Sinds april 2015 is er een nieuw beursplatform voor het mkb actief. Bedrijven kunnen er niet alleen aandelen, maar vooral ook obligaties uitgeven. Het handelsplatform wil inspelen op de groeiende behoefte van middelgrote bedrijven om buiten de bank om aan geld te komen.

Het Nederlands-Belgische handelsplatform is opgezet door Euronext-dochter EnterNext. Het Amsterdamse Trefi Finance is het eerste bedrijf dat via EnterNext kapitaal heeft opgehaald. “We verwachten zeker meer ondernemingen die Trefi’s voorbeeld gaan volgen”, zegt Rineke Reitsma van Euronext.
“De beurs wordt daarmee voor steeds meer middelgrote en kleine ondernemingen een bron van kapitaal. We hebben na de lancering veel enthousiaste ondernemers gesproken. Zij zien het nieuwe initiatief van EnterNext als een alternatieve bron van financiering.”

Meer dan 5 miljoen euro

Het gaat om bedrijven die meer dan 5 miljoen euro aan kapitaal nodig hebben. Voor welke ondernemingen kan EnterNext interessant zijn? “In eerste instantie is het vooral interessant voor de kleinere bedrijven”, weet aandelenanalist Tom Muller van Theodoor Gilissen. “Daar zijn er veel van in Nederland. Die zijn bovendien vaak afhankelijk van financiering via de bank. Als je minder afhankelijk van die bank wil zijn, kan de aandelen- en obligatiemarkt interessant zijn.”

Michiel Langezaal is CEO van Fastned, dat een landelijk netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s bouwt. “Tegenwoordig kun je al snel een kruis zetten door een bankfinanciering: die financiert vrijwel niets. Het grootste gedeelte van de private equityspelers in Nederland wil vooral samenvoegen en reorganiseren, in plaats van de groei van veelbelovende bedrijven te financieren. Dat alles bij elkaar maakt de investeerderspoule in Nederland erg klein.”

Alternatief voor bankfinanciering

Kapitaalmarkten kunnen een alternatief zijn voor banken, die praktisch geen geld uitlenen. Momenteel speelt de beurs geen rol van betekenis in de financiering van het mkb: slechts 1% van de kapitaalbehoefte haalt het mkb via de uitgifte van obligaties of aandelen binnen.

Muller ziet die tendens veranderen. “Crowdfunding kun je doen via open netwerken, maar daar heb je soms moeilijk zicht op. Op een aandelenbeurs betreed je een veel meer gereguleerde markt en kun je toch de financiering over meerdere partijen uitspreiden.


Prospectus

Waar moet je als ondernemer aan voldoen om genoteerd te worden aan de mkb-beurs EnterNext? “Een belangrijk aspect is het prospectus”, zegt Muller. “Die is in veel gevallen verplicht. Net als bij de grote beurs hoort het er immers bij dat je in een document alle belangrijke informatie opstelt zodat de belegger een goed oordeel kan vellen over de aanbieding van de effecten. Maar bij EnterNext zijn de eisen minder stringent.”

Volgens Rineke Reitsma van Euronext is die lichtere documentatieplicht van EnterNext gunstig voor het mkb. “Zo is een prospectus niet altijd noodzakelijk, maar kan een informatiedocument volstaan. Ook kan de onderneming simpeler rapporteren (onder Dutch GAAP in plaats van IFRS, red.) en biedt EnterNext de onderneming toegang tot Belgische en Nederlandse investeerders, zowel professionele als particuliere beleggers.” In tegenstelling tot Nederland kent België wél een traditie van particuliere beleggers in obligaties.

Hoge drempel

Toch is die prospectusplicht volgens Langezaal voor veel kleine ondernemers een groot obstakel. “Een prospectus wordt goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die heeft weinig ervaring met mkb-bedrijven omdat die niet veel beurservaring hebben. Ook zijn de kosten voor deze AFM-vergunning onlangs verhoogd. Bij elkaar vormt dat voor veel kleinere bedrijven een forse drempel om de beurs op te gaan.”

Al meer dan 1000 mensen hebben in totaal voor ruim 15 miljoen euro geïnvesteerd in Fastned. De gang naar de beurs maakt het bedrijf via NPEX, een mkb-beurs die al langer actief is (grotendeels gesteund door pensioeninvesteerder APG). “We praten ook met EnterNext. De tijd zal ons leren of we ook daar ooit actief zullen worden. Ik ben in elk geval positief over de komst van EnterNext. Het is goed voor de framing en het aanzien van mkb-bedrijven. Het toont beleggers dat er ook andere bedrijven zijn dan de gevestigde orde, zoals Unilever en Heineken.”

Lees ook:

Zo werkt hert: bancair krediet  »
Nieuwe vormen van microkrediet »
Gestapeld financieren doe je zo »
Leen jij al geld bij een kredietunie? »
Business angels: de redding van je bedrijf? »

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
De overheid wil ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen graag tegemoet komen. Dit doen ze door middel van de…
Het opzetten en runnen van een eigen onderneming vergt niet alleen veel tijd, moeite en energie, maar kost ook behoorlijk wat geld. Zeker in de…
Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch…