Smoesjes om de rekening niet te betalen
Als klanten de rekening niet kunnen betalen, weten ze daar altijd wel een reden voor te geven. Die is echter niet altijd even geloofwaardig, zoals: "Mijn vrouw is ontvoerd en ik heb het geld nodig om haar terug te krijgen."

Rekeningen worden steeds later betaald. De gemiddelde betalingstermijn lag altijd rond de 23 dagen, inmiddels is dat al zo’n 30. De financiële crisis wordt daarbij steeds vaker als reden opgegeven. “Mijn geld staat bij IceSave, ik kan er nu dus niet bij,” wordt dan gezegd. Of: “Mijn bank wil me geen krediet meer verstrekken”.

Deze excuses kunnen mooi bij het lijstje dat incassobedrijf Atradius Collections eerder dit jaar opstelde. De smoes met de “ontvoerde vrouw”, hoorde daar ook bij. Die blijkt echt te zijn gebruikt. Maar ook: “Ik heb de rekening nooit ontvangen”, of: “De factuur klopt niet.”

Van de meest gebruikte ‘excuses’ om niet te betalen werd onderstaande top 10 samengesteld.

Top 10 excuses
1. We hebben de rekening nooit ontvangen
2. Onze betalingstermijnen zijn 30, 60… dagen
3. We doen pas een betalingsronde aan het eind van de maand
4. Er zijn geen budgetbevoegde personen aanwezig
5. We hebben de goederen nooit ontvangen of de opdracht was geannuleerd
6. De goederen/diensten zijn niet in goede staat of volgens afspraak aangekomen
7. De factuur is al betaald
8. De rekening klopt niet en we wachten nog op een creditnota
9. De geleverde goederen zijn nog niet (door)verkocht: we hebben dit geld nodig om u te kunnen betalen.
10. De afnemer is failliet

Wat kunt u er tegen doen?
Als rekeningen niet betaald worden, stokt de geldstroom naar uw bedrijf. Mogelijk gevolg: u kunt zelf niet meer aan uw financiële verplichtingen voldoen en het voortbestaan van uw bedrijf kan zelfs in gevaar komen. Wanbetalers zijn een belangrijke oorzaak van faillissementen.

Debiteurenbeheer is dus van cruciaal belang voor uw bedrijf. Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Breng in kaart van wie u nog geld te goed heeft;
  • Factuur niet voldaan op uiterste betaaldatum? Verstuur direct een betalingsherinnering.

Wat u nog meer kunt doen om uw debiteurenbeheer te stroomlijnen »

De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Lees ook…
MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en… onbeperkt eerstelijns advies. Wij…
De overheid wil ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen graag tegemoet komen. Dit doen ze door middel van de…
De tarieven van verkeersboetes gaan vrijwel elk jaar weer omhoog. Dat maakt het voor bedrijven des te belangrijker om een duidelijk beleid vast te…