8 procent van de Nederlandse ondernemers in het mkb is op zoek naar geld om te groeien. En dat geld vinden ze steeds minder vaak bij banken die, anders dan voor de crisis, niet zo happig zijn op het verlenen van krediet aan kleinere bedrijven. Daar is op zich niets mis mee. Want waar in Europa nog 80 procent van de bedrijven afhankelijk is van kredietverlening door traditionele banken is dat in de VS maar 25 procent. Maar hoe doe jij dat? Succesvol geld vinden om verder te groeien? 

Inhoudsopgave

Vergeet de bank

We vergeten de banken dus even. Welke mogelijkheden zijn er dan nog meer om de benodigde financiering te vinden om door te kunnen groeien? Grofweg zijn er 5 andere manieren om aan geld te komen:

  1. Vlottende activa en passiva
  2. Familie en vrienden
  3. Venture capital
  4. Informal investors
  5. Crowdfunding  

Voordat je begint met zoeken

Net als banken stellen ook andere investeerders eisen aan je bedrijf voordat ze bereid zijn geld in jouw groeiplannen te steken. Dat vraagt om een gedegen voorbereiding. Hieronder een aantal tips waarmee je de kans op succes vergroot.  

Wees eerlijk en realistisch

Meevallers zijn leuker dan tegenvallers. Dat geldt ook voor investeerders. Schilder jouw bedrijf dus niet te rooskleuring af. Dat schept onrealistische verwachtingen en vergroot de kans op een tegenvaller. Door realistisch te blijven en beloften en vooruitzichten na te komen, vergroot je het vertrouwen in je bedrijf.

Lever bewijs

Leuk hoor: verwachtingen, analyses en prognoses. Zonder harde cijfers zeggen ze weinig. Zorg dus voor echte verkoopcijfers. Overtuig investeerders met echte klanten die hebben aangetoond vertrouwen in je product te hebben. 

Maak het investeerders makkelijk

Geen enkele investeerder heeft oneindig diepe zakken. Ook een investeerder kan het geld maar één keer uitgeven en bovendien zijn er waarschijnlijk andere kapers op de kust. Zorg dus voor een duidelijke en goed geordende presentatie zodat mogelijke investeerders in één oogopslag kunnen zien wat jouw doelen zijn en of die haalbaar zijn. Voor jou tien anderen.

Denk als een investeerder

Zou je zelf investeren in jouw bedrijf? En waarom dan? Met welke plannen? Probeer dus te denken als degene aan wie je om geld vraagt. Bedenk goed wat je zou vragen als je zelf zou investeren in een ander bedrijf.

Bedenk wat je wenst op te geven

Er staat altijd iets tegenover de investering die een ander in jouw bedrijf doet. Bedenk van te voren wat dat is. Koopt een investeerder invloed? Zorg ervoor dat je zelf de baas blijft en leg dat allemaal goed vast. 

Investeer in de relatie

Investeren is een teken van vertrouwen en voor vertrouwen is een goede relatie onontbeerlijk. Investeer dus zelf ook: in de relatie met jouw geldschieters..

Doe je huiswerk

Een investeerder wil duidelijkheid. Zorg er dus voor dat je weet hoe jouw bedrijf ervoor staat. Dat voorkomt verrassingen. Dat betekent ook dat je weet wat je precies aanbied en wat je daarvoor vraagt. Voorkom daarmee dat de investering een blok aan je been wordt.

Ken je investeerder

Weet wanneer je investeerder zaken wil doen. Er zijn genoeg venture capitalists die weliswaar geld genoeg hebben maar net even in een andere fase zijn aanbeland: die van cashen. Het heeft geen zin om op dat moment bij ze aan te kloppen voor geld. Zorg ook dat je ongeveer weet hoeveel geld een investeerder kan missen en of hij bereid is ook in een volgende ronde mee te doen.

Jouw mensen maken het verschil

Jij bent niet jouw bedrijf. Als je wilt groeien draait alles om jouw personeel. Is jouw team capabel voor een volgende fase? Zijn jouw mensen gemotiveerd? Hoe staat het met het verloop onder je medewerkers? Werken ze graag voor u? Allemaal dingen die een investeerder wil weten en die het vertrouwen in jouw bedrijf kunnen vergroten.   

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Moet je als ondernemer op veel verschillende plekken zijn, is het hebben van een auto hiervoor ideaal en overweeg je om zakelijk een auto te leasen? In…
i.s.m.
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen traditionele bank aan te pas komt. De meeste currency’s staan voor een eigen technologie of…
Je bent lekker aan het ondernemen en groeien. Het is daarom tijd voor een nieuw zakelijk pand. Je hebt een prachtig pand gezien, waar je helemaal weg…