Je bent lekker aan het ondernemen en groeien. Het is daarom tijd voor een nieuw zakelijk pand. Je hebt een prachtig pand gezien, waar je helemaal weg van bent en wil hier snel een bod voor uitbrengen zodat je kans maakt. Echter is jouw huidige pand nog niet verkocht en daarom heb je niet veel of voldoende vermogen om deze nieuwe aankoop te bekostigen. Een overbruggingsfinanciering biedt wellicht uitkomst. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een overbruggingsfinanciering?

Een overbruggingsfinanciering, ook wel overbruggingslening of -krediet genoemd, is een kortetermijnfinanciering. Het kan dienen als een letterlijke overbrugging tot het moment dat de permanente financiering is verkregen of als overbrugging waarmee een bestaande schuldverplichting wordt opgeheven. Het wordt vaak gebruikt door iemand die nog een pand heeft, maar dat nog niet heeft verkocht en al wel een nieuw pand wil aanschaffen.

Het geld voor zo’n lening komt vaak van private investeerders, die een gunstig rendement zoeken met een acceptabel risico. De overbruggingsfinanciering is van korte duur en het het huidige pand dient vaak als onderpand. Deze vorm van lenen is dus anders dan een traditionele hypotheek en wordt vaak niet-hypotheek of speciale financiering genoemd.

Zodra het huidige pand is verkocht kan de overbruggingslening met de opbrengsten hiervan afgelost worden. Door deze vorm van financiering kan de geldnemer snel over het geld beschikken en hypotheken rond maken die vaak niet door de bank op korte termijn worden geaccepteerd. Deze vorm van lenen is dus ideaal voor ondernemers die snel moet handelen, maar uiteraard heeft ieder voordeel ook zo zijn nadeel.

Voor- en nadelen overbruggingslening

Zoals aan elke vorm van lenen en financieren voor- en nadelen zitten verbonden, geldt dat voor de overbruggingsfinanciering ook. Het grootste voordeel is natuurlijk dat zo’n lening jou de kans geeft om een nieuw pand te kopen voordat jouw oude pand is verkocht. Daarnaast hoef je hierdoor niet halsoverkop je huidige pand te verkopen, biedt het een kortetermijnoplossing en is er een grote kans dat je pas hoeft af te lossen op het moment dat je het huidige pand verkoopt.

Het grootste nadeel ten opzichte van andere leningen is dat er vaak hoge rentetarieven zitten verbonden aan overbruggingsleningen. Daarnaast eisen de meeste kredietverstrekkers dat je ook een deel eigen vermogen hebt. Ook kan het tijdelijk bezitten van twee panden stressvol zijn en tot slot kan het problemen opleveren als je jouw huidige pand toch niet zo makkelijk verkoopt.

Oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt

Het spreekwoord dat we kennen is: ‘Gooi geen oude schoenen weg voor je nieuwe hebt’. Gaat het om de aanschaf van een nieuw pand, dan gaat deze regel niet op en moet je juist het oude ‘weggooien’ voor je iets nieuws aanschaft. Dus: moet je kiezen voor een overbruggingslening? Een overbruggingsfinanciering is een mooie oplossing als het niet anders kan, maar als je een keuze hebt is eerst het oude verkopen voor je iets nieuws aanschaft natuurlijk de beste en meest veilige optie.

Gerelateerd lezen:

• Zo bepaal je jouw uurtarief
• Wil uw klant niet betalen? Dit kunt u eraan doen
• Wettelijke rente (niet-)handelstransacties
• Welke pensioenmogelijkheden zijn er?

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Elke euro die je kan besparen op je bedrijfsvoering is meegenomen. Op het gebied van zakelijke mobiliteit liggen zeker kansen. 4 tips die voordeel…
i.s.m.
Ook als ondernemer heb je soms extra financiering nodig. Bijvoorbeeld om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen of je dromen te bereiken. Maar…
Het blijft voor ondernemers soms moeilijk om externe financiering te regelen. Hoe krijg je toch de financiering rond die je voor ogen hebt? Hoe…