Prinsjesdag 2012 lijkt niet meer dan een symbolische dag te worden. Weliswaar wordt de begroting voor volgend jaar gepresenteerd, maar die is opgesteld door een demissionair kabinet, dat tijdens de recente verkiezingen geen meerderheid behaalde. Dat betekent dat in de nieuwe Kamersamenstelling veel onderdelen van de begroting zullen sneuvelen.

Prinsjesdag 2012
Dinsdag 18 september is het Prinsjesdag, traditioneel de dag waarop Koningin Beatrix de Troonrede voorleest en de minister van Financiën de Rijksbegroting voor het volgend jaar bekend maakt.

Maar dit jaar is alles anders: wat moet u met de plannen van een demissionair kabinet?

Op 23 april 2012 viel het eerste kabinet Rutte  van VVD, CDA en PVV, omdat de laatste partij de gedoogsteun introk. Wekenlang onderhandelen over een bezuinigingspakket leverde niets op. 

Op 16 mei bereikten vijf politieke partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) echter een begrotingsakkoord. Ze spraken af dat dit pakket, ook Lenteakkoord genoemd, als basis zou dienen voor de begroting van 2013. Het demissionaire kabinet presenteert dit pakket dus grotendeels op Prinsjesdag.

Op 12 september waren er verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. De vijf politieke partijen die het Lenteakkoord sloten, behaalden geen meerderheid.

Presentatie begroting aan Kamer in oude samensteling
Op 18 september wordt de begroting voor 2013 gepresenteerd aan de Tweede Kamer in zijn oude samenstelling. Een dag later vergadert de Tweede Kamer in die samenstelling voor het laatst.

Op donderdag 20 september worden de nieuwe Tweede Kamerleden geïnstalleerd. Op dinsdag 25 september kiest de nieuwe Tweede Kamer een nieuwe voorzitter, een dag later beginnen de Algemene Beschouwingen, waarin de kabinetsplannen (de Rijksbegroting) wordt besproken.

Dat betekent dus dat het parlement volgende week in een nieuwe samenstelling vergadert over een begroting die is opgesteld door een meerderheid in de oude samenstelling.

Ofwel, niet voor ieder onderdeel in de Rijksbegroting zal in de nieuwe Kamersamenstelling een meerderheid gevonden kunnen worden.

Niet meer dan een symbolische dag
Voor u (en de rest van de Nederlandse bevolking) betekent dat vooral dat Prinsjesdag 2012 niet meer is dan een symbolische dag. In de weken die erop volgen zullen de plannen en afspraken waarschijnlijk dagelijks veranderen. En een nieuwe regering kan met een nieuw regeerakkoord bovendien ook weer andere afspraken maken.

Ofwel: de onzekerheid blijft nog wel even bestaan.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Zakelijke rekening

Tijd voor een (nieuwe) zakelijke rekening in 2022? Het bankpakket Knab Zakelijk is de voordeligste keuze voor zzp’ers en kleine ondernemers. Alles voor een vaste prijs per maand en jaarlijks 1.000 gratis transacties.

Lees ook…