Ondernemen is risico nemen, maar tegen bepaalde risico's kunt u zich indekken. Geen overbodige luxe, gezien het toenemend aantal gevallen waarin bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Veel directeuren in Nederland zijn niet goed op de hoogte van de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid als statutair directeur (DGA).

Wat zijn de verzekermogelijkheden?

Een groot gedeelte van de directies is ook niet verzekerd voor bestuurdersaansprakelijkheid. Onverzekerden blijken het of te duur te vinden of hebben geen idee van de risico’s en de verzekermogelijkheden.

Er zijn drie belangrijke ondernemersrisico’s die aanleiding kunnen zijn voor het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering:

  1. fouten in de boekhouding;
  2. niet nakomen van meldingsplicht bij betalingsonmacht;
  3. aangaan van betalingsverplichtingen die niet kunnen worden nagekomen.

Aansprakelijk wegens wanbestuur

Er wordt met name een beroep gedaan op bestuurdersaansprakelijkheid wanneer een onderneming kopje-onder dreigt te gaan. Als bij faillissement blijkt dat de boekhouding grove leemtes vertoont, kunt u als ondernemer aansprakelijk worden gesteld wegens wanbestuur. Dit is ook het geval als u te laat bij de fiscus aangeeft dat u de premies niet meer kunt betalen.

Om in dergelijke gevallen voor uitkering van de verzekering in aanmerking te komen, moet er uiteraard geen sprake zijn van kwade opzet. Zo’n verzekering is bedoeld voor schade waarvoor u wél aansprakelijk bent, maar die u in principe niet had kunnen voorkomen. Dit kan flink in de papieren gaan lopen. Zeker wanneer u de gang naar de rechter moet maken als een partij een claim neerlegt. Ook de kosten voor die rechtszaak vallen onder de dekking.

Gerelateerd lezen:
Verschil privé en zakelijke autoverzekering

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Jarenlang kon je als werkgever afspraken maken met een zorgverzekeraar en jouw personeel korting bieden op hun collectieve basiszorgverzekering. Deze…
Jezelf zakelijk verzekeren kost geld, maar kan een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…
i.s.m.
Als ondernemer is het belangrijk om goed op de kosten te letten. Dat geldt ook voor een zakelijke autoverzekering. Je wilt een voordelige verzekering,…