”Ik heb begrepen dat vennoten in een VOF hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle schulden van het bedrijf. Wat nu als er op een gegeven moment een nieuwe vennoot bij komt? Is diegene dan ook hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die zijn gemaakt voordat hij of zij instapte?"

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Advies van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak

“Ja, een vennoot is vanaf het moment dat hij deel uitmaakt van een VOF hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden. Een schuldeiser kan dus ook een ‘oude’ schuld volledig bij een nieuwe vennoot opeisen.”

“Maar als de schuld is ontstaan in de periode voordat de nieuwe vennoot tot de VOF toetrad, heeft deze wel een claim voor het volledige bedrag bij de vennoten die al wél in de VOF zaten toen de schuld ontstond.”

Een voorbeeld

“Een voorbeeld om dit te verduidelijken. In een VOF zitten drie vennoten en deze VOF heeft een schuld van € 99,- bij een externe partij. Twee van de vennoten zaten al in de VOF toen de schuld ontstond, de derde trad daarna pas toe.

“De schuldeiser eist zijn geld op bij de vennoot die tot de VOF toetrad nadat de schuld ontstond. Dat kan dus. Deze vennoot betaalt het volledige schuldbedrag terug. Dan kan deze vennoot € 99,- claimen bij de andere twee vennoten.”

“Had de vennoot al wel in de VOF gezeten op het moment dat de schuld ontstond, dan heeft hij een claim van tweederde van het schuldbedrag bij de andere twee vennoten.”

“Het is misschien goed om uit te leggen wat ‘hoofdelijk aansprakelijk zijn’ inhoudt. Het betekent kort gezegd, dat schuldeisers ook het privévermogen van, in dit geval, de vennoten kunnen aanspreken. Een VOF is namelijk geen rechtspersoon en daarom formeel geen contractpartij. Dat zijn de vennoten.”

Lees meer over aansprakelijkheid van bestuurders in dit artikel »

Lees hier meer over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Nog geen lid? Bekijk hier alle mogelijkheden >

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Werk je in je bedrijf veel met flexwerkers en nulurencontracten? Dan is het goed om te weten dat op dit moment strengere wet- en regelgeving in de maak…
Ben je wel eens onverwacht getrakteerd op een parkeerboete tijdens het laden en lossen? Die frustratie kennen veel ondernemers. Maar wanneer is…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Je harde werk, je passie, je levenswerk. Wat gebeurt er met je bedrijf als jij er niet meer bent? Je denkt er misschien liever niet aan, maar…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Compliance is geen modewoord, maar een noodzaak om je bedrijf aan te passen aan het groeiende web aan nationale en internationale wet- en regelgeving….