Als uw bank omvalt kunt u dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000,- van uw spaargeld terugkrijgen. Deze regeling geldt voor particulieren én kleine ondernemingen, maar u moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Met deze 7 vragen en antwoorden weet u welke dat zijn.

Het depositogarantiestelsel staat in de volle aandacht, nu de turbulentie op de financiële markten ook de spaarmarkt heeft bereikt. Dat roept de vraag op hoe veilig uw spaargeld nu is. Het depositogarantiestelsel vormt een vangnet. Deze regeling garandeert dat u uw spaargeld terugkrijgt als een bank failliet gaat.

Valt mijn spaargeld onder deze regeling?
Er zijn drie factoren die bepalen of ook uw geld onder het depositogarantiestelsel valt:

  1. Uw bank valt onder het depositogarantiestelsel;
  2. Uw product (b.v. spaarrekening of termijndeposito) valt onder het depositogarantiestelsel;
  3. U valt zelf, als rekeninghouder, onder het depositogarantiestelsel.

Heeft mijn bank een vergunning van DNB?
Als uw bank in Nederland is gevestigd en een vergunning heeft van DNB, dan valt hij onder het depositogarantiestelsel. U kunt op de site van DNB in het Wft-register nagaan of uw bank in deze categorie valt.

Buitenlandse bankAls een bank uit de Europese Unie, IJsland, Noorwegen of Liechtenstein vanuit een bijkantoor in Nederland actief is, valt hij onder het depositogarantiestelsel van het land van herkomst. Als het depositogarantiestelsel in het land van herkomst minder dekking biedt voor spaargeld, dan kan de bank aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Ook dit kunt u in het Wft-register nagaan.

Welke producten worden gedekt?
Geld op lopende rekeningen, spaarrekeningen en bijzondere spaarrekeningen zoals termijndeposito’s, en soms ook achtergestelde deposito’s. Aandelen en obligaties vallen er niet onder.

Als u zeker wilt weten of uw product onder deze regeling valt, vraag het dan aan de bank zelf, deze is namelijk verplicht u hierover in te lichten. Dit geldt ook voor buitenlandse banken.

Val ik zelf onder de regeling?
Het depositogarantiestelsel geldt voor:

  • Particulieren;
  • Kleine ondernemingen, ofwel bedrijven die een verkorte balans mogen publiceren. Uitleg daarover staat in Grensbedragen voor verplichte jaarrekening. Hieronder vallen overigens ook kleine verenigingen en stichtingen.

Welk bedrag wordt gegarandeerd?
Per persoon en per instelling wordt een bedrag van € 100.000,- gegarandeerd. Bij en/of-rekeningen van twee personen geldt dit bedrag per persoon.

Zakelijke rekeningLet wel: de garantie geldt per instelling. Als u meerdere rekeningen heeft lopen bij dezelfde bank, dan heeft u niet per rekening een dekking van € 100.000,-, maar voor alle rekeningen gezamenlijk. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen – om extra dekking te krijgen – een deel van hun spaargeld bij een andere bank onderbrengen.

Als u dus uw zakelijke rekening én privérekening bij dezelfde bank heeft, kunt u maar één keer € 100.000,- terugkrijgen. Om voor beide rekeningen dezelfde dekking te krijgen, moet u een van beide bij een andere bank onderbrengen.

Wordt schuld verrekend met tegoed?
Ja. Als u bij dezelfde bank waar uw spaargeld staat, ook een hypotheek of consumptief krediet heeft lopen, dan wordt het spaargeld daar eerst mee verrekend. Het resterende positieve spaarsaldo valt dan onder de dekking van het garantiestelsel.

Wanneer wordt er uitgekeerd?
In principe drie maanden na ontvangst van uw aanvraag; dit is een regel die ook geldt voor andere EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Een betalingsregeling kan een manier zijn om je omzet veilig te stellen. Waar moet je aan denken als je klanten de mogelijkheid wilt bieden om in…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…
Vastgoed is een belegging voor de langere termijn. Hiermee kan je goede rendementen behalen. De zeer lage hypotheekrente maakt de aankoop van vastgoed…