en succesvol te maken.

Benieuwd welke subsidies relevant zijn voor jou als mkb’er? Vul de subsidiewijzer in van onze partner Leap om te kijken welke regelingen voor jou van toepassing zijn.

Subsidies voor innovatieve ondernemers

In 2023 zijn er weer verschillende subsidies beschikbaar voor innovatieve ondernemers. Deze subsidies kunnen je helpen bij het realiseren van jouw innovaties en ondernemersdoelen. Laat subsidies een steun in je rug zijn om ondernemersdromen werkelijkheid te laten worden.

Subsidieregeling voor innovatie en ontwikkeling

Zijn jouw projecten gericht op innovatie en ontwikkeling? Dan komt je onderneming zeer waarschijnlijk in aanmerking voor de WBSO subsidie. Deze fiscale regeling is in het leven geroepen om de innovatiekosten van ondernemers te drukken. Zo houd je meer geld over om je medewerkers te betalen en meer tijd voor innovatieprojecten!

Subsidie om de haalbaarheid van projecten in kaart te brengen

De meeste ondernemers innoveren graag, maar vaak is ondersteuning bij de uitvoer van nieuwe projecten zeer welkom. Een innovatieproject kan nog zo goed zijn, maar zonder het van tevoren te testen, kan een project alsnog stuklopen. Een MIT (mkb innovatiestimulering)-haalbaarheid subsidie is beschikbaar wanneer je als ondernemer tegen problemen of vraagstukken in je innovatieproces aanloopt. Een MIT project kan je helpen risico’s in kaart te brengen. Zo kun je technische en economische risico’s ontdekken en de weg effenen voor komende projecten.

Voor wie?

De MIT subsidieregeling is er voor ondernemers in het MKB.

Hoeveel subsidie?

De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000.

Waaruit bestaat een MIT-Haalbaarheidsproject?

Het haalbaarheidsproject bestaat uit een haalbaarheidsstudie of een combinatie tussen een haalbaarheidsstudie, industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling.

Haalbaarheidsstudie

Een haalbaarheidsstudie bevat:

 • Literatuuronderzoek
 • Octrooionderzoek
 • Inventarisatie van beschikbare technologieën en potentiële partners
 • Marktverkenning
 • Concurrentie analyse

   

Wat is Experimentele ontwikkeling?

Als je nieuwe diensten, producten of procedés wilt ontwikkelen of bestaande verbeteren, kun je denken aan eerste prototyping of experimenten om de haalbaarheid van een innovatie te bepalen.

Wat is Industrieel onderzoek?

Hierbij draait het om nieuwe kennis en vaardigheden vergaren met onderzoek, waarmee producten, procedés of diensten kunnen worden verbeterd of worden ontwikkeld.

Lokale subsidies voor een groener Oost-Nederland

Ben je als ondernemer actief in het oosten van ons land en wil jij innoveren? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de EFRO-Oost (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) subsidie. Investeringen om het oosten van Nederland en dan met name Overijssel en Gelderland, slimmer en groener te maken. Deze regeling bestaat sinds 2021 en zal lopen tot 2027.

Waarom EFRO-Oost?

Het mkb is goed vertegenwoordigd in Oost-Nederland, maar juist voor deze bedrijven is het lastig te innoveren en kennis om te zetten in kassa (valoriseren). Er is onvoldoende aansluiting tussen het mkb en de kennisinstellingen, terwijl deze aansluiting nodig is om het valorisatie- en innovatiepotentieel van de regio ten volste te benutten. Het Programma EFRO Oost zet daarom in op het aansluiten van het mkb op de kennisinfrastructuur en ondersteuning bij valorisatie.

Doel van de regeling

Versterking van de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit en invoering van geavanceerde technologieën ten behoeve van het MKB

Voor welke innovatieprojecten is deze regeling?

 • Health, Food en Tech – Prevention & MedTech
 • Tech, Food en Materials – Sustainability & Foodtech
 • Cleantech, Materials en Tech – Manufacturing & MaterialTech

   

Deze subsidie is erop gericht om ondernemers samen te laten werken en met projectpartners tot mooie innovaties te komen.

Subsidiemogelijkheden ontdekken

Wil je jouw jaardoelen als ondernemer halen en kan een van deze regelingen je daarbij helpen? Vraag dan zeker subsidie aan en laat je ondersteunen door de overheid in jouw stappen naar bijvoorbeeld innovatie en duurzaamheid.

Meer over subsidies en subsidieadvies vind je uiteraard online maar je gemeente kan je vaak meer vertellen over de mogelijkheden.

Tip: Ben je benieuwd welke subsidies voor jou interessant zijn? Start de subsidiewijzer voor  MKB ondernemers  en ontvang direct een overzicht met alle relevante subsidiekansen.

Jos Plantenga

Jos Plantenga

Ik heb een voorliefde voor Google data, contentstrategie en woordgrapjes. SEO schrijver met bijna 10 jaar ervaring en geen onderwerp is mij te gek. Ooit opgeleid tot harpiste maar van je hobby moet je geen beroep maken en dus ging de harp aan de wilgen en kwam er een stevig toetsenbord.
Leap logo

Leap. The Innovation Agency, partner van De Zaak

Aangenaam, wij zijn Leap. Al meer dan 15 jaar vergroten en versnellen wij de innovatiekracht van Nederlandse technologiebedrijven. Dit doen we d.m.v. subsidies, private financiering en innovatiemanagement. Leap is actief in de sectoren: High Tech, Industrie, ICT & Digitale Innovatie, Life Sciences & Health, Chemie, Agri & Food en Energie & Milieu. Met onze 15 jaar aan ervaring en sector en regelingsspecialisten zijn wij uitstekend op de hoogte van het subsidielandschap. Dit gaat van de WBSO tot aan de grote Europese subsidieprogramma’s.

Bekijk alle artikelen van Leap >

Lees ook…
Tenaamstelling rekening: je zal het vaker hebben zien staan. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk en waarom is dit belangrijk? En…
Wil je een bedrijf kopen of verkopen? Dan is de waarde van de onderneming berekenen een belangrijke vraag voor zowel kandidaat kopers als de verkopende…
Het opzetten en runnen van een eigen onderneming vergt niet alleen veel tijd, moeite en energie, maar kost ook behoorlijk wat geld. Zeker in de…
Steeds meer webshops en fysieke winkels accepteren cryptovaluta als betaalmiddel. Is het interessant voor jouw onderneming? In dit artikel geven we…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
i.s.m.
Paul Robert Visscher is een succesvolle ondernemer met een niet alledaagse business. Hij is leidekker en restaureert onder meer oude gebouwen zoals…