De Flex-BV herbergt een groot risico voor een DGA die zijn pensioen in eigen beheer opbouwt. Als hij namelijk niet minimaal 10% van de BV in handen heeft en de aandelen geen stemrecht hebben, moet hij afrekenen met de fiscus. Dat kan draconische gevolgen hebben.

Flex-BV – Aandelen met of zonder stemrecht

Een Flex-BV kan met stemrecht- en/of winstrechtloze aandelen werken. Daardoor kan de BV aandeelhouders hebben zonder stemrecht, of zonder belang bij de winstreserves.

Voor een DGA die pensioen in eigen beheer opbouwt geldt echter een beperking: als hij zijn BV ‘omzet’ naar een flex-BV, moet hij aandelen met stemrecht in de BV hebben, direct of indirect, tot ten minste 10% van het geplaatste aandelenkapitaal. Is dat niet het geval, dan vervalt de mogelijkheid van pensioenopbouw in eigen beheer.

Dat heeft draconische gevolgen. De totale pensioenaanspraak wordt geacht te zijn afgekocht, met als sanctie een directe progressieve loonheffing van maximaal 52%, plus 20% revisierente krachtens de Algemene wet inzake rijksbelasting.

Oorzaak: andere omschrijving DGA in pensioenwet

Het bovenstaande is het gevolg van de wettelijke omschrijving van het begrip directeur-grootaandeelhouder (DGA). Die werd per 1 oktober 2012 aangepast, vanwege de invoering van de Flex-BV.

De Pensioenwet geeft nu de volgende definitie van een directeur-grootaandeelhouder:

  • Een persoonlijk houder, direct of indirect, van aandelen welke ten minste een tiende deel van het geplaatste kapitaal van de vennootschap van de werkgever vertegenwoordigen en waaraan stemrecht in de algemene vergadering is verbonden, of
  • Een houder van certificaten van aandelen, uitgegeven door tussenkomst van een administratiekantoor waarvan hij voor ten minste een tiende deel in het bestuur vertegenwoordigd is, welke ten minste een tiende deel van het geplaatste kapitaal van de vennootschap vertegenwoordigen en waaraan stemrecht in de algemene vergadering is verbonden.

Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst stelt daarom als eis voor de opbouw van pensioen in eigen beheer dat de DGA ten minste 10% van het geplaatste aandelenkapitaal bezit van de BV waar hij op de loonlijst staat. Als dat een flex-BV is (of wordt), moeten dat per se aandelen mét stemrecht zijn.

Bron: BelastingBelangen

Lees ook:

Flexibel BV-recht zorgt voor aardverschuiving »

Gerelateerd lezen:

• Pensioenexpert Auke Gijsbertse over het pensioenakkoord
• Het pensioengat en jaarruimte
• Geld vrijmaken voor het pensioen; twee methoden
• Eindejaarstip DGA: pas nu uw pensioenafspraak aan!

Lees ook…
De verwachting is dat er in 2023 nieuwe regels voor pensioen ingaan. Belangrijk onderdeel hiervan is dat er meer ruimte komt voor persoonlijke…
Vanaf 1 juli 2023 treedt (waarschijnlijk) de Wet Toekomst Pensioenen in werking. Een modern pensioenstelsel met nieuwe regels voor het opbouwen van een…
Je bent volop aan het ondernemen en in de bloei van je leven. Toch is het belangrijk om af en toe na te denken over je oude dag. Ben je tevreden met…
Wil je ervoor zorgen dat je partner en/of kinderen zich geen financiële zorgen hoeven te maken als je komt te overlijden? Bouw dan…
Pensioenleeftijd in zicht en toch blijven ondernemen? Of zelfs starten met een nieuw bedrijf? Dan ben je zeker niet de enige. Naast werknemers in…
Nederland telt in 2020 meer dan 1,25 miljoen zzp’ers. Een record. Want nog nooit eerder namen zoveel Nederlanders het heft in eigen handen. Best iets…