Met een eigen kookwinkel in Amsterdam heeft Peter Becker (55) zijn grote doel als ondernemer bereikt. Via de bank kreeg hij de financiering die hij nodig had om te groeien. Nu geniet hij dagelijks nog van het ondernemerschap, maar over tien jaar staat zijn dochter aan het roer. Tenminste: dat is het plan.

Naam: Peter Becker
Bedrijf: Divine & Delicious
Sector: Retail
Aantal medewerkers: 6
Opgericht in: 2004
Gevestigd in: Amsterdam
Financiering voor: Groei

Wie is Peter Becker?
“Ik ben een echte handelaar”, vertelt Becker. “Ik ben opgeleid als machinebankwerker. Direct vanuit school begon ik in de handel. Eerst als vakkenvuller bij een groothandel in huishoudelijke artikelen. Daarna als vertegenwoordiger.” Achttien jaar geleden begon Becker als ondernemer en sinds vorig jaar leeft Becker zijn ondernemersdroom. Na tien jaar in een klein winkeltje heeft hij nu een grote kookwinkel aan het Hoofddorpplein in Amsterdam waarin hij volledig zijn ei kwijt kan.

Dat is nou typisch Divine & Delicious
Met 450 vierkante meter heeft Becker met Divine & Delicious nu genoeg ruimte om al zijn kookspullen uit te stallen. Daarnaast heeft hij een goed lopende webshop. “Ons assortiment is heel breed. We hebben de service hoog in het vaandel staan. We krijgen ook veel enthousiaste reacties en hebben een goede relatie met onze klanten.”

Groei
“We waren al uit ons jasje geknapt”, vertelt Becker, die het tot vorig jaar met een klein pand van 120 vierkante meter moest doen. “We wilden al een tijdje uitbreiden, maar ook aan het Hoofddorpplein blijven. De buurt is aan het verjongen, maar er kwam geen geschikt pand vrij.” Tot er aan de overkant, net om de hoek van het Hoofddorpplein een groot pand op de markt kwam. “Het was een oud pand waar al 40 jaar niets meer aan was gedaan. Maar ik zag de mogelijkheden en gelukkig de accountmanager van de bank ook.”

Financiering gevraagd en gekregen
Een groot deel van zijn groeiplannen kon Becker zelf financieren, maar voor de enorme voorraad die het pand moest vullen was extra geld nodig. “De inrichting van het pand kon ik hoofdzakelijk zelf bekostigen, maar er was zoveel meer voorraad nodig om de groeiplannen rond te krijgen. Ik klopte met mijn plan aan bij de bank. De accountmanagers zijn daarna op bezoek gekomen in de winkel en het nieuwe pand. Vervolgens is alles in gang gezet. De bank kende mijn jaarcijfers en het huidige inkomen en uitgavenpatroon. Het was wel even spannend. Ik wist dat het plan realistisch was, maar ik kijk er natuurlijk anders naar dan een bank er naar kijkt. Gelukkig kwam alles snel rond en kon ik mijn groei realiseren.”

Pensioen
Met 55 jaar durft Becker al langzaam aan zijn pensioen te denken. “Ik heb wel wat gereserveerd voor de toekomst. Ik heb een eigen huis en mijn partner heeft een goed pensioen opgebouwd. Ik heb het nog niet helemaal berekend, maar de buffer moet groot genoeg zijn.” Over ongeveer tien jaar wil Becker de kookwinkel overdragen aan zijn dochter, maar aan volledig stoppen wil hij voorlopig nog niet denken. “Ik vind het spelletje nog veel te leuk. Misschien stop ik pas na mijn 70ste. Wie weet. Al hoop ik liever dat ik dan ergens op een heerlijk strand lig.”

Tip van de expert
Hoe kun jij de kans op externe financiering vergroten? Een tip van Niels van Buren van ING: “Zowel voor een starter als een bestaande klant met groeiplannen is het belangrijk dat kredietaanvragen goed kwalitatief worden onderbouwd. Bij een kredietaanvraag is een solide cijfermatige onderbouwing belangrijk. Het gaat hierbij om jaarcijfers, financiële prognoses en ontwikkelingen in jouw markt, branche en regio. Maar net zo belangrijk is een concrete vertaling naar acties, kansen en uitdagingen. Je laat zien dat je je eigen positie in de markt helder hebt en hoe je daar geld mee kunt verdienen.”

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…