Als klanten de rekening niet kunnen betalen, weten ze daar altijd wel een reden voor te geven. Die is echter niet altijd even geloofwaardig, zoals: "Mijn vrouw is ontvoerd en ik heb het geld nodig om haar terug te krijgen."

Rekeningen worden steeds later betaald. De gemiddelde betalingstermijn lag altijd rond de 23 dagen, inmiddels is dat al zo’n 30. De financiële crisis wordt daarbij steeds vaker als reden opgegeven. “Mijn geld staat bij IceSave, ik kan er nu dus niet bij,” wordt dan gezegd. Of: “Mijn bank wil me geen krediet meer verstrekken”.

Deze excuses kunnen mooi bij het lijstje dat incassobedrijf Atradius Collections eerder dit jaar opstelde. De smoes met de “ontvoerde vrouw”, hoorde daar ook bij. Die blijkt echt te zijn gebruikt. Maar ook: “Ik heb de rekening nooit ontvangen”, of: “De factuur klopt niet.”

Van de meest gebruikte ‘excuses’ om niet te betalen werd onderstaande top 10 samengesteld.

Top 10 excuses

1. We hebben de rekening nooit ontvangen
2. Onze betalingstermijnen zijn 30, 60… dagen
3. We doen pas een betalingsronde aan het eind van de maand
4. Er zijn geen budgetbevoegde personen aanwezig
5. We hebben de goederen nooit ontvangen of de opdracht was geannuleerd
6. De goederen/diensten zijn niet in goede staat of volgens afspraak aangekomen
7. De factuur is al betaald
8. De rekening klopt niet en we wachten nog op een creditnota
9. De geleverde goederen zijn nog niet (door)verkocht: we hebben dit geld nodig om u te kunnen betalen.
10. De afnemer is failliet

Wat kunt u er tegen doen?

Als rekeningen niet betaald worden, stokt de geldstroom naar uw bedrijf. Mogelijk gevolg: u kunt zelf niet meer aan uw financiële verplichtingen voldoen en het voortbestaan van uw bedrijf kan zelfs in gevaar komen. Wanbetalers zijn een belangrijke oorzaak van faillissementen.

Debiteurenbeheer is dus van cruciaal belang voor uw bedrijf. Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Breng in kaart van wie u nog geld te goed heeft;
  • Factuur niet voldaan op uiterste betaaldatum? Verstuur direct een betalingsherinnering.

Wat u nog meer kunt doen om uw debiteurenbeheer te stroomlijnen »

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Als uw bank omvalt kunt u dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000,- van uw spaargeld terugkrijgen. Deze regeling geldt voor particulieren…
i.s.m.
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
In tijden dat het goed gaat, kan het lonen om een deel van je opgebouwde vermogen apart te zetten. Dit kan op een spaarrekening (de rente stijgt immers…