Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch kan het door van jouw geld meer geld te maken. Hoe je voor jezelf een passief inkomen kunt genereren en dus zorgt voor een inkomstenstroom waar je niks voor hoeft te doen, vertellen we in dit artikel.

Inhoudsopgave

Beleggen in vastgoed

Vastgoed, oftewel onroerend goed, zijn huizen, appartementen, bedrijfspanden etc. Het zijn goederen die niet verplaatsbaar zijn. Beleggen in vastgoed houdt simpel gezegd in dat je met jouw geld een pand koopt en daarmee geld verdient. Dit kun je doen door het pand met winst te verkopen of door het te verhuren en jezelf op die manier te voorzien van een passief inkomen.

Misschien heb je niet voldoende geld om helemaal zonder lening een pand te kopen, maar met een lening van een bank misschien wel. Je gebruikt voor een deel je eigen geld en het andere deel leen je bij de bank. Je knapt het pand dat je hebt gekocht op en verhuurt het. Je vraagt een huurprijs waarmee je de kosten van de hypotheeklening bij de bank kunt dekken en zorgt dat je er zelf nog iets aan overhoudt. Alles wat je meer vangt dan dat je maandelijks aan hypotheek moet aflossen, kun je zien als jouw passieve inkomen.

Voor- en nadelen 

Het hebben van een passief inkomen heeft niet zoveel nadelen, maar het beleggen in vastgoed kent er wel een aantal. Zeker in deze tijd koop je niet zo 1,2,3 een woning. De instapkosten zijn hoog. Door de hoge kosten moeten mensen vaak een groot deel van hun vermogen in een woning of pand stoppen. Er is weinig diversificatie waardoor het risico groot is.

Niemand kan voorspellen wat de markt doet, of de waarde van panden op een bepaalde locatie daalt of dat er iets anders gebeurt dat niet te voorzien is. Als het dan misgaat ben je in één keer veel geld kwijt. Daarnaast kun je te maken krijgen met vervelende huurders die niet betalen of niet netjes met het pand omgaan. Tot slot kan het zo zijn dat je soms toch actief bezig moet zijn met het genereren van je (dan niet meer zo) passieve inkomen. Dit is bijvoorbeeld zo als er veel moet gebeuren in het huis, je huurders achter de broek aan moet zitten of contracten en dergelijke moet opstellen.

Naast deze nadelen zijn er ook genoeg voordelen te benoemen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je een passief inkomen voor jezelf creëert. Daarnaast wordt je vastgoed vaak meer waard én kun je zelf bijdragen aan de waarde. Zo kan je door middel van een likje verf, een betere isolatie of nieuw meubilair al snel zorgen dat je vastgoed meer waard wordt. Tot slot is het een tastbare, stabiele investering die je sneller en dichter bij financiële onafhankelijkheid brengt.

Begin klein, wordt groot

Denk je dat het beleggen in vastgoed wel iets voor jou is? Begin dan met een klein appartement en breidt daarna uit. Je lost je hypotheeklening af en zorgt dat je iedere maand iets overhoudt. Als de hypotheek op een gegeven moment is afbetaald, hou je (nog) meer over aan het verhuren van jouw pand. Je hebt dan weer ruimte om iets nieuws te kopen en op die manier blijft jouw passieve inkomen groeien. Ga jij slapend rijk worden?

Gerelateerd lezen:

• Model voor een liquiditeitsbegroting
• Mijn opdrachtgever is failliet, wat nu?

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
De overheid wil ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen graag tegemoet komen. Dit doen ze door middel van de…
Van oudsher is de betekenis van pensioen gekoppeld aan ouderdom en gaat het om inkomen na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar door…
In tijden dat het goed gaat, kan het lonen om een deel van je opgebouwde vermogen apart te zetten. Dit kan op een spaarrekening (de rente stijgt immers…