Negen op de tien Nederlanders weet niet goed wat hun auto maandelijks kost, zo blijkt uit het 'LeasePlan Instapweken Onderzoek'. Het merendeel rijdt in een eigen auto, maar toch komt het vervoersmiddel amper voor in hun financiële planning. Slechts 13% zet er maandelijks geld voor opzij.

Maandelijkse kosten

Gemiddeld denken auto-eigenaren € 234,- per maand kwijt te zijn. Maar uit het ‘LeasePlan Instapweken Onderzoek’ blijkt dat maar 10% exact weet wat hun auto maandelijks kost. Het blijft dus vaak een kwestie van gokken.

Leaserijders zeggen vaker op de hoogte te zijn van hun maandelijkse kosten dan personen met een eigen auto (63% vs. 45%). Ook de traditionele rolverdeling lijkt licht bevestigd te worden: mannen (49%) zijn iets beter op de hoogte van die exacte kosten dan vrouwen (42%).

Het onderzoek in beeld gebracht
11-08-04 LeasePlan Instapweken onderzoek – def.pdf (641 kB) »

Onvolledige rekensom kosten eigen auto

Volgens LeasePlan-woordvoerder Erik Staat liggen de kosten van een eigen auto in werkelijkheid veel hoger dan de trotse bezitters vaak denken.

Staat: “Hier wreekt zich dat ondernemers en vooral zelfstandigen al snel allerlei kosten ‘vergeten’, zoals de kosten van afschrijving, incidentele reparatiekosten en kosten voor vervangend vervoer.”

Omdat het merendeel van de autobezitters (87%) niet structureel geld opzij zet, komt men dan ook regelmatig voor onplezierige verrassingen te staan.

Een kwart van de respondenten geeft aan zeker te zijn dat zij met leaseauto maandelijks 10-20% duurder uit zouden zijn. “En dit is een grote misvatting”, aldus Staat, “want al het gemak en de zekerheid van leasen geeft slechts een klein maandverschil.”

Mannen stappen vaker in auto dan vrouwen

Maar dat de auto een belangrijk vervoersmiddel is, moge duidelijk zijn: 44% van de ondervraagden stapt er dagelijks in. Dit zijn overigens vooral mannen: slechts 1 op de 3 vrouwen rijdt dagelijks auto. De automerken die we het meest tegenkomen op het Nederlandse wegennet zijn Opel, Ford en Volkswagen.

Van de autobezitters geeft 38% aan dat vrije autokeuze bij een eigen auto een belangrijk voordeel is ten opzichte van leasen. Leaserijders daarentegen waarderen vooral de optie van vervangend vervoer bij pech of onderhoud (26%) en de zekerheid over kosten (22%).

“Ondanks de financiële zekerheid en de service bij een leaseauto merken we dat veel MKB’ers en ZZP’ers vaak nog onbekend zijn met deze voordelen. Dit geldt vooral voor veel vrouwelijke ondernemers, terwijl zij juist zoeken naar een hoge mate van zekerheid en gemak. Zij kiezen alsnog voor een eigen auto en kampen dus regelmatig met onverwachte kosten,” voegt Staat toe.

Toelichting op het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door MediaXplain in opdracht van LeasePlan Nederland. In totaal werkten 1.000 autobezitters (netto; 48% man, 52% vrouw) aan het onderzoek mee.

TIP: Autokostenberekenaar
Privé of zakelijk rijden, wat is gunstiger? Met dit rekenmodel bent u daar snel achter.
Naar de autokostenberekenaar »
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Het blijft voor ondernemers soms moeilijk om externe financiering te regelen. Hoe krijg je toch de financiering rond die je voor ogen hebt? Hoe…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
i.s.m.
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…