In Nederland reden er in 2014 ruim een half miljoen ‘auto’s van de zaak’ rond. In veruit de meeste gevallen zit er een man achter het stuur, die veelal tussen de 40 tot 50 jaar oud is.
Dat beeld gaat de komende jaren veranderen. De private lease is in opkomst. Vooral jonge gezinnen blijken voor private lease te kiezen. De voordelen zijn duidelijk: een nieuwe auto voor relatief weinig geld. De leaserijder betaalt een vast bedrag per maand (all-in: reparaties, onderhoud, motorrijtuigenbelasting is allemaal inbegrepen).
Voordelen: geen fiscale bijtelling en de kilometervergoeding van 19 cent is aftrekbaar!
Nadeel: geen teruggaaf van de motorrijtuigenbelasting.
Van de 7,7 miljoen werknemersbanen was aan zeven procent een auto van de zaak gekoppeld. Dat komt neer op één auto van de zaak op veertien banen. Sinds 2008 is deez verhouding nauwelijks veranderd. Het ging in 2014 om ongeveer 548.000 auto’s.
Mannenbolwerken
De auto van de zaak komt het meest voor in de volgende bedrijfstakken: informatie en communicatie, bouwnijverheid, specialistische zakelijke diensten (denk daarbij aan reclamebureaus, speur- en ontwikkelingswerk, markt- en opinieonderzoekbureaus) en energievoorziening. Bedrijfstakken waar in het algemeen overwegend mannen werken.
Meer vrouwen, minder auto’s van de zaak
In bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken (meer dan 60 procent), rijden werknemers doorgaans minder vaak rond in een auto van de zaak. Een uitzondering vormt de ‘overige dienstverlening’. In deze categorie zijn diensten ondergebracht als activiteiten van belangenverenigingen, reparatie van computers en consumentenartikelen en veel andere activiteiten op het gebied van persoonlijke dienstverlening. In 2014 lag de verhouding in die branche dicht bij het landelijke gemiddelde van één op de negen mannelijke tegen één op de 39 vrouwelijke werknemers.