Categorieën

Uit de laatste Betalingsbarometer van Atradius bleek weer eens dat vier van de tien facturen te laat betaald worden. 1,2% is uiteindelijk oninbaar. Dat lijkt niet veel, maar dat hangt natuurlijk maar helemaal af van de ermee gemoeide bedragen! Ondernemers zien vaak af van procederen, omdat ze het teveel gedoe vinden. Digitale arbitrage zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Geschil binnen 8 weken opgelost

Stichting DigiTrage doet het anders: online procederen vanuit huis of kantoor door een slimme combinatie van ICT en arbitrage (rechtspraak door arbiters in plaats van door een overheidsrechter). Voordelen: de kosten zijn lager en gemiddeld is een betalingsgeschil binnen acht weken opgelost.
Dat klinkt wel erg mooi! Die overheidsrechter en al die formaliteiten zullen toch wel ergens goed voor zijn? “Dat zijn ze ook”, zegt oprichter Gijs Poorter, “en je kunt er altijd voor blijven kiezen de traditionele weg te bewandelen. Maar digitale arbitrage is een goed alternatief.”

Sterker nog, DigiTrage komt tegemoet aan de wens van de overheid om de rechtspraak verder te digitaliseren. En op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt DigiTrage erkend als innovatieve buitengerechtelijke procedure.

Geen winstoogmerk!

“Eigenlijk zie je dat in vrijwel elke markt digitalisering plaatsvindt. Mensen vinden het steeds normaler. Maar binnen de rechtspraak bestaat het nog vrijwel niet”, vertelt Poorter. Daar komt bij dat sinds 2008 de griffiekosten enorm zijn gestegen. “Waar voorheen het omslagpunt bij een paar honderd euro lag, is het nu bij een paar duizend euro pas de moeite waard om te procederen,” legt Poorter uit. “Daardoor blijven veel vorderingen gewoon liggen.” Een stichting bleek de beste vorm om dat omslagpunt weer omlaag te brengen. “Zo kunnen we onze onafhankelijkheid en onpartijdigheid waarborgen en uiteraard is er geen winstoogmerk.”

Binnen de stichting bracht DigiTrage professionals bij elkaar uit de advocatuur, rechtspraak, academische wereld en het bedrijfsleven. Ze opereren als arbiter of hebben een rol hebben als toezichthouder. Poorter: “We hebben bijvoorbeeld ook net gepensioneerde rechters in huis die zich zelf bij ons hebben aangemeld. Ze hebben altijd gewerkt in een vrij traditioneel gebied en zijn enorm enthousiast over deze nieuwe aanpak.”

Algemene voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van DigiTrage voor het oplossen van toekomstige betalingsgeschillen, is het nodig het DigiTrage-beding op te nemen in de algemene voorwaarden. ‘Veel ondernemers vinden het altijd een beetje vervelend als ze iets met die algemene voorwaarden moeten’, zegt Poorter. ‘Maar je moet het zien als het afsluiten van een verzekeringspolis. Je moet het even doen om er gebruik van te kunnen maken als je het nodig hebt.’ DigiTrage biedt kosteloos hulp en advies bij het omzetten van de algemene voorwaarden. Overigens betekent dat niet dat je daarna aan DigiTrage vastzit. ‘Dat is niet meer van deze tijd. Een digitale dienst moet juist ook flexibel genoeg zijn om andere keuzes te kunnen maken.’

Award

De overheid staat achter het initiatief en professionals sluiten zich graag bij de stichting aan. Maar de erkenning is nog groter. In 2014 ontving DigiTrage de Credit Management Innovation Award voor hun aantoonbare positieve doorbraak in de wijze waarop credit management plaatsvindt.

Ook vanuit het onderwijs is er grote belangstelling. De Hogeschool van Amsterdam onderzocht in hoeverre de markt klaar was voor een revolutie. Daaruit bleek onder meer dat 55% van de ondernemers wel gebruik zou willen maken van digitale arbitrage.

Interessant voor kleine ondernemers

DigiTrage maakt het eenvoudiger en goedkoper om je facturen betaald te krijgen. Dat is juist ook voor kleinere ondernemers erg interessant. Maar een leuke bijkomstigheid is dat het op den duur wanbetaling kan tegengaan. Poorter: “De calculerende wanbetaler weet heel goed dat de schuldeiser voor die paar honderd euro niet gaat procederen. Nu dat verandert, wordt wanbetalen gewoonweg minder aantrekkelijk.”

Lees ook:

De 4 effectiefste manieren om betaald te krijgen »
Alles over algemene voorwaarden (incl. modellen) »

Lees ook…
Veel ondernemers starten met een bepaald uurtarief en passen het vervolgens nooit meer aan. Geen goed idee, want er zijn tal van redenen te bedenken…
Als je wilt groeien met je bedrijf, vraagt dat ook om investeringen. Maar hoe beperk je de risico’s als je een investering wilt doen? Lees hieronder 5…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.