Categorieën

Ondernemen is risico nemen, maar tegen bepaalde risico's kunt u zich indekken. Geen overbodige luxe, gezien het toenemend aantal gevallen waarin bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Veel directeuren in Nederland zijn niet goed op de hoogte van de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid als statutair directeur (DGA).

Wat zijn de verzekermogelijkheden?

Een groot gedeelte van de directies is ook niet verzekerd voor bestuurdersaansprakelijkheid. Onverzekerden blijken het of te duur te vinden of hebben geen idee van de risico’s en de verzekermogelijkheden.

Er zijn drie belangrijke ondernemersrisico’s die aanleiding kunnen zijn voor het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering:

  1. fouten in de boekhouding;
  2. niet nakomen van meldingsplicht bij betalingsonmacht;
  3. aangaan van betalingsverplichtingen die niet kunnen worden nagekomen.

Aansprakelijk wegens wanbestuur

Er wordt met name een beroep gedaan op bestuurdersaansprakelijkheid wanneer een onderneming kopje-onder dreigt te gaan. Als bij faillissement blijkt dat de boekhouding grove leemtes vertoont, kunt u als ondernemer aansprakelijk worden gesteld wegens wanbestuur. Dit is ook het geval als u te laat bij de fiscus aangeeft dat u de premies niet meer kunt betalen.

Om in dergelijke gevallen voor uitkering van de verzekering in aanmerking te komen, moet er uiteraard geen sprake zijn van kwade opzet. Zo’n verzekering is bedoeld voor schade waarvoor u wél aansprakelijk bent, maar die u in principe niet had kunnen voorkomen. Dit kan flink in de papieren gaan lopen. Zeker wanneer u de gang naar de rechter moet maken als een partij een claim neerlegt. Ook de kosten voor die rechtszaak vallen onder de dekking.

Gerelateerd lezen:
Verschil privé en zakelijke autoverzekering

Lees ook…
Twijfel je of je een verzuimverzekering nodig hebt voor jouw bedrijf? Hou bij je overweging rekening met deze veelgehoorde…
Ga jij een autoverzekering afsluiten? Dan krijg je de vraag of je de auto privé of ook zakelijk gebruikt. Het gebruik van de auto heeft vaak invloed…
i.s.m.
Een ongeval zit in een klein hoekje, ook als je met de auto in het buitenland bent voor werk of privé. Wanneer je schade oploopt in Nederland, weten…