De markt van bedrijfsfinanciering trekt weer aan. Nadat eind september het kabinet extra maatregelen aankondigde om de financieringsruimte voor het mkb te vergroten, bieden nu ook private partijen steeds meer serieuze ‘alternatieven'. Bovendien komt er meer Europees geld vrij voor het mkb via microfinanciering. Een overzicht van de nieuwe mogelijkheden.

Tijdens een ‘mkb-top’ eind september in Den Haag werden door het kabinet diverse  maatregelen aangekondigd die de financieringsruimte voor het mkb moeten vergroten. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Het ministerie van Economische Zaken stelt € 500 miljoen beschikbaar voor de garantstelling van een door private investeerders op te richten ‘Achtergesteld Leningenfonds’.
  • Daar bovenop stelt hetzelfde ministerie € 400 miljoen beschikbaar voor de financiering van alternatieve financieringsinitiatieven.
  • Ook stopt het ministerie nog eens € 100 miljoen in het Dutch Venture Initiative (een Europees investeringsfonds waaraan ook Participatiemaatschappij Oost Nederland en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij deelnemen).

Daarnaast steekt het kabinet geld in diverse maatregelen om de kennis en vaardigheden van het kleinbedrijf te vergroten en ondernemers te helpen bij het verkrijgen van voorfinanciering. Tot slot is een pilot gestart met Fink, een online portaal waarmee   midden- en kleinbedrijven snel en gemakkelijk inzicht kunnen krijgen in hun financieringskansen bij meerdere financiers.

Britse crowdfunder op Nederlandse markt

De succesvolle Britse financier Funding Circle gaat ook in Nederland aan de slag met crowdfunding. Funding Circle heeft het platform Zencap overgenomen van het Duitse Rocket Internet en wil een grote rol spelen op de Nederlandse financieringsmarkt. Funding Circle leende als niet-bank al meer dan 1 miljard euro uit aan zakelijk krediet.

Ter vergelijking: in Nederland werd vorig jaar slechts 100 miljoen euro verstrekt buiten traditionele banken om. De komst van de Britten op de Nederlandse markt betekent dat buitenlandse financiers in het gat springen van de Nederlandse banken.

Meer kans op microkrediet

Het Europese Investeringsfonds (EIF) en zes microfinancieringsorganisaties hebben een overeenkomst in Brussel ondertekend. De overeenkomst bevat een garantieregeling met het doel om 20.000 midden- en kleinbedrijven in Europa te financieren. In totaal komt er 237 miljoen euro vrij.

Het Nederlandse Qredits is een van de zes organisaties die van deze garantieregeling gebruik gaat maken en krijgt in eerste instantie 3,9 miljoen euro. Met een Europese garantie van 75 procent op de verstrekking van kredieten tot 25.000 euro kan Qredits ook makkelijker kleine bedragen uitlenen aan (startende) ondernemers.

Meer kredietaanvragen in Nederland

De vraag naar bedrijfsleningen is in het derde kwartaal van dit jaar flink gestegen. Door de lage rente willen bedrijven weer vaker investeren. Duitse, Italiaanse en vooral Nederlandse bedrijven melden zich vaker voor krediet, zo blijkt uit het kwartaalonderzoek (Bank Lending Survey) van de Europese Centrale Bank (ECB).

Franse en Spaanse bedrijven blijven wat achter. Per saldo is de hoeveelheid afgewezen kredietaanvragen in het derde kwartaal ook gedaald. De banken verwachten ook een aanzienlijke toename van de vraag naar bedrijfsleningen in het vierde kwartaal van dit jaar.

Downloads en meer informatie:

– Download het door Douw en Koren geschreven e-book ‘Crowdfunding’  »
– Kamerbrief over extra maatregelen financiering mkb »

Lees ook…
Je kunt wettelijke rente in rekening brengen als een klant niet op tijd betaalt. Dat geldt als dit een zakelijke klant is, maar ook als het een…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…
Wil je een bedrijf kopen of verkopen? Dan is de waarde van de onderneming berekenen een belangrijke vraag voor zowel kandidaat kopers als de verkopende…
Subsidies scheppen mogelijkheden voor de startende ondernemer én de ervaren ondernemer. Soms maken ze zelfs net het verschil tussen wél of niet met…
Als ondernemer maak je kosten voordat er geld binnenkomt. Zeker in de groeifase van je bedrijf heb je vaak kapitaal nodig. Die uitgaven kun je niet…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…