Categorieën

In samenwerking met
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen opbouw. Maar hoe weet je of je te weinig pensioen aan het opbouwen bent? En welke stappen kan je zetten om dit recht te trekken? Je leest het hieronder.

Inhoudsopgave

Hoeveel pensioen heb ik al opgebouwd?

Stap 1: Maak inzichtelijk wat je tot nu toe hebt opbouwt aan pensioen en AOW. Dit check je eenvoudig via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vind je een handig overzicht van je voormalige werkgevers, hoeveel werkgeverspensioen je al hebt opgebouwd, hoeveel AOW je al hebt opgebouwd en hoeveel inkomen je kan verwachten als je met pensioen gaat.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoeveel pensioen je nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van je leefstijl en je wensen. Over het algemeen geldt de regel dat je goed kan rondkomen van 70% van je gemiddelde salaris.

Heb je nog ander pensioeninkomen dan AOW en werkgeverspensioen? Dan kan het zijn dat je minder extra pensioen hoeft op te bouwen voor een zorgeloze oude dag. Bij ander pensioeninkomen kan je denken aan je spaargeld, beleggingen, lijfrenteverzekering, huurinkomsten of bijvoorbeeld een eigen woning met flinke overwaarde. Ook deze vormen neem je mee in je verwachte pensioensituatie.

Ik bouw te weinig pensioen op

Wanneer je een overzicht hebt gemaakt van je verwachte pensioensituatie, kan je hier ook naar handelen. Want wat doe je al je erachter komt als je te weinig pensioen opbouwt? Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Lijfrenteverzekering of bankspaarrekening

Via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening kan je bijvoorbeeld ieder jaar fiscaal voordelig aanvullend pensioen opbouwen via je vrije jaarruimte. Dit is het bedrag dat je van de overheid, belastingvriendelijk op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening kan storten. Belangrijk: Je stort je geld op een geblokkeerde bankspaarrekening. Dat betekent dat je je geld tussentijds niet kunt opnemen.

Tip: Je mag onbenutte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar alsnog overmaken op je lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Dit noemen we de reserveringsruimte.

Spaarrekening

Wil je niet gebonden zijn aan een vast inlegbedrag? Wil je altijd toegang hebben tot je geld? Zet dan geld opzij op een spaarrekening. Helaas kan je met deze optie geen gebruik kan maken van belastingvoordelen en ontvang je momenteel een lage spaarrente. Maar je hebt wel altijd toegang tot je geld.

Depositorekening

Met een depositorekening zet je je spaargeld vast voor een bepaalde looptijd voor een vaste rente. Opnemen of bijstorten is meestal niet mogelijk en vaak geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. En dus ook hoe meer aanvullend pensioen je opbouwt.

Beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is ideaal als je op dit moment geld hebt dat je voorlopig niet gebruikt of nodig hebt. Met beleggen kan je snel meer pensioen opbouwen, echter loop je ook meer risico om bijvoorbeeld een bankspaarrekening.

Is pensioenopbouw verplicht?

Nee, aanvullend pensioen opbouwen is niet verplicht in Nederland. Wellicht verlaag jij liever je vaste lasten, waardoor je voldoende hebt aan een AOW-inkomen. Of misschien wil je na de pensioenleeftijd doorwerken om het AOW-inkomen aan te vullen.

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Gerelateerd lezen:

• Een pensioenplan in vijf stappen
• 92% mkb vindt pensioen belangrijk, maar 38% doet er iets aan aan
• 4 feiten over pensioen in Nederland

BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Lees ook…
Nederland telt in 2020 meer dan 1,25 miljoen zzp’ers. Een record. Want nog nooit eerder namen zoveel Nederlanders het heft in eigen handen. Best iets…
Je bent volop aan het ondernemen en in de bloei van je leven. Toch is het belangrijk om af en toe na te denken over je oude dag. Ben je tevreden met…
Weet je eigenlijk of je pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben…