Er bestaan natuurlijk al ‘geautomatiseerde’ accessoire oplossingen. De versies met het door de branche zelf in het leven geroepen keurmerk zijn op een speciale site te vinden. Als grootste auto- en bestelwagen importeur van ons land kiest Pon Automotive nu echter voor een eigen diep in hun auto-elektronica geworteld systeem. Ze ontwikkelden zelf een
inbouwmodule met een bijpassende smartphone app, afgestemd op de eisen van de Nederlandse belastingdienst. Met een knipoog mag je het ‘kilometerregistratie voor dummies’ noemen. De auto deelt allerhande informatie met je smartphone.
Een testperiode met een honderdtal personenauto gebruikers – privé, zakelijk, fleet en lease – is inmiddels afgerond. Deze maand is de primeur in de showroom voor de Golf Business Edition Connected. Die krijgt als eerste de nieuwe inbouwmodule met de bijbehorende Volkswagen app (als gezegd voor je smartphone) mee.
Andere Volkswagens volgen dit jaar. Dat geldt op den duur trouwens ook voor Seats, Audi’s, Skoda’s en de Volkswagen bestelwagens van deze zelfde importeur. Deze maand klinkt dus het startschot van een voor zakelijke rijders belangrijke ontwikkeling. Want vergis je niet: als je de merken bij elkaar optelt, komt het snufje op termijn dus voor een aanzienlijk deel van álle personen- en bedrijfsauto kopers in ons land beschikbaar.
Ook voor oudere auto’s: meerdere functies
Het systeem is namelijk niet alleen gericht op nieuwe auto’s, maar is ook geschikt voor montage in niet te oude versies van de genoemde merken. Het zal per model verschillen, maar een specialist schat dat het gaat om auto’s tot een jaar of zes, zeven oud. Ook occasionkopers doen er dus goed aan deze actuele ontwikkeling in de gaten te houden.
In beide gevallen bouwt de dealer het ‘kastje’ onzichtbaar achter het dashboard in. Dat laatste detail is om meerdere redenen belangrijk. Zo is hij gekoppeld aan de échte kilometerstand in het autosysteem.
Bovendien kun je de auto via zijn ingebouwde GPS satellietsensoren terugvinden en in zo’n geval is een systeem dat niet zomaar even kan worden losgekoppeld ideaal. Het dievengildemikt hem anders fluks uit het autoraam een greppel in.
App bewaakt – letterlijk – je auto
Volkswagen woordvoerder Ralf Dennissen: “Richting belastingdienst is een ononderbroken registratie van álle ritten vereist, met de bijbehorende routes en tijden. Daarvan hoef je in de app op je mobiel (of rustig thuis natuurlijk) alleen nog aan te geven wat de aard van de rit is. Ook is het mogelijk een aantekening op te slaan over de reden van een omweg. Soms is dat privé, maar soms bijvoorbeeld om files of andere verkeersproblemen te omzeilen.”
Omdat de Volkswagen app alle info uit de auto met je mobiele telefoon koppelt zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden dan ritregistratie. Om geen veiligheidsrisico te lopen van elektronisch binnendringen door ongenode gasten in je auto – hackers! – werkt het systeem alleen in één richting. Noem het een elektronische luisterpost in je autosysteem, waar je niet naar terug kunt praten.
Zo kun je ook de locatie van je geparkeerde auto terugvinden in een stad, mét looproute op een kaartje op je smartphone. Die geeft verder info over: een naderende onderhoudsbeurt, ontwikkelingen in je brandstofverbruik, actieradius, handrem actief en deuren al dan niet afgesloten. Je krijgt een waarschuwing als de auto beweegt of wordt geopend, terwijl je er zelf niet in zit. Misschien wel belangrijker: in de auto zit techniek die technische ellende signaleert en zelfs voorspelt. Zelfs als je zelf nog niets merkt. Bijvoorbeeld bij een verzwakkende accu, vloeistoffen die moeten worden bijgevuld en een te zachte band. Spijkertje?
Bestelwagen app
Op dit moment loopt een tweede testfase waarin de bestelwagen variant (projectnaam ‘Connected Van’) wordt ontwikkeld. Die speelt als extra ook nog in op het specifieke gebruik van bedrijfswagens. Je kunt er meerdere rijders op aanmelden en hun ritten uit elkaar houden, een digitale gereedschapskist voor beheer van de auto’s. Niet iedereen komt immers weg met de mogelijkheid van een vereenvoudigde ritregistratie voor bestelauto’s.
“Voor de eigenaar of beheerder is een rittenregistratie anders op zich al aardig ingewikkeld. Met de app wordt dat flink vergemakkelijkt en krijg je een gedetailleerd overzicht totaal en per rijder. Ook buiten werktijd heb je bijvoorbeeld zekerheid dat een verbod op privéritten wordt gerespecteerd. Op dit moment is dat een zorgpunt voor veel ondernemers. Uiteraard moet dat met het oog op privacy allemaal wel in overleg met de rijders gebeuren.”
“In de bestelwagenversie is een belangrijk extra dat beheerder en rijders ook weten of er al actie op de foutmelding is genomen. Zodat de een niet van de ander denkt dat het al gebeurd is.”
Meer informatie over de specifieke eisen die de belastingdienst aan de rittenregistratie stelt vind je hier. Daarmee voldoe je aan de eisen voor bijtellingvrij rijden, zoals die bij minder de 500 kilometer per jaar privé gelden. Uiteraard mag het ook nog met het edele handwerk.
Tip: systemen die niet echt ‘direct uit het autosysteem’ de echte kilometerstand opslaan, maar op basis van satellietsensoren kunnen steeds verder gaan afwijken. In feite moet je regelmatig ‘administratief’ de boel herijken om alles weer kloppend te maken.