Als uw bank omvalt kunt u dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000,- van uw spaargeld terugkrijgen. Deze regeling geldt voor particulieren én kleine ondernemingen, maar u moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Met deze 7 vragen en antwoorden weet u welke dat zijn.

Het depositogarantiestelsel staat in de volle aandacht, nu de turbulentie op de financiële markten ook de spaarmarkt heeft bereikt. Dat roept de vraag op hoe veilig uw spaargeld nu is. Het depositogarantiestelsel vormt een vangnet. Deze regeling garandeert dat u uw spaargeld terugkrijgt als een bank failliet gaat.

Valt mijn spaargeld onder deze regeling?

Er zijn drie factoren die bepalen of ook uw geld onder het depositogarantiestelsel valt:

  1. Uw bank valt onder het depositogarantiestelsel;
  2. Uw product (b.v. spaarrekening of termijndeposito) valt onder het depositogarantiestelsel;
  3. U valt zelf, als rekeninghouder, onder het depositogarantiestelsel.

Heeft mijn bank een vergunning van DNB?

Als uw bank in Nederland is gevestigd en een vergunning heeft van DNB, dan valt hij onder het depositogarantiestelsel. U kunt op de site van DNB in het Wft-register nagaan of uw bank in deze categorie valt.

Buitenlandse bankAls een bank uit de Europese Unie, IJsland, Noorwegen of Liechtenstein vanuit een bijkantoor in Nederland actief is, valt hij onder het depositogarantiestelsel van het land van herkomst. Als het depositogarantiestelsel in het land van herkomst minder dekking biedt voor spaargeld, dan kan de bank aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Ook dit kunt u in het Wft-register nagaan.

Welke producten worden gedekt?

Geld op lopende rekeningen, spaarrekeningen en bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito’s, en soms ook achtergestelde deposito’s. Aandelen en obligaties vallen er niet onder.

Als u zeker wilt weten of uw product onder deze regeling valt, vraag het dan aan de bank zelf, deze is namelijk verplicht u hierover in te lichten. Dit geldt ook voor buitenlandse banken.

Val ik zelf onder de regeling?

Het depositogarantiestelsel geldt voor:

  • Particulieren;
  • Kleine ondernemingen, ofwel bedrijven die een verkorte balans mogen publiceren. Uitleg daarover staat in Grensbedragen voor verplichte jaarrekening. Hieronder vallen overigens ook kleine verenigingen en stichtingen.

Welk bedrag wordt gegarandeerd?

Per persoon en per instelling wordt een bedrag van € 100.000,- gegarandeerd. Bij en/of-rekeningen van twee personen geldt dit bedrag per persoon.

Zakelijke rekeningLet wel: de garantie geldt per instelling. Als u meerdere rekeningen heeft lopen bij dezelfde bank, dan heeft u niet per rekening een dekking van € 100.000,-, maar voor alle rekeningen gezamenlijk. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen – om extra dekking te krijgen – een deel van hun spaargeld bij een andere bank onderbrengen.

Als u dus uw zakelijke rekening én privérekening bij dezelfde bank heeft, kunt u maar één keer € 100.000,- terugkrijgen. Om voor beide rekeningen dezelfde dekking te krijgen, moet u een van beide bij een andere bank onderbrengen.

Wordt schuld verrekend met tegoed?

Ja. Als u bij dezelfde bank waar uw spaargeld staat, ook een hypotheek of consumptief krediet heeft lopen, dan wordt het spaargeld daar eerst mee verrekend. Het resterende positieve spaarsaldo valt dan onder de dekking van het garantiestelsel.

Wanneer wordt er uitgekeerd?

In principe drie maanden na ontvangst van uw aanvraag; dit is een regel die ook geldt voor andere EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de…
Het is de nachtmerrie voor elke ondernemer: failliet gaan. Wanneer vraag je een faillissement aan, wat gebeurt er precies als je failliet gaat en hoe…
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden?…