Bij veel ondernemers staat duurzaamheid inmiddels op de agenda. Niet zo gek dus we ons hier steeds meer in verdiepen. Waar kan ik uit kiezen, welke voordelen zijn er en zijn er ook nadelen? Speciaal voor deze ondernemers hebben we de voor- en nadelen van duurzame energie op een rijtje gezet.

Duurzame energie is energie die is opgewekt uit zogenaamde hernieuwbare bronnen. Denk hierbij aan de wind, de zon of water.  Dat klinkt mooi, maar moet jij daar ook voor kiezen? Waarom wel en waarom niet?

Voordelen duurzame energie

  • Door voor duurzame energie te kiezen help je mee om de opwarming van de aarde onder controle te krijgen.
  • Deze vorm van energie richt zich op energie uit hernieuwbare bronnen, waardoor er geen eindige voorraad is.
  • Je bespaart op je energierekening, omdat je (een deel van) de energieopwekking zelf kunt doen en wellicht zelfs kunt terugleveren.
  • Je maakt een grote stap in het verduurzamen van jouw bedrijf en de bedrijfsvoering
  • Duurzame energie heeft een maatschappelijk verantwoord imago, wat bij kan dragen aan de beeldvorming rond jouw onderneming.

Nadelen duurzame energie

  • De opstartkosten voor duurzame energie liggen hoger dan de opstartkosten voor traditionele energie als aardolie en steenkool.
  • Je kunt het niet altijd zelf doen. Het omzetten van duurzame energie naar de gewenste vorm en hoeveelheid is een ingewikkelde klus
  • Je hebt de opstartkosten niet gelijk terugverdiend, daar gaat wat tijd overheen.

Conclusie

Voordat je kiest voor duurzame energie moet je je goed verdiepen in de verschillende vormen die er zijn. Zo is zonnestroom ook geschikt voor bedrijven, maar energie uit een stuwmeer wellicht iets minder. Het grootste nadeel voor veel ondernemers zijn de hoge opstartkosten die men associeert met duurzame energie. Dit hoeft niet zo te zijn, maar laat je hierover wel goed informeren.

Gerelateerd lezen:

• Waar moet je op letten als je zakelijk belegt? – Zakelijk beleggen
• Verkeersboetes: wie betaalt?
• Subsidies & aftrekposten voor zonne-energie
• Pensioentips voor ondernemers

Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Je mag wettelijke rente rekenen als jouw klant een rekening niet op tijd betaalt. Er is een wettelijke rente voor handelstransacties en een wettelijke…
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden?…
Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch…