Wanneer onafhankelijke adviseurs in de financiële sector beter willen presteren moeten ze ondernemend zijn en nieuwe businesmodellen realiseren. Onafhankelijke adviseurs die daar mee bezig zijn presteren 29 procent beter dan collega's die dat niet of nauwelijks doen, zo blijkt uit onderzoek van Rotterdam School of Management, Erasmus University en Avéro Achmea.

“Wie ondernemerschap en innovatie omarmt, stelt zichzelf nieuwe doelen, slaat nieuwe wegen in en voert als een geboren leider zijn collega’s, medewerkers en klanten aan om daarin mee te gaan”, stelt directievoorzitter Jack Hommel van Avéro Achmea.

Prikkelt
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat samenwerking met klanten steeds meer een rol speelt. Het loont om samen met de klant oplossingen te bedenken en verder te kijken dan de ‘financiële man’ in een bedrijf. Dit prikkelt de creativiteit en biedt adviseurs zicht op nieuwe uitdagingen, aldus Hommel.

Charisma
Leiderschap blijkt ook een bepalende factor te zijn voor succes, zo toont het onderzoek aan. Leiders die zich kenmerken door charisma en hun omgeving kunnen inspireren en motiveren scoren 67 procent hoger op ondernemerschap. Daarnaast scoren zij 59 procent hoger op businessmodel-vernieuwing dan collega’s die deze kenmerken niet hebben. Adviseurs met deze kwaliteiten blijken zeer schaars te zijn, slechts 1 procent valt onder deze categorie.

Boek
De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het boek ‘Het nieuwe businessmodel in financieel advies, van provisie naar waardecreatie’. Het is de eerste keer dat is onderzocht hoe ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen renderen in één van de belangrijkste sectoren in Nederland.

 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…