Categorieën

Doet u zaken met leveranciers of klanten over de grens? De regels rond bijvoorbeeld btw en belastingaangifte zijn dan anders. We gaan kort in op vier scenario's:

U koopt producten in het buitenland

Binnen EU
Als u de producten aanschaft van een ondernemer uit een van de 28 EU-landen, is er sprake van intracommunautaire verwerving. U geeft uw Nederlandse btw-nummer op en de leverancier zal u 0 procent btw in rekening brengen. In Nederland geeft u de aankoop aan, waarna u Nederlandse btw moet betalen. Als u wel al btw heeft betaald, bijvoorbeeld omdat u de goederen zelf heeft opgehaald, kunt u dit terugvragen via de Nederlandse belastingdienst.

Goederen die binnen de EU worden verhandeld, zijn in principe vrij van douanecontrole. Over alcohol en tabak moet wel accijns worden betaald.

Buiten EU
Als u producten aanschaft in een land dat niet bij de Europese Unie hoort, moet u langs de douane in het eerste EU-land waar de goederen binnenkomen. Hier draagt u btw over de goederen af. U kunt deze btw later wel aftrekken of terugvragen. Als u een vergunning artikel 23 heeft, mag u de btw ook bij uw periodieke btw-aangifte afdragen. Dat kan een fiscaal vertegenwoordiger ook voor u doen.

Bij de douane doet u aangifte van de invoer. De douane berekent dan of u accijnzen (over alcohol en tabak), verbruiksbelastingen (over alcoholvrije dranken) of invoerrechten moet betalen. Hoeveel invoerrechten u moet betalen, hangt af van de douanewaarde (waarde van het goed plus transportkosten en verzekeringspremie tot aan de grens), het soort goed en het land van oorsprong. Deze belasting kan oplopen tot 12 procent. De douane bepaalt bij de aangifte meteen of de goederen veilig de EU binnen kunnen worden gebracht. Sommige producten, zoals wapens of namaak-merkartikelen mogen het land niet in. Ook voor veel agrarische producten bestaan beperkingen. Op de website van de belastingdienst leest u hier meer over.

U verkoopt producten aan het buitenland

Binnen EU

Verkoopt u uw producten binnen de EU? Dan is er een verschil tussen levering aan particulieren en levering aan ondernemers. Bij levering aan particulieren brengt u gewoon het Nederlandse btw-tarief in rekening, tot een drempelbedrag. Als u heel veel verkoopt in een bepaald land, moet u zich daar registreren en de btw van dit land gaan betalen. Voor België is het drempelbedrag bijvoorbeeld 35.000 euro. U vindt de bedragen hier.

Als u verkoopt aan een ondernemer, mag u 0 procent btw in rekening brengen. U moet dan wel kunnen bewijzen dat de goederen het land hebben verlaten. Dit kan met orderbevestigingen, bestelformulieren, facturen, vrachtbrieven, betalingsbewijzen en een verklaring van de vervoerder. U hebt zoveel mogelijk bewijsstukken nodig. Als de goederen worden opgehaald, moet u ook bewijsstukken verzamelen. U moet dan bijvoorbeeld het kenteken van de vervoerder opschrijven. 

Let op: ook als het btw-tarief 0 procent is, moet u een factuur sturen. Hierop vermeldt u dat de btw ‘verlegd’ is en u noteert het btw-nummer van de afnemer (controleer dit dus! Het Central Liaison Office in Almelo kan helpen onder telefoonnummer 0546 472000). Zodra u handelt met andere EU-lidstaten, moet u naast uw btw-aangifte, Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP) doen. Hier vermeldt u alle internationale transacties, ook die met 0 procent btw. 

Buiten EU
Als u goederen verkoopt aan particulieren of ondernemers buiten de EU, kunt u ook het 0 procent btw-tarief in rekening brengen. U moet dan wel bewijzen dat de goederen de EU daadwerkelijk verlaten. Invoerheffingen en andere belastingen zijn iets voor uw klant om over na te denken.

U verkoopt diensten in het buitenland

Als u uw diensten in het buitenland aan particulieren aanbiedt, moet u het btw-tarief van het land waar u actief bent in rekening brengen. Als u werkt voor een ondernemer, moet hij zelf btw betalen.

Veel diensten zijn vrijgesteld van btw. Op de website van de Belastingdienst kunt u zien of uw dienst daar onder valt. Er zijn geen verschillen tussen werken binnen en buiten de EU. 

U koopt diensten in het buitenland in

Als u diensten inhuurt van een onderneming uit het buitenland, moet u btw-aangifte doen in Nederland. U betaalt het Nederlandse tarief. Het maakt hier niet uit of de diensten uit een land van binnen of buiten de EU komen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Lees ook…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Honderden miljoenen mensen ter wereld handelen en beleggen in crypto. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink gaat stijgen. Volgens…