De reputatie van de bitcoin heeft door het failliet van de Japanse handelsbeurs Mt. Gox een behoorlijke deuk opgelopen. Het concept van een virtueel betaalmiddel is echter nog steeds springlevend. Het Nederlandse TradeXchange is al meer dan twaalf jaar actief en sinds oktober 2013 is de Tradeqoin een wettig betaalmiddel. In april 2014 kwam de Guldencoin erbij. Alle drie oer-Hollands.
TradeQoin
TradeQoin is in oktober 2013 opgericht en bestaat uit een netwerk van ondernemers, mkb’ers zoals u. Zij betalen voor hun diensten en producten met een eigen munt: de TradeQoin. Doel is de regionale economie te stimuleren door producten en diensten onder de aandacht van lokale, nationale en internationale bedrijven te brengen. 
 
Het netwerk werkt met communities vanuit de gedachte dat ondernemers regelmatig in hun eigen regio zaken doen. De waarde van de TradeQoin is gelijk aan die van de euro: 1 TradeQoin = 1 euro.
In tegenstelling tot Bitcoin is TradeQoin niet geschikt voor lange termijn-investeringen, maar is het de bedoeling de Qoin’s weer zo snel mogelijk binnen het netwerk te besteden.
Nog een ander verschil met de Bitcoin is, dat deelname niet voor iedereen mogelijk is. Vereiste is dat u ondernemer bent van een gezond bedrijf binnen het mkb. 
In januari 2014 waren er 200 bedrijven aangesloten bij TradeQoin. 
 
Op 26 november vind er een bijeenkomst plaats voor investeerders. Toegang is gratis.
 
Boekhouding en belasting
TradeQoin wordt in uw boekhouding verwerkt als een extra bankrekening. U kunt altijd inloggen op uw TradeQoin rekening om alle transacties te bekijken. U kunt daar ook bankafschriften genereren, of exporteren ten behoeve van uw administratie. 
 
Over elke TradeQoin die u in rekening brengt, moet u BTW rekenen. De belastingdienst accepteert helaas geen TradeQoin en afdracht vindt dus plaats in Euro’s. Als u TradeQoin gebruikt voor uw persoonlijke uitgaven, lopen deze gewoon mee in uw IB aangifte.
 
Concept 
TradeQoin is ontwikkeld door
het Amsterdamse Qoin, dat al meer dan tien jaar ervaring heeft met het ontwikkelen van innovatieve geldinstrumenten. Rob van Hilten, een van de managing directors van Qoin, noemt een aantal geslaagde voorbeelden: “Er loopt al een jaar of tien een project in de Amerikaanse staat Massachusetts,
Berkshire Shares, waarbij regionale overheden en banken zijn betrokken. Wij starten daar binnenkort met een nieuwe fase, waardoor het mogelijk wordt om de lokale valuta ook te gebruiken voor investeringen.”  
 
Daarnaast noemt Van Hilten twee succesvolle projecten in het Verenigd Koninkrijk: de
Brixton Pound (wijk van Londen) en de Bristol Pound. De laatstgenoemde munteenheid is in september 2012 gestart. Om het project te steunen besloot de burgermeester van Bristol zijn volledige jaarsalaris in
Bristol Pound uit te laten betalen.

 
TradeQoin wordt op 20 maart officieel gepresenteerd. Voorlopig streeft Van Hilten naar een verdubbeling van het aantal deelnemende bedrijven aan TradeQoin.
 
Wat is TradeXchange?
Deelnemers van
TradeXchange verdienen Trade euro`s door hun producten en diensten te verkopen binnen het TradeXchange netwerk. De bedragen worden vervolgens geregistreerd in een database op de online rekening van de deelnemer, waarbij de trade euro dezelfde waarde heeft als een gewone euro. Voor de belasting telt een trade euro als een gewone euro. Dit concept levert vooral veel voordeel aan bedrijven in het MKB welke vaak onderhevig zijn aan een schommelende cashflow en vaak hoge financieringskosten. 
 
U ontvangt als deelnemer aan TradeXchange een gepersonaliseerde member card en een rentevrije krediet limiet. Als deelnemer van TradeXchange krijgt u een inlogcode en wachtwoord waarmee op ieder moment de persoonlijke financiële informatie en de historie van gedane transacties kan worden bekeken. In feite dezelfde werkwijze als een bank.
 
Werkwijze TradeXchange
 
1. Een TradeXchange transactie is net als een normale transactie via de bank. Deelnemers ontvangen een bestedingskaart en een rentevrije bestedingslimiet ( kredietlimiet).  Op maandelijkse afschriften en de online rekening worden de transacties en het saldo weergegeven.
 
2. Trade Euro`s worden bijgeschreven op de TradeXchange rekening  van de deelnemer wanneer producten of diensten worden verkocht via de Exchange.
 
3. Deelnemers kunnen de TradeXchange bestedingskaart gebruiken of kiezen voor een online overboeking om hun Trade saldo te besteden. Ook kan men gebruik maken van de rentevrije kredietlimiet voor de aankoop van producten of diensten van een andere deelnemer van TradeXchange. 
 
Lees ook: 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…