Categorieën

Een 'broodfonds' is een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp'ers. Deelnemers zorgen er met kleine schenkingen voor dat iemand die ziek is, toch brood op de plank heeft.

Inhoudsopgave

Broodfonds vs. arbeidsongeschiktheidsverzekering

Te veel zzp-ers hebben geen goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een ‘broodfonds’, een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp-ers, kan voor hen de oplossing zijn.

Tip: Ben jij op zoek naar een AOV met de beste voorwaarden en prijs? Start 100% vrijblijvend de AOV-premieberekening

Via een schenkkring – een door de initiatiefnemers verzonnen woord – doen de deelnemers in een broodfonds kleine schenkingen aan elkaar, wanneer een van hen arbeidsongeschikt is. Zo zorgen zij ervoor dat er gedurende de eerste twee jaar bij een zieke deelnemer toch brood op de plank is.

Afhankelijk van de door hem of haar zelf gewenste schenking bij ziekte (€ 750,-, € 1000,- of € 1500,- per maand) betaalt de deelnemer maandelijks een vast bedrag variërend van € 30,- tot 65,- plus € 10,- administratiekosten aan zijn broodfonds. Een schenking aan een zieke deelnemer gaat naar rato en varieert van € 20,- tot € 40,- euro per deelnemer per maand.

Zo werkt het broodfonds

Twee van de bedenkers van het broodfondsconcept, Biba Schoenmaker van adviesbureau Byoi en André Jonkers van De Verandering, bureau voor projectbegeleiding, beschrijven hoe zo’n broodfonds in zijn werk gaat. En zij spreken uit ervaring, want hun ‘Broodfonds Solidair’ bestaat al zo’n vijf jaar.

Een broodfonds wordt door 20-40 mensen die elkaar goed kennen en vertrouwen opgericht en onder een eigen broodfondsnaam als ‘vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Deelnemers in dit broodfonds openen ieder een eigen broodfondsrekening bij een bank, in hun geval bij de Triodos Bank.

Iedereen die meedoet aan een broodfonds, betaalt eenmalig € 350,- entreegeld. Daarvan wordt de overkoepelende website www.broodfonds.nl en de begeleiding van het nieuwe fonds door de BroodfondsMakers, zoals de bedenkers van het concept zichzelf noemen, betaald.

Je kunt twee keer per jaar het broodfonds ook weer verlaten. Je neemt dan het met je maandelijkse bijdragen gespaarde saldo op je broodrekening mee, minus het reeds aan anderen geschonken geld.

Bij ziekte meldt de deelnemer zich bij de coördinatiegroep van zijn broodfonds. Deze geeft vervolgens de door de leden gemachtigde administrateur opdracht van de broodfondsrekeningen van de leden een bedrag over te maken aan het zieke lid.

Naast een AOV ook nog een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Voorkom hoge schadeclaims en vergelijk via De Zaak.

Kanttekeningen door experts

Bij navraag plaatsen twee financiële experts kanttekeningen bij de opzet van een broodfonds. Zij zouden hun cliënten deelname in een broodfonds niet adviseren.

Zo waarschuwt Wim Huijsmans FB, partner in NAHV belastingadviseurs voor het ons-kent-ons en die solidariteit.

“Dat heeft zijn schaduwkanten. Een grote, reguliere verzekeringsmaatschappij biedt anonimiteit, hanteert objectieve parameters bij keuring en helpt de zieke bij het vinden van ander, geschikter werk. Daarbij is de premie van zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering volledig belastingaftrekbaar; een maandelijkse inleg aan het broodfonds is dat niet. De ontvangen schenkingen zijn wel tot 2.012 euro per schenker per jaar belastingvrij.”

Cor Ebbeling van Pathyos BV, onafhankelijk financieel adviseur, noemt het “een leuk alternatief, mits de deelnemer zich realiseert, dat zijn broodfonds hem maximaal twee jaar schenkingen doet.

Wie deelname aan een broodfonds overweegt moet volgens Ebbeling een grondige risicoanalyse maken en zich daarbij afvragen: “Wat heb ik per maand nodig? Wie moet ik financieel onderhouden, hoeveel wil ik ontvangen, voor hoelang en hoeveel geld heb ik daarvoor over?”

Nieuwsgierig geworden hoe jij je financiële vangnet kan regelen? Bereken en vergelijk je AOV-premie en krijg direct inzicht in jouw mogelijkheden.

asr logo

a.s.r. verzekeringen, partner van De Zaak

a.s.r. verzekeringen is er voor jou! Naast de beste service bieden aan jou als ondernemer doen we er alles aan om mensen te verzekeren op een manier die bijdraagt aan een eerlijke en duurzame maatschappij. a.s.r. is meer dan een verzekeraar die geld uitkeert. Met onze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn we er namelijk niet alleen wanneer je uitvalt, maar helpen we je ook preventief om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zo kan jij blijven doen waar je goed in bent: ondernemen!

Bekijk alle artikelen van a.s.r. verzekeringen >

Lees ook…
Wil je een bedrijf kopen of verkopen? Dan is de waarde van de onderneming berekenen een belangrijke vraag voor zowel kandidaat kopers als de verkopende…
Voor veel investeringen kun je subsidie aanvragen. Of je kunt profiteren van regelingen waarmee je makkelijker een krediet krijgt. De praktijk laat…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.