Voor Brabantse ondernemers die op zoek zijn naar financiering voor hun zaak is er goed nieuws. Made in Brabant is een nieuw initiatief dat het Brabantse mkb en strategische investeerders samenbrengt om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van bedrijven. Maar levert deze ontmoetingsplaats voor vijftig geldschieters en Brabantse ondernemers ook echt iets op?

Gijs van de Molengraft, die namens Made in Brabant het investeringsproces begeleidt, vertelt waar mkb’ers aan moeten voldoen om kans te maken op financiering. “Wij richten ons op start-ups die het grootste deel van de ontwikkeling klaar hebben en dus dicht tegen de markt aan zitten tot aan bedrijven met een omzet van 10 miljoen euro.”

Strategische investering

Made in Brabant – een gezamenlijk initiatief van de Brabantse Ondernemings Maatschappij (BOM), Brainport Development, Brightmove, Starterslift, Ondernemerslift en Rewin West-Brabant – richt zich op strategische investeringen. Dat is meer dan alleen een financiële injectie, want de betrokken bedrijven geven op deze manier toegang tot bijvoorbeeld hun markten, kennis, R&D of productie. “Je krijgt er zo een betrokken investerende partij bij in je bedrijf, die in ruil voor de financiële steun zeggenschap krijgt binnen het bedrijf. Die kijkt heel anders naar een bedrijf dan een bank.”

Door heel Nederland zijn er veertien van dergelijke business angel-initiatieven. Toch ligt de situatie in Brabant iets anders, vertelt Van de Molengraft. “De ongeveer vijftig investeerders die benaderd zijn, willen vooral in hun eigen gebied investeren. Daartoe behoren niet alleen corporate investors en investeringsmaatschappijen, maar juist ook vermogende privépersonen. Die hebben een vrij te investeren vermogen van 3,5 ton tot soms 10 miljoen of meer.”

Succesvolle pilot

Tijdens een in oktober gestarte pilot lukte het om elf mkb-bedrijven te presenteren aan diverse investeerders. “Dat mondde uit in gesprekken tussen zes van die bedrijven en mogelijke financiers“, vertelt Van de Molengraft. “Twee gesprekken zijn nog in volle gang en een ander bedrijf, dat wereldwijde ambities in de retail heeft, sleepte een investering in de wacht. Dat vinden wij een succes. Normaal gesproken wordt van de financieringsaanvragen in het venture capital slechts 2 procent toegekend.”

Made in Brabant neemt een jaar de tijd om te bewijzen dat deze investering geen toevalstreffer is.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Van oudsher is de betekenis van pensioen gekoppeld aan ouderdom en gaat het om inkomen na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar door…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Het blijft voor ondernemers soms moeilijk om externe financiering te regelen. Hoe krijg je toch de financiering rond die je voor ogen hebt? Hoe…