Categorieën

De verkoop van je bedrijf vergt een zorgvuldige voorbereiding. Bij een eenmanszaak, maatschap, Vennootschap onder Firma (VoF) of Commanditaire Vennootschap (CV) worden de activa en passiva van de onderneming verkocht.

Inhoudsopgave

De stakingswinst bij de verkoop van een eenmanszaak of VoF

Bij de verkoop van je eenmanszaak of VoF zit de fiscus op het vinkentouw. De opbrengst van de verkoop, in belastingjargon ‘stakingswinst’, valt onder de inkomstenbelasting. De stakingswinst is het verschil tussen de verkoopprijs van je onderneming en de boekwaarde (zie ‘de jaarrekening‘). Via de aangifte inkomstenbelasting reken je je stakingswinst af.

De fiscus kent een stakingswinstvrijstelling, die in de komende jaren steeds verder wordt afgebouwd.

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Vermindering stakingsvrijstelling

Jaar stakingsaftrek
bij staking 55+
stakingsaftrek bij
staking jonger dan 55 j.
2001 € 20.420 € 9.076
2002 € 17.062 € 7.987
2003 € 13.704 € 6.897
2004 € 10.346 € 5.808
2005 € 6.988 € 4.719
2006 e.v. € 3.630 € 3.630

Fiscale waardering van de ondernemingsreserves

De binnen de onderneming opgebouwde fiscale reserves zal je moeten optellen bij de transactiewinst om die via de vennootschapsbelasting te laten belasten tegen 34 procent. Op zich is dit niet zo vreemd, je hebt deze reserves al die jaren buiten de ondernemingswinst kunnen houden.

Stakingslijfrentevrijstelling

Onder omstandigheden kan je de stakingswinst verminderen met de lijfrente die je bedingt bij een verzekeringsmaatschappij of de koper van je onderneming. Deze vrijstelling staat ook bekend als de stamrechtvrijstelling.

Jouw situatie Max.vrijstelling
je bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt, of;
je bent zestig jaar of ouder, of;
de onderneming wordt gestaakt door het overlijden van de ondernemer.
362.105,- euro
je bent tussen de 50 en 60 jaar oud, of;
jonger dan 50 en en uitkering gaat meteen in.
181.055,- euro
overige situaties 90.531,- euro

De fiscus ligt op de loer!

Een juiste koopprijs is van groter belang dan je je misschien realiseert. Zo kan je een forse aanvaring met de fiscus krijgen, als deze de koopprijs te laag vindt. De belastinginspecteur zal de waardering van de goodwill en de stille reserves (bedrijfspand, machinepark e.d.) kritisch bekijken. Over het verschil tussen de koopprijs en de volgens de fiscus werkelijke waarde van het bedrijf moet de koper schenkingsrecht afdragen en de verkoper inkomstenbelasting betalen. Zo verdwijnt de oorspronkelijke stakingswinst als sneeuw voor de zon.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Brookz

Brookz, partner van De Zaak

Brookz is met ruim 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs het grootste overnameplatform van Nederland. Brookz is 100% onafhankelijk en brengt sinds 2007 kopers, verkopers en adviseurs direct met elkaar in contact. In deze jaren zijn er via Brookz al meer dan 5.200 bedrijven verkocht, dat zijn er gemiddeld 6 per week. Brookz is cross-mediaal vertegenwoordigd: online met het overnameplatform Brookz.nl.

Bekijk alle artikelen van Brookz >

Lees ook…
Ook als ondernemer heb je soms extra financiering nodig. Bijvoorbeeld om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen of je dromen te bereiken. Maar…
Wanneer je kapitaal nodig hebt voor je onderneming, denk je al snel aan een traditionele bank. Maar er zijn meer mogelijkheden. De markt voor…
Tenaamstelling rekening: je zal het vaker hebben zien staan. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk en waarom is dit belangrijk? En…