Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere ondernemer is: waarvoor zet je het geld opzij? Onderstaande checklist helpt de juiste keuzes te maken. 

Inhoudsopgave

Wat is jouw doel met zakelijk beleggen?

Het eerste dat je moet bepalen als je zelf zakelijk gaat beleggen is: met welk doel ga je zakelijk beleggen? Zet je geld apart voor de belastingen, reserveer je geld als buffer, voor investeringen of voor periodiek onderhoud of spaar je voor jouw pensioen?

Het doel bepaalt de looptijd en bepaalt de insteek wanneer je gaat beleggen:

  • Beleg alleen met geld dat je een bepaalde periode kan missen – je overtollige vermogen.
  • Voor geld waarover je flexibel moet kunnen beschikken, is een zakelijke spaarrekening de beste optie.
  • Voor een rekening en aan- en verkoopkosten van beleggingen betaal je kosten.

Wat zijn de mogelijkheden om te beleggen in vastgoed? Download gratis de whitepaper “Alle opties Beleggen in Vastgoed uitgelegd” via De Zaak.

Bepaal jouw beleggingshorizon

Aansluitend op het doel van jouw zakelijke belegging is het zoals gezegd van belang om te weten wanneer en waarvoor je het geld nodig heeft.

Let op! Blijf reëel in wat mogelijk is en laat je niet misleiden door mensen of producten die je gouden bergen beloven. De ‘Marktplaatsregel’ gaat ook op voor zakelijk beleggen: iets dat te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook.

Horizon: korte termijn
Bij reserveringen voor belastingen of investeringen op korte termijn, moet je snel en flexibel over het geld kunnen beschikken. Beleg daarom met een laag risicoprofiel: in ‘veilige’ staats- of bedrijfsobligaties bijvoorbeeld als het geld langer dan een jaar vaststaat. Mijd aandelen(fondsen) als je het geld voor kortere tijd wegzet. Je hebt namelijk niet de tijd om na een plotselinge koersdaling te wachten op herstel van de koers. Je riskeert namelijk dat je, op het moment dat je over het geld moet beschikken, jouw aandelen noodgedwongen moet verkopen met verlies.

Horizon: middellange termijn
Bij investeringen op de middellange termijn (tot vijf á zeven jaar) kan je iets meer risico nemen. Op basis van jouw financiële planning (wanneer wil je investeren?) en jouw risicobereidheid kan je kiezen voor een mix van aandelen (hoog risico) en obligaties (laag risico).

Tip: Als aandelen of obligaties goed geprijsd zijn, kan je kiezen om tijdelijk een van de twee te ‘overwegen’ (extra aan te kopen). Houd dan wel altijd goed het koersverloop en de economische ontwikkelingen in de gaten.

Horizon: lange termijn
Beleggingen op lange termijn hangen vaak samen met het pensioen. Afhankelijk van jouw leeftijd heb je namelijk een lange beleggingshorizon van tien tot soms veertig jaar. Jouw belegde vermogen heeft voldoende tijd om van een dip in de economie en aandelenkoersen te herstellen. Met een periode van tien jaar of meer is sprake van een verantwoord risico en is het rendement in de regel enkele procenten hoger dan bij sparen.

Tip: In de laatste tien jaar voor de beoogde einddatum is het verstandig om de focus te verleggen naar consolidatie van jouw belegde vermogen. Daar hoort een wijziging van je beleggingsstrategie bij, waarbij je verschuift naar bijvoorbeeld veilige(re) staatsobligaties. Zogenoemde lifecycle fondsen doen dit automatisch voor jou.

Zakelijk beleggen en de fiscus

Als je spaart via een bankspaarrekening of een (vaak dure) lijfrentepolis, is het bedrag dat je inlegt tot een bepaalde drempel (je zogenoemde jaarruimte) fiscaal aftrekbaar. Banksparen geniet de voorkeur, vanwege de lage kosten, de transparantie, de flexibiliteit en vrije inlegkeuze.

De fiscale oudedagsreserve
De fiscale oudedagsreserve (for) was tot voor kort een boekhoudkundige aftrekpost. In 2022 mocht je 9,44% van de nettowinst reserveren, met een maximum van € 9.632, om te gebruiken voor eigen pensioenopbouw. Over dit bedrag betaal je later wel belasting als je jouw bedrijf staakt. Vaak ging het mis, omdat ondernemers hier geen geld voor reserveren. Per 1 januari 2023 is de for echter door het kabinet afgeschaft.

Box 3
Als je op andere manieren extra vermogen opbouwt, bijvoorbeeld via privé sparen of zakelijk beleggen, een vastgoed- of kunstinvestering, dan heb je te maken met de vermogensrendementsheffing van box 3. Boven het heffingsvrije vermogen van € 50.650 (2022) per partner, betaal je 31% belasting over het fictief rendement op je belegde vermogen.

Let op! Wie jong is, denkt vaak niet aan pensioen. Maar helaas: hoe langer je wacht, hoe meer geld je uiteindelijk moet storten of hoe minder je aan het einde van jouw loopbaan tegemoet kunt zien. Begin dus op tijd.

Jouw levensstijl

Jouw levensstijl en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, is vooral afhankelijk van jouw eigen karakter en levensstijl. Ben je een ascetische bergwandelaar of ga je het liefst kaviaar etend door het leven, varend op een luxe zeilschip? Het besteedbaar inkomen – en daarmee het (pensioen)vermogen dat je daarvoor bij elkaar moet verzamelen – bepaalt het uiteindelijke langetermijndoel. In die zin bepaalt je uitgavenpatroon het beleggingsdoel. Als je nu ook al van weinig geld kan rondkomen, hoef je minder te sparen dan wanneer je van het goede leven houdt.

Gerelateerd lezen:

• Voor iedereen die duurzame energie overweegt
• Verkeersboetes: wie betaalt?
• Subsidies & aftrekposten voor zonne-energie
• Pensioentips voor ondernemers

Lees ook…
i.s.m.
Zijn personeel was weg, zijn agenda leeg en zijn buffer geslonken. Jurgen Beumer, eigenaar van evenementenlocatie Fort 1881 in Hoek van Holland, had na…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
i.s.m.
Glasblazer Mark Locock (49) van ‘HotMarks Glasblazerij’ in Ootmarsum heeft weer lucht. Jarenlang kreeg de energieke, Britse ambachtsman financiële…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…