Leasen, kopen of iets er tussen in?
De kosten van het autorijden hangen vanzelfsprekend nauw samen met allerlei factoren: het model dat je kiest, de schaal van je ‘vloot', het aantal kilometers en bijvoorbeeld hoe lang je de auto's rijdt. Bij een grotere vloot wordt dat veelal in leasing opgelost, maar ook in het MKB komt de ondernemer voor de keuze te staan: leasen of kopen? 
Bij leasing speelt naast het kostenplaatje – het hoeft overigens niet altijd duurder te zijn dan zelf aanschaffen – ook mee dat je investeringen liever zult willen richten op zaken die je ondernemingskracht betreffen. Zeker als dat met geleend geld gebeurt. Daarnaast leg je het risico op tegenvallers bij de leasemaatschappij en hoef je je als ondernemer ook niet bezig te houden met een onderwerp dat niet je core business is. 
Veel MKB bedrijven die overstappen van kopen naar leasen doen dat juist om tijd te winnen en onverwachte kosten en gedoe te vermijden, zo hebben we bij eerdere ondernemersreportages vastgesteld.
Tussenoplossing
Juist in het MKB (en zeker voor de ZZP-er) speelt de ‘variërende economische bedrijvigheid’ een grote rol. Lees: je orderportefeuille kan in de loop van de tijd kleiner of juist groter worden, en daarmee de behoefte aan mobiliteit van je bedrijf. Daarom kan ook een tussenoplossing het overwegen waard zijn: een leasecontract op basis van nul kilometer. Waarbij gemaakte kilometers voor een vast bedrag worden verrekend. Doorgaans voor zeven tot elf cent per kilometer.
Omslagpunt
Grote vraag is dan natuurlijk of dat ‘per kilometer rekenen’ onder de streep niet veel meer kost. Dat hangt van het aantal kilometers af, maar een rekenvoorbeeld  leert dat het voor een gangbaar model als een Ford Focus bijvoorbeeld over een ‘omslagpunt’ van 20.000 kilometer per jaar gaat. Het overwegen waard dus, ook al in de wetenschap dat een auto eventueel kan worden ingeleverd wanneer de nood aan de man is. Of als een werknemer vertrekt.
De deal is in zekere mate flexibel. Daarbij wordt dan wel een vergoeding gevraagd, voor het verschil in leaseprijs over de periode dat de auto daadwerkelijk is gereden. Lever je hem pakweg na 24, in plaats van 48 maanden in, dan gaat het dus over wat je meer zou hebben betaald bij een 24 maanden contract.
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.