15 januari 2022

Zzp'ers voelen zich onzeker over pensioenopbouw

Van oudsher is de betekenis van pensioen gekoppeld aan ouderdom en gaat het om inkomen na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar door welvaart en de kenniseconomie zijn er meer opties ontstaan. Maak kennis met de belangrijkste pensioenmogelijkheden voor ondernemers.

Inhoudsopgave

Uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in Geldzaken blijkt dat 40% van de laag/midden betaalde zzp’ers zich onzeker te voelen over hoe ze het slimste hun pensioen kunnen opbouwen. Dit percentage neemt toe (58%) onder zzp’ers die aangeven dat ze weinig verstand hebben van pensioenopbouw.

Heb jij de zaken al op orde of ben je net als vele anderen je aan het oriënteren op de mogelijkheden? Misschien heb je nog niet aan deze opties gedacht.

Benieuwd wat jij later nodig hebt? Vraag gratis een pensioenberekening op maat aan via onze partner Brand New Day en krijg inzicht in jouw pensioenopties en fiscale voordelen.

Mogelijkheid 1: Eerder stoppen met werken

Een optie die de meesten goed in de oren klinkt. Maar let op: er is wel een goede voorbereiding voor nodig. Want hoewel je vanaf de AOW-leeftijd een uitkering ontvangt, zul je voor de periode daarvoor genoeg vermogen opgebouwd moeten hebben. “Pensioen” dus. Houd daarbij rekening met het feit dat je minder pensioen opbouwt als je eerder stopt met werken.

Het is soms mogelijk pensioen eerder te laten uitkeren door het pensioenfonds waar je het vermogen hebt opgebouwd. Een andere mogelijkheid is dat je zelf maatregelen treft om vermogen op te bouwen. Tijdens het plannen stel je een datum ten doel die je hebt uitgekozen om te stoppen met werken.

Mogelijkheid 2: Niet eerder stoppen, wel eerder minder werken

Dit is ook een interessante mogelijkheid, want het biedt meer ruimte voor hobby’s, reizen of het gezin en het kan een goede strategie zijn bij fysiek zware werkzaamheden. Zo behoudt je inkomen uit je onderneming en is er minder te overbruggen met een pensioenuitkering. 

Let bij deze mogelijkheid speciaal op de fiscale gevolgen, want doordat je minder werkt zou je wellicht voor minder aftrekposten in aanmerking kunnen komen als ondernemer. En doordat je ook minder belasting afdraagt is er ook minder af te trekken in het geval van bijvoorbeeld hypotheekrente.

Het is verstandig om altijd een belastingadviseur te betrekken bij je plannen.

Mogelijkheid 3: Helemaal niet met pensioen

Waarom zou je stoppen met werken? Als je het naar je zin hebt en het werk is nog steeds goed te doen op hogere leeftijd, waarom dan stoppen?

Deze mogelijkheid is zeker interessant als je het extra inkomen uit AOW meerekent. Je kunt er dan voor kiezen om minder uren te werken, terwijl het totale inkomen genoeg is om van te leven.

Tips voor pensioenopbouw

Als je tot de conclusie komt dat je inderdaad pensioenvermogen wilt opbouwen, wat is dan de beste manier? Die keuze is afhankelijk van wensen op het gebied van zekerheid, flexibiliteit en fiscale voordelen.

Welke opties heb je voor de opbouw van je pensioen?

  • Zelf sparen 
  • Zelf beleggen
  • Banksparen
  • Lijfrenteverzekering
  • De oudedagsreserve (FOR)
  • Stakingswinst uit bedrijfsverkoop omzetten in lijfrente
  • Collectieve belegging of pensioenregeling voor ondernemers
  • Doorgaan met pensioenregeling van voormalige werkgever

Lees meer over deze pensioentips voor ondernemers.

Extra mogelijkheid: breng vaste lasten omlaag

In plaats van te redeneren dat er genoeg inkomen moet zijn in de toekomst om de vaste lasten te betalen, is een andere strategie voor minder financiële zorgen om te kijken of de vaste lasten rond die tijd naar beneden kunnen. 

Denk daarbij aan de woonlasten: is het bijvoorbeeld mogelijk om de hypotheek afgelost te hebben rond de pensioendatum? Of anders sneller af te lossen? Dat scheelt honderden euro’s per maand.

Een andere manier is om goedkoper of kleiner te gaan wonen. Overstappen van een koopwoning naar een huurwoning is daar een voorbeeld van, waarbij ook nog eens de eventuele opgebouwde overwaarde vrijkomt en dat ingezet kan worden als pensioenvermogen. 

Denk ook aan verzekeringspremies en energielasten. Het nu investeren in energiebesparende zaken, zoals isolatie of zonnepanelen, kan een groot effect hebben op de maandlasten in de toekomst.

Waarom een pensioenadviseur?

Er zijn dus mogelijkheden te over als het gaat om pensioen. Veel hangt af van de vraag: wat wil ik en wat heb ik nodig? Verder is het goed om advies in te winnen van een pensioenadviseur.

Aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven, je financiële omstandigheden en wensen zal die een evenwichtig advies geven over de beste aanpak. Daarbij is het belangrijk om elke 1 of 2 jaar te checken of alles volgens planning verloopt. Zo kun je tijdig bijsturen en zul je achteraf geen spijt krijgen van eerder gemaakte keuzes.

Vraag gratis een pensioenberekening op maat aan via onze pensioenexpert Brand New Day en krijg inzicht in jouw pensioenopties en fiscale voordelen.

BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Pensioen opbouw

Benut jij je vrije jaarruimte maximaal? En hoeveel pensioen moet je eigenlijk opzij zetten? Vraag nu gratis een pensioenberekening, inclusief alle belastingvoordelen, en stel direct al je overige vragen aan onze pensioenexpert.

Lees ook…