Zo herken en voorkom je tankkaartfraude
Bedrijven met een wagenpark doen er logischerwijs veel aan om op brandstofkosten te besparen. Ze spreken bestuurders aan op ongewenst rijgedrag, plannen ideale routes en onderhouden hun voertuigen. Waar echter minder vaak aandacht aan wordt besteed, is brandstoffraude. Terwijl uit onderzoek van BP blijkt, dat aan een op de twintig tankbeurten een luchtje zit. Het actief opsporen en tegengaan van tankkaartfraude is dus wel degelijk de moeite waard en kan een fikse kostenbesparing opleveren.

Inhoudsopgave

Fraude met tankkaarten komt voor in verschillende vormen. Leaserijders die met hun tankpas de auto van hun partner voltanken, koeriers die met de bedrijfspas brandstof kopen voor hun privévoertuig, of gevallen waarbij de tankkaart wordt gestolen of geskimd. In welke vorm brandstofdiefstal binnen jouw organisatie ook voorkomt, om tankkaartfraude tegen te gaan, zal je het eerst moeten herkennen.

Tip: Met een tankpas maak je het brandstofverbruik voor jezelf en je werknemers inzichtelijk. Ontvang via de Zaak jouw kortingscode voor een gratis tankpas.

Krijg inzicht

Zorg er daarom voor dat je inzicht verkrijgt in het brandstofverbruik binnen jouw organisatie. Daarbij is het een goede eerste stap om jouw medewerkers bij elke tankkaarttransactie hun kilometerstand te laten invullen.

Wijkt het aantal gereden kilometers af van het aantal aangeschafte liters? Dat kán een teken van fraude zijn, maar wellicht is het hoge brandstofverbruik het gevolg van een verkeerde rijstijl of van achterstallig voertuigonderhoud. Bovendien weet je zo niet voor honderd procent zeker of iemand wel de juiste kilometerstand invoert.

Herken tekenen van fraude

Om écht inzicht in tankkaartfraude te verkrijgen, doe je er daarom goed aan ook op een aantal andere zaken te letten. Een fleetmanagementsysteem met tankkaartintegratie helpt daarbij, omdat je daarmee in een oogopslag gedetailleerd inzicht verkrijgt in tekenen van fraude, zoals:

  • het aantal daadwerkelijk afgelegde kilometers in vergelijking met het aantal afgelegde kilometers dat bij het afrekenen is ingevoerd;
  • het werkelijke brandstofverbruik van een voertuig afgezet tegen de hoeveelheid aangeschafte liters;
  • het aantal getankte liters per transactie vergeleken met de maximumtankinhoud van het betreffende voertuig; brandstoftransacties waarbij het aan de tankkaart toegewezen voertuig niet in de buurt van het tankstation was;
  • meerdere tankbeurten achter elkaar met dezelfde pas. Zeker als die op grote afstand van elkaar plaatsvinden, is dat een sterk teken dat de tankkaart geskimd is.

Voorkom fraude

Door op bovenstaande zaken te letten, heb je een instrument in handen om fraude met tankpassen tegen te gaan. Maar het is natuurlijk nog beter om fraude te voorkómen. Twee tips die je daarbij helpen.

  1. Spreek jouw medewerkers aan op hun brandstofverbruik. Dit is niet alleen een goede manier om brandstofkosten binnen jouw organisatie terug te dringen, het schrikt potentiële tankkaartfraudeurs ook af doordat ze weten dat je inzicht hebt in hun brandstofaankopen.
  2. Wijs jouw bestuurders op hun verantwoordelijkheid om veilig met tankkaarten om te gaan. In veel gevallen van brandstofdiefstal gaat het namelijk niet om frauderende medewerkers, maar is de roof het gevolg van gestolen of geskimde tankkaarten. Herinner je medewerkers er dus aan dat ze zorgvuldig omgaan met hun pas en dat ze hun pincode nergens opschrijven.

Blijf scherp

Bij het bestrijden van tankkaartfraude is het goed om zich te realiseren dat de meesten van jouw medewerkers het beste met je organisatie voor hebben. Maar ook bij deze bestuurders kan het geen kwaad om op het brandstofverbruik te letten.

Niet iedereen is zich immers bewust van een verkeerde rijstijl. Hen aanspreken op zaken als te hard rijden of te snel optrekken, levert jou niet alleen een kostenbesparing op, maar zorgt er ook voor dat zij veiliger de weg opgaan. Blijf dus scherp en behoud inzicht in het brandstofverbruik van jouw wagenpark!

Ben je klaar met alle losse bonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen? Ervaar het gemak van een tankpas.

Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement

MoveMove, partner van De Zaak

Een overzichtelijke administratie en eenvoudig alle btw van je reiskosten terugvragen. Dat zijn de belangrijkste redenen voor het aanvragen van een tankpas. Met de MoveMove-tankpas betaal je bij álle tankstations in Nederland en bij meer dan 55.000 tankstations in het buitenland. Maar MoveMove is méér dan een tankpas. Naast tanken kan je ook gebruikmaken van OV, OV-fiets, straatparkeren, P+R parkeren, wasstraat en autovloeistoffen. Je betaalt een vast laag bedrag per maand, zonder verrassingen achteraf.

Bekijk alle artikelen van MoveMove>

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement