Voor het eerst sinds 2011 zijn Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf weer positief gestemd over het ondernemingsklimaat. Voornaamste oorzaak is het economisch herstel in Nederland en de rest van de wereld.

Dat blijkt uit onderzoek van de ING. De index van de bank die het sentiment van ondernemers aangeeft, steeg de afgelopen maanden naar een stand van 105 punten. Een waarde die al drie jaar niet meer werd gemeten. Een paar maanden geleden stond de graadmeter nog ruim onder de 100 punten.

Nog niet in omzet
Het optimisme komt bij de meeste ondernemers nog niet door een hogere omzet of door meer werkgelegenheidMiddelgrote bedrijven in de industrie en groothandel zijn verhoudingsgewijs het meest positief over het ondernemingsklimaat.

Pessimisme in onderwijs en zorg
Bij bedrijven in de zorg en het onderwijs overheerst echter nog altijd enig pessimisme, door bezuinigingen en hervormingen. 

De horeca lijkt wel de weg naar boven enigszins te hebben gevonden. De optimistisch gestemde bedrijven zijn vooral positiever gaan denken wat betreft de verwachting voor komend jaar.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…