Als ondernemer regelt u veel van uw financiële zaken zelf. Dat is nodig om het inzicht en overzicht te bewaren. Toch is het raadzaam een aantal partijen met verstand van zaken bij uw zaken te betrekken als het om uw geld en de cijfers gaat. Zeker als u zelf niet (voldoende) bent onderlegd op dit gebied. 

1. De boekhoudersmeerwaarde

Zelf doen of uitbesteden hangt af van hoe ingewikkeld die administratie is. Veel zzp’ers houden de administratie in eigen hand. Ook voor de kleinzakelijke ondernemer hoeft de administratie geen onneembare hobbel te vormen. Wel is het verstandig om gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Voor een paar tientjes per maand heeft u de financiën up-to-date en op orde. Er zit nog een ander voordeel aan vast: bij de meeste abonnementen heeft uw boekhouder of accountant zonder meerkosten toegang tot uw cijfers. Dit heeft twee voordelen:

  • Omdat u zelf het inklopwerk doet, is de factuur voor de jaarcijfers lager;
  • Uw boekhouder of accountant kan tussentijds meekijken. Hij kan hierdoor proactief adviseren en u waarschuwen als hij ziet dat de termijn waarop uw debiteuren betalen steeds later wordt, uw voorraden oplopen of als uw cashflow achterloopt.

Een goede boekhouder levert u veel op. Hij helpt onder meer bij de voorsortering op belastingen en het aanhouden van reserves voor investeringen en tegenvallers in de omzet. Kortom, hij brengt u financieel inzicht bij en u krijgt zo meer verstand van ondernemen.

Tip: De zakelijke rekening is de basis voor het betalingsverkeer van uw onderneming. Door privé en zakelijk te scheiden houdt u het overzicht over alle in- en uitgaande geldstromen. Bovendien kunt u de online afschriften koppelen aan de financiële software, zodat de gegevens automatisch ‘inlopen’ in de administratie.

Let op! Zeker als u getrouwd bent en een koophuis (met hypotheekrenteaftrek) heeft, verdient u de kosten meestal snel terug. Hij weet immers snel en eenvoudig de optimale fiscale verdeling te vinden en bespaart u zo niet zelden duizenden euro’s.

Financieel advies

Een beetje sparen en beleggen kunnen we allemaal. Het wordt een ander verhaal als het om de lange termijn draait. Want zeg nu zelf: heeft u enig idee hoeveel geld u na uw pensioen (nodig) heeft? Waar uw boekhouder de financiën inzichtelijk maakt, geeft de financieel expert belangrijk advies op het gebied van uw financiële heden en toekomst (NB. een boekhouder of accountant is geen adviseur en mág deze rol wettelijk ook niet op zich nemen). Een adviseur helpt u bij het verwerven van overzicht in uw persoonlijke situatie en adviseert u bij de (fiscaal meest aantrekkelijke) opbouw van uw pensioen en privévermogen.

Tip! Hoe groot ook uw vertrouwen is in de expertise van uw adviseur, het ontslaat u niet van uw plicht om uw gezond verstand te gebruiken:

  • Les 1: een advies moet bij u passen. Sluit het advies niet aan bij de door u geformuleerde wensen, dan zit de adviseur er niet voor u, maar voor zijn eigen portemonnee.
  • Les 2: ‘resultaten uit het verleden…’. Laat u geen zand in de ogen strooien. Gegarandeerde rendementen bestaan niet. Gegarandeerde rendementen van 9 procent of meer alleen in sprookjes.
  • Les 3: boven de € 100.000 vallen de investeringen buiten het blikveld van de AFM. Handige jongens weten dat. Het loopt vaker verkeerd af dan goed. Niet doen dus, hoe betrouwbaar het ook klinkt.

Let op! Check altijd of de organisatie waar de adviseur voor werkt een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit is verplicht.

Klankbord

Of het nu uw familie is, uw voorganger, een collega-ondernemer, een vriend of een coach. Een klankbord met ervaring en een eigen visie kan u als ondernemer verder helpen. En zorgt ervoor dat u er niet alleen voor staat u met uw onderneming in zwaar weer belandt. En als het goed gaat, kan uw sparringpartner ervoor zorgen dat u voor uzelf en uw bedrijf er nóg meer uithaalt dan er al in zit. Bedenk wel dat u uiteindelijk zelf de beslissing neemt en de verantwoordelijkheid daarvoor draagt. Klankborden denken met u mee of zetten u op een ander (denk)spoor, maar u bent en blijft degene die aan het roer staat.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Lees ook…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Honderden miljoenen mensen ter wereld handelen en beleggen in crypto. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink gaat stijgen. Volgens…
Voor veel investeringen kun je subsidie aanvragen. Of je kunt profiteren van regelingen waarmee je makkelijker een krediet krijgt. De praktijk laat…
i.s.m.
Glasblazer Mark Locock (49) van ‘HotMarks Glasblazerij’ in Ootmarsum heeft weer lucht. Jarenlang kreeg de energieke, Britse ambachtsman financiële…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…