Binnen nu en twintig jaar gaat 59% van de MKB'ers met pensioen. Uit onderzoek van ondernemersvakblad De Zaak blijkt dat bijna 1 miljoen van hen niet of nauwelijks pensioen opbouwt. Met als gevolg een pensioentekort van naar schatting 240 miljard euro.

De Zaak komt tot deze conclusie na het raadplegen van meerdere  onderzoeken. Hieruit komt naar voren dat 40% van de directeuren-grootaandeelhouders en 57% van de zzp’ers en ondernemers geen pensioenvoorzieningen hebben getroffen of hiermee zijn gestopt.
Vooral door toedoen van de economische crisis zijn met name veel directeuren-grootaandeelhouders gestopt met het inleggen van premies in hun pensioenpot. Bij slechts een op de vier van hen is de dekking van het pensioen in eigen beheer op orde.
Zzp’ers waren ook voor de crisisjaren nauwelijks bezig met het opbouwen van pensioen. Drie van de tien zzp’ers zegt via een individueel pensioen, lijfrenteverzekering of levensloopregeling een reservering voor later te hebben gemaakt.

Opbouwen
Ondernemers die nu onvoldoende of niets hebben geregeld voor hun pensioen zullen hard aan de slag moeten. Navraag bij experts en pensioenfondsen leert dat zij vanaf nu jaarlijks gemiddeld 13.000,- euro in moeten leggen, willen zij op 67-jarige leeftijd voldoende vermogen hebben opgebouwd. Uitgaande van 3% rekenrente en een leeftijd van 45 jaar komt een ondernemer dan uit op een pensioenpot van een half miljoen euro.

Download: infographic ‘ Wat moet u doen voor een goed pensioen?’

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…