Tool: hoeveel is mijn bedrijf waard?
Stel: je wilt aandelen uitgeven. Hoe bepaal je dan hoeveel je bedrijf waard is? Twee Italiaanse ondernemers in Rotterdam hebben daar een handige online tool voor ontwikkeld: Equidam. Goedkoper en sneller dan een adviseur, beloven de ontwikkelaars.

Zeker als je pas net bent begonnen als ondernemer, is het lastig om te bepalen wat je bedrijf (over een tijdje) waard is. Analyses door financieel experts zijn vaak te duur voor startende mkb’ers. Daarom baseren veel ondernemers die aandelen uitgeven via crowdfunding, hun doelbedrag dan maar op hun buikgevoel. De Italiaanse financieel experts Gianluca Valentini en Daniel Faloppa bedachten een oplossing: Equidam.

Online waarderingstool

Met deze online tool kun je zelf berekenen hoeveel jouw bedrijf waard is in aandelen. Jij vult je (financiële) bedrijfsgegevens in. Vervolgens vergelijkt Equidam deze cijfers met allerlei economische data. Denk aan cijfers over jouw sector, de markt en economische trends. Je krijgt een uitgebreid rapport over jouw waardering, groeiperspectief en economisch vooruitzicht. Dankzij de ‘Daily Valuation Engine’ kun je de waarde van je bedrijf op ieder moment van de dag bepalen.

Data bij elkaar

Gianluca Valentini en partner Daniel Faloppa kwamen op het idee tijdens hun masterstudie Finance and Investments in Rotterdam. “We zagen dat crowdfunding een trend was, maar als financieel experts spotten we ook een probleem. Het is voor startende mkb’ers vaak te ingewikkeld of te duur om de waardering van hun bedrijf goed te onderbouwen. Wij zagen dat er veel data beschikbaar is. Door deze bij elkaar te brengen in een database en slimme berekeningen uit te voeren, hadden we de betaalbare oplossing: Equidam.”

Rotterdam

De Italianen haalden hun masterdiploma Finance and Investments in Rotterdam. Ze bleven in de havenstad, want Nederland is volgens Valentini de ideale plek voor een bedrijf als Equidam. “Crowdfunding is in Italië relatief onbekend. Dat komt mede door het cultuurverschil met Nederland en een meer ingewikkelde wetgeving. Nederland loopt echt voor op de rest van Europa.”

Crowdfundingplatformen

Sinds de lancering van Equidam in juli 2013 hebben al 2500 bedrijven het online programma gebruikt. Crowdfundingplatform Symbid is aandeelhouder in het bedrijf en veel klanten komen dan ook via Symbid op Equidam terecht. Inmiddels werken Valentini en Faloppa ook samen met Zweedse, Duitse en Canadese crowdfundingplatformen.

Harde data

“We zien dat mkb’ers die cijfers van Equidam gebruiken bij hun crowdfundingcampagne, sneller hun doelbedrag halen”, meent Valentini. “Bij crowdfunding is het verhaal achter je bedrijfsplan heel belangrijk, maar dankzij Equidam kun je ook harde data presenteren. Crowdfunding draait om vertrouwen én transparantie.”

Kosten

Je kunt je als ondernemer gratis registreren en een taxatie van je bedrijf krijgen. Wil je uitgebreidere rapporten en bepaalde info kunnen opslaan? Dat kan met een abonnement vanaf 27,50 euro per maand. Ter vergelijking: een analyse door een financieel expert kost vaak duizenden euro’s. “We hebben de resultaten van handmatig analyse door een expert naast onze reportage gelegd. Er kwam bijna hetzelfde uit, de waardering van de expert was iets rooskleuriger”, vertelt Valentini.

Toekomst

“Hoe meer data we analyseren, hebben hoe betrouwbaarder het wordt,” vertelt de ondernemer. In het begin werkten hij en zijn partner in een exceldocument, inmiddels is Equidam een strak vormgegeven tool. Er werken vijftien mensen aan in het kantoor in de Rotterdamse Science Tower. “Daarbij weet ik zeker dat we in de toekomst nog veel meer kunnen voorspellen met alle data die we verzamelen.”

Dit artikel is onderdeel van project Crowd Expedition. Lees meer op de website.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden?…
Waar let een bank op als je een krediet aanvraagt? Welke informatie moet je kunnen overhandigen? Hieronder 8 punten waar de bank bij een…