In samenwerking met
Vastgoed is een belegging voor de langere termijn. Hiermee kan je goede rendementen behalen. De zeer lage hypotheekrente maakt de aankoop van vastgoed aantrekkelijk. Vastgoed is bovendien tastbaar. Je kant er ‘naartoe fietsen en het aanraken’. De mogelijkheden voor vastgoedbeleggingen en de voor- en nadelen zetten we voor jou op een rijtje.

Inhoudsopgave

Hoe werkt beleggen in vastgoed?

Het kenmerk van een belegging in vastgoed; een woning, kantoor, winkel, gezondheidscentrum, of een combinatie hiervan, is dat een huurder voor de inkomstenstroom zorgt. Daarvan moeten de hypotheekrente en (onderhouds)kosten worden betaald door de eigenaar / belegger. Het verschil tussen deze huuropbrengsten en kosten is het directe rendement.

Het indirecte rendement betreft de waardeverandering van het vastgoed tussen het moment van aankoop en verkoop.  

Wat zijn de mogelijkheden om te beleggen in vastgoed? Download gratis de whitepaper “Alle opties Beleggen in Vastgoed uitgelegd” via De Zaak.

Waarom is beleggen in vastgoed interessant?

Investeren in vastgoed is nu aantrekkelijk vanwege de uitzonderlijk lage rente op spaargeld en de lage rentekosten voor leningen. Terwijl de lage rente nadelig is voor spaargeld, want dit wordt steeds iets minder waard, is de lage hypotheekrente juist gunstig voor de aankoop van vastgoed met een hypothecaire lening. 

Vastgoed is bovendien tastbaar, inflatiebestendig én geeft in de regel een voorspelbaar rendement uit huurinkomsten. Hoewel prijzen van huizen of kantoorpanden ook kunnen dalen, profiteren beleggers op lange termijn meestal van een stabiele waardegroei van vastgoed. 

Als je je geld voorlopig niet nodig heeft, kan beleggen in vastgoed een interessante manier zijn om vermogen op te bouwen. 

Wat zijn de mogelijkheden van beleggen in vastgoed?

Er zijn 4 verschillende mogelijkheden om in vastgoed te beleggen:

 1. Vastgoed in een ‘open-end’ fonds
 2. Vastgoed in een ‘closed’ end fonds
 3. Beursgenoteerde vastgoedaandelen 
 4. Zelf panden aankopen

Vastgoed beleggen in een ‘open-end’ fonds  

Bij een ‘open-end’ fonds geef je de selectie en het beheer van het vastgoed uit handen aan professioneel management, de fondsbeheerder. De fondsbeheerder is actief bezig met het management van de portefeuille en heeft de mogelijkheid te investeren en actief te reageren op veranderende marktomstandigheden door bijvoorbeeld te verkopen. 

 Bij een open-end fonds is het altijd mogelijk om de belegging uit te breiden en uitstappen is mogelijk, onder voorwaarden. Als belegger profiteer je doorgaans van een hoog, voorspelbaar rendement en regelmatige uitkeringen uit de huuropbrengsten, evenals de stabiele waardestijging van het vastgoed. 

Voordelen ‘open-end’ fonds:

 • Professionals verantwoordelijk voor aankoop en beheer
 • Gespreide portefeuille
 • Verhandelbaar (in- en uitstappen mogelijk)
 • Regelmatige uitkeringen uit hoog, voorspelbaar rendement
 • Stabiele waardestijging
 • Investeringen binnen de portefeuille mogelijk 

Nadeel ‘open end’ fonds:

 • Geen invloed op aankoop en beheer

Vastgoed in een ‘closed-end’fonds

Bij een ‘closed-end’ fonds staat het aantal aandelen en de looptijd vast. Als belegger kan je jouw belegging niet verkopen of uitbreiden. Meestal loopt zo’n fonds zeven tot tien jaar, waarna verkoop van het hele fonds of de specifieke panden plaatsvindt. 

In beide gevallen geef je de selectie en het beheer van het vastgoed uit handen aan professioneel management. Als belegger profiteer je doorgaans van een hoog, voorspelbaar rendement en regelmatige uitkeringen uit de huuropbrengsten, evenals de stabiele waardestijging van het vastgoed.

Voordelen ‘closed end’ fonds:

 • Verantwoordelijkheid aankoop en beheer door professionals
 • Gespreide portefeuille
 • Regelmatige uitkeringen uit hoog, voorspelbaar rendement
 • Stabiele waardestijging

Nadelen ‘closed end’ fonds:

 • Verhandelbaarheid niet mogelijk
 • Termijn beperkt tot circa 10 jaar

Beursgenoteerde vastgoedaandelen kopen

In dit geval koop je aandelen in een vastgoedonderneming met een notering op de effectenbeurs. Hiermee geef je de aankoop en het beheer van panden uit handen aan het management. De vastgoedonderneming heeft vaak een gespreide portefeuille van (specifieke) objecten.

Aandelen in beursgenoteerd vastgoed zijn makkelijk te verhandelen. Als de koers stijgt zijn jouw aandelen meer waard en kan je direct via de beurs verkopen. Maar de prijs kan ook dalen. Wel krijg je in de regel (half)jaarlijks ook dividend uitgekeerd. Beursgenoteerd vastgoed is afhankelijk van het beurssentiment dat snel kan veranderen.

Voordelen:

 • Geen verantwoordelijkheid aankoop en beheer 
 • Gespreide portefeuille
 • Direct verhandelbaar
 • Regelmatige dividenduitkering 

Nadelen:

 • Weinig invloed aankoop en beheer
 • Beurssentiment kan snel omslaan

Zelf panden aankopen

Heb je voldoende tijd, kennis en middelen om zelf vastgoed aan te kopen? Dan kan je overwegen bijvoorbeeld een appartement, bedrijfsruimte of winkel aan te kopen. Dan dien je wel zelf voor een huurder en het beheer (w.o. onderhoud en eventueel financiering) te zorgen. 

Een goede spreiding van objecten is vaak lastig, want dat vergt een aanzienlijk vermogen. De verhandelbaarheid op korte termijn is beperkt. Je incasseert wel direct de maandelijkse huurinkomsten en bepaalt zelf de uitgaven. Je bent zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen.

Voordelen van zelf een pand kopen:

 • Zelf verantwoordelijk voor aankoop en beheer
 • Direct incasseren maandelijkse huurinkomsten

Nadelen van een pand kopen:

 • Goede spreiding lastig
 • Niet direct verhandelbaar

[Whitepaper]: Download de nieuwe whitepaper “Alle opties Beleggen in Vastgoed uitgelegd” en leer alle voor- en nadelen van vastgoed beleggen + insider tips

.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Logo SynVest Beleggen digitaal (2)

SynVest, partner van De Zaak

SynVest is sinds de oprichting in 2005 uitgegroeid tot een professionele assetmanager in Nederland. Momenteel hebben zij circa 800 miljoen onder beheer, meer dan 14.000 klanten en groeien ze jaarlijks gestaag. De beleggingsfondsen van SynVest zijn overzichtelijk. SynVest wil op deze manier beleggen toegankelijk maken, voor grote en kleine beleggers. Ieder fonds is in een paar zinnen uit te leggen, zodat deelnemers direct een duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden, kansen en risico’s.

Bekijk alle artikelen van SynVest

.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
Het blijft voor ondernemers soms moeilijk om externe financiering te regelen. Hoe krijg je toch de financiering rond die je voor ogen hebt? Hoe…
Voor veel investeringen kun je subsidie aanvragen. Of je kunt profiteren van regelingen waarmee je makkelijker een krediet krijgt. De praktijk laat…
Het is de nachtmerrie voor elke ondernemer: failliet gaan. Wanneer vraag je een faillissement aan, wat gebeurt er precies als je failliet gaat en hoe…