Categorieën

Online krediet voor het mkb en zzp'ers: in andere Europese landen al een aanvaarde financieringsvorm is hier in Nederland nog relatief onbekend. Sinds begin van dit jaar is daar verandering in aan het komen door de komst van een aantal nieuwe aanbieders op dat gebied. Zij springen in het gat dat de banken hebben laten vallen. Dit is deel 3 in een serie artikelen over financieringsvormen.

Tot begin van dit jaar konden kleine ondernemers eigenlijk alleen bij Qredits terecht voor een krediet tot € 50.000. Sinds een aantal maanden kunnen kleine ondernemers voor zo’n bedrag ook terecht bij Spotcap, dat vanuit Duitsland wordt geleid. Niels Turfboer leidt de Nederlandse tak van de kredietverlener sinds kort vanuit Amsterdam.

‘Sinds maart al totaal half miljoen krediet verstrekt’

“Sinds wij begin maart met onze activiteiten in Nederland zijn gestart, heeft Spotcap al meer dan een half miljoen euro aan kredieten verstrekt aan kleine ondernemers”, aldus Turfboer. “Gemiddeld gaat het om bedragen van om en nabij de € 10.000,- , waarvan 60% aan zzp’ers en 40% aan mkb’ers is verstrekt. Het gaat hoofdzakelijk om ondernemers die werkkapitaal nodig hebben.”

Hoe werkt het?

Ondernemers die een jaar of langer actief zijn, hoeven slechts eenmalig hun contactgegevens in te voeren bij het indienen van een aanvraag op de site van Spotcap. Daarna krijgen ze al meteen toegang tot een ‘dashboard’, waarop onder meer is terug te vinden hoeveel krediet ze nog hebben.
Voorwaarde is wel dat de gegevens die ondernemersj verstrekken zijn goedgekeurd. Het gaat dan om:

  • beslissingsbevoegdheid
  • kredietwaardigheid
  • BTW-nummer
  • zakelijke bankrekening

Heeft een ondernemer bovengenoemde gegevens eenmaal verstrekt, dan kan hij of zij al binnen 15 minuten een reactie krijgen. Uiterlijk binnen een dag weet een aanvrager waar hij aan toe is.

60% aanvragen goedgekeurd

Van alle aanvragen wordt 20% afgewezen. Nog eens 20% vergt nader onderzoek. De overige 60% van de aanvragen wordt goedgekeurd.
Is de kredietaanvraag eenmaal toegewezen, dan begint de teller pas te lopen vanaf het moment dat een ondernemer een beroep doet op het krediet.
Bijvoorbeeld: ondernemer leent € 10.000,- en neemt in eerste instantie € 4.000,- op, dan wordt verwacht dat hij dat laatste bedrag binnen een half jaar in zes gelijke termijnen aflost. Neemt een ondernemer later nog eens € 2.000,- op, dan begint de teller voor dat bedrag opnieuw te lopen.
Ook voor de kredietverlening door Spotcap geldt de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Andere aanbieders

Spotcap is niet de enige nieuwe speler op de online kredietmarkt. Zencap is bijvoorbeeld ook zo’n initiatief, maar verschilt van Spotcap in die zin dat het meer een tussenpersoon is tussen kleine en middelgrote bedrijven en privé-investeerders. Zencap stelt als voorwaarde dat een onderneming al zeker twee jaar bestaat.

Lees ook:

Crowdfunding: zo start je een campagne »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
De overheid wil ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen graag tegemoet komen. Dit doen ze door middel van de…
Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch…
Ook als ondernemer heb je soms extra financiering nodig. Bijvoorbeeld om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen of je dromen te bereiken. Maar…