Naarmate uw auto ouder wordt, stijgen de kosten voor onderhoud en reparatie. De onzekerheid over de hoogte van deze kosten neemt toe. Met een onderhoudscontract heeft u de zekerheid van onderhoud en reparatie tegen een vast maandelijks bedrag. Voor wie altijd mobiel wil blijven, kan een onderhoudscontract of een mobiliteitsgarantie uitkomst bieden. Maar op welke zaken moet u letten bij het afsluiten van deze zaken?

Voor zakelijke rijders die veel kilometers maken, kan het slim zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Het is immers belangrijk dat uw bedrijfsauto goed onderhouden wordt en zodoende altijd inzetbaar blijft. Bovendien draagt een goede technische staat bij aan de waarde van uw auto als u deze weer verkoopt.
Vaak worden er meerdere soorten onderhoudscontracten aangeboden, bijvoorbeeld meten zonder de vervanging van banden. Het is slim om de tarieven van deze twee contracten met elkaar te vergelijken, want het kan goedkoper zijn om de banden zelf te laten vervangen bij een bandenspecialist. Ook moet u kijken of het onderhoudscontract vervangend vervoer omvat. Voor veel ondernemers is het immers geen optie om het meerdere dagen zonder auto te moeten stellen wanneer deze voor onderhoud naar de garage moet. Gemiddeld kost het maar een halve cent per kilometer om een onderhoudscontract hiermee uit te breiden.

Voor- en nadelen
De voordelen van een onderhoudscontract:

  • U komt niet voor onaangename verrassingen te staan en weet van tevoren exact wat u aan onderhoud kwijt bent;
  • Het voorgeschreven onderhoud en de vervanging van slijtagedelen worden op tijd uitgevoerd, uw auto verkeert technisch altijd in goede staat;
  • U ontvangt één factuur voor al het onderhoud en de reparaties die aan uw auto(‘s) worden uitgevoerd.

En de nadelen:

  • Doordat er een risico-opslag wordt berekend voor onvoorziene reparaties, is een onderhoudscontract verhoudingsgewijs duur voor kleine wagenparken. Bij grotere wagenparken wordt dat risico gespreid over meerdere auto’s;
  • Bij verkoop van een auto is het bijbehorende onderhoudscontract niet altijd zonder meer over te dragen naar de volgende eigenaar.

Onderhoudsmeter
Wilt u weten wat de te verwachten onderhoudskosten van uw auto zijn? Dan kunt u bijvoorbeeld kijken in het CarBase-archief van AutoWeek. Hierin wordt naast de verwachte kosten van afschrijving, wegenbelasting en verzekering ook een indicatie voor de maandelijkse onderhoudskosten gegeven.

Mobiliteitsgarantie
Voor mensen die voor hun werk onderweg zijn, is het extra belangrijk dat ze altijd mobiel blijven. Om dat zeker te stellen, kunt u bij veel merkdealers en universele bedrijven een mobiliteitsgarantie afsluiten, wat inhoudt dat u verzekerd bent van hulp bij pech op de weg. Als u uw bedrijfsauto bij een merkdealer koopt, is een dergelijke garantie vaak voor enige tijd inbegrepen. Let op: pech veroorzaakt door eigen toedoen of door oorzaken van buitenaf valt vaak niet onder een dergelijke mobiliteitsgarantie, zoals een lege accu die u had kunnen voorkomen, een sleutel die in een afgesloten auto wordt achterlaten, verkeerde brandstof in de tank of een lekke band.

Ook wanneer u uw auto niet meer bij de merkdealer laat onderhouden, verloopt uw mobiliteitsgarantie – en dus uw recht op pechhulp. U kunt hierdoor echter wel veel kosten besparen, zeker aangezien de pechhulp dan gewoon alsnog te verzekeren is via de Wegenwacht van ANWB.

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?