Heb je geld over? Het is het tegenwoordig niet slim meer om dit op een spaarrekening te zetten. De eerste grote Nederlandse bank heeft inmiddels bekendgemaakt dat de rente 0 procent wordt en dat grote spaarders zelfs negatieve rente voor hun kiezen krijgen. Dit biedt ook kansen om te investeren in vastgoed en vastgoedondernemer te worden. Waar moet je op letten?

Investeer met geld dat je over hebt

Een gouden regel bij iedere soort investering, maar zeker ook bij lucratief beleggen in vastgoed, investeer enkel geld dat je over hebt. Dit voorkomt namelijk dat als er een moment komt dat je onverwachts toch geld nodig hebt, je vastgoed moet verkopen. Je kunt gerust een groot bedrag investeren, maar houd altijd een bedrag achter de hand voor noodgevallen. Heb je geen geld over? Lenen voor een hypotheek kan juist door de lage rente interessant zijn. Bovendien profiteer je van gunstige fiscale voordelen. Bij verhuur garandeert een lage rente ook dat je meer rendement overhoudt en dit biedt de garantie dat je hypothecaire lening door de huurders wordt afbetaald. Opnieuw geld lenen gaat op deze manier ook gemakkelijker.

Wed niet op één paard

Een investering in vastgoed is een relatief veilige investering. En ook al maak je een goed rendement, je moet ook rekening houden met kosten van je vastgoed, zoals onderhoud, reparatie en renovatie. Het zou dus zomaar eens kunnen zijn dat je door een flinke renovatie veel minder rendement maakt of zelfs helemaal niet. Het is daarom niet verstandig om al je geld in één vastgoedproject te investeren. Als een project tegenvalt, dan kan je nog wel voldoende rendement behalen met een andere vastgoedinvestering.

Meerdere vastgoedprojecten in de buurt

Helemaal als je zelf het beheer van je vastgoed in handen houdt, dan is het verstandig om te investeren in diverse vastgoedprojecten die bij elkaar in de buurt liggen. Dit voorkomt onnodige verplaatsingen. Natuurlijk kan vastgoed aan de andere kant van het land misschien goedkoper zijn, maar vind je het ook aantrekkelijk genoeg om telkens naar de andere kant van het land te reizen? Pas wanneer je een grote vastgoedondernemer bent is dit gemakkelijker, want dan zul je het beheer van je vastgoed meestal uit handen geven. Niet alleen benieuwd naar beleggen in vastgoed? Lees dan ”Beleggen in zilver

Juridisch waterdicht huurcontract

Wanneer je vastgoed gaat verhuren, dan krijg je te maken met huurders. Huurgeld wat je int levert een belangrijk bijdrage aan het rendement op je vastgoed. Maar je zult niet de eerste verhuurder zijn die problematische huurders krijgt. Huurders betalen hun huur niet of niet op tijd, ze kunnen overlast veroorzaken of jouw bezittingen vernielen. Omdat huurders in Nederland een hoge bescherming genieten is het opstellen van een juridisch waterdicht huurcontract zeer belangrijk. Uiteraard kun je huurders volgens de wet niet direct bij het eerste incident uit de woning zetten, maar een goed onderbouwd huurcontract kan je juridisch wel enorm helpen. Zorg daarom dat je over een professioneel huurcontract beschikt dat het beste ook door een jurist is opgesteld.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Als mkb-ondernemer of zpp’er kom je bij de aanschaf van een bedrijfsauto voor een keuze te staan: kopen of leasen. Je beslissing is afhankelijk van het…
MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en… onbeperkt eerstelijns advies. Wij…
i.s.m.
Steeds meer webshops en fysieke winkels accepteren cryptovaluta als betaalmiddel. Is het interessant voor jouw onderneming? In dit artikel geven we…