Categorieën

Negen op de tien Nederlanders weet niet goed wat hun auto maandelijks kost, zo blijkt uit het 'LeasePlan Instapweken Onderzoek'. Het merendeel rijdt in een eigen auto, maar toch komt het vervoersmiddel amper voor in hun financiële planning. Slechts 13% zet er maandelijks geld voor opzij.

Maandelijkse kosten

Gemiddeld denken auto-eigenaren € 234,- per maand kwijt te zijn. Maar uit het ‘LeasePlan Instapweken Onderzoek’ blijkt dat maar 10% exact weet wat hun auto maandelijks kost. Het blijft dus vaak een kwestie van gokken.

Leaserijders zeggen vaker op de hoogte te zijn van hun maandelijkse kosten dan personen met een eigen auto (63% vs. 45%). Ook de traditionele rolverdeling lijkt licht bevestigd te worden: mannen (49%) zijn iets beter op de hoogte van die exacte kosten dan vrouwen (42%).

Het onderzoek in beeld gebracht
11-08-04 LeasePlan Instapweken onderzoek – def.pdf (641 kB) »

Onvolledige rekensom kosten eigen auto

Volgens LeasePlan-woordvoerder Erik Staat liggen de kosten van een eigen auto in werkelijkheid veel hoger dan de trotse bezitters vaak denken.

Staat: “Hier wreekt zich dat ondernemers en vooral zelfstandigen al snel allerlei kosten ‘vergeten’, zoals de kosten van afschrijving, incidentele reparatiekosten en kosten voor vervangend vervoer.”

Omdat het merendeel van de autobezitters (87%) niet structureel geld opzij zet, komt men dan ook regelmatig voor onplezierige verrassingen te staan.

Een kwart van de respondenten geeft aan zeker te zijn dat zij met leaseauto maandelijks 10-20% duurder uit zouden zijn. “En dit is een grote misvatting”, aldus Staat, “want al het gemak en de zekerheid van leasen geeft slechts een klein maandverschil.”

Mannen stappen vaker in auto dan vrouwen

Maar dat de auto een belangrijk vervoersmiddel is, moge duidelijk zijn: 44% van de ondervraagden stapt er dagelijks in. Dit zijn overigens vooral mannen: slechts 1 op de 3 vrouwen rijdt dagelijks auto. De automerken die we het meest tegenkomen op het Nederlandse wegennet zijn Opel, Ford en Volkswagen.

Van de autobezitters geeft 38% aan dat vrije autokeuze bij een eigen auto een belangrijk voordeel is ten opzichte van leasen. Leaserijders daarentegen waarderen vooral de optie van vervangend vervoer bij pech of onderhoud (26%) en de zekerheid over kosten (22%).

“Ondanks de financiële zekerheid en de service bij een leaseauto merken we dat veel MKB’ers en ZZP’ers vaak nog onbekend zijn met deze voordelen. Dit geldt vooral voor veel vrouwelijke ondernemers, terwijl zij juist zoeken naar een hoge mate van zekerheid en gemak. Zij kiezen alsnog voor een eigen auto en kampen dus regelmatig met onverwachte kosten,” voegt Staat toe.

Toelichting op het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door MediaXplain in opdracht van LeasePlan Nederland. In totaal werkten 1.000 autobezitters (netto; 48% man, 52% vrouw) aan het onderzoek mee.

TIP: Autokostenberekenaar
Privé of zakelijk rijden, wat is gunstiger? Met dit rekenmodel bent u daar snel achter.
Naar de autokostenberekenaar »
Lees ook…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…
Steeds meer webshops en fysieke winkels accepteren cryptovaluta als betaalmiddel. Is het interessant voor jouw onderneming? In dit artikel geven we…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…