De Zaak ondernemer
Ondernemen is risico nemen, maar tegen bepaalde risico's kunt u zich indekken. Geen overbodige luxe, gezien het toenemend aantal gevallen waarin bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Veel directeuren in Nederland zijn niet goed op de hoogte van de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid als statutair directeur (DGA).

Wat zijn de verzekermogelijkheden?
Een groot gedeelte van de directies is ook niet verzekerd voor bestuurdersaansprakelijkheid. Onverzekerden blijken het of te duur te vinden of hebben geen idee van de risico’s en de verzekermogelijkheden.

Er zijn drie belangrijke ondernemersrisico’s die aanleiding kunnen zijn voor het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering:

  1. fouten in de boekhouding;
  2. niet nakomen van meldingsplicht bij betalingsonmacht;
  3. aangaan van betalingsverplichtingen die niet kunnen worden nagekomen. 

Aansprakelijk wegens wanbestuur
Er wordt met name een beroep gedaan op bestuurdersaansprakelijkheid wanneer een onderneming kopje-onder dreigt te gaan. Als bij faillissement blijkt dat de boekhouding grove leemtes vertoont, kunt u als ondernemer aansprakelijk worden gesteld wegens wanbestuur. Dit is ook het geval als u te laat bij de fiscus aangeeft dat u de premies niet meer kunt betalen.

Om in dergelijke gevallen voor uitkering van de verzekering in aanmerking te komen, moet er uiteraard geen sprake zijn van kwade opzet. Zo’n verzekering is bedoeld voor schade waarvoor u wél aansprakelijk bent, maar die u in principe niet had kunnen voorkomen. Dit kan flink in de papieren gaan lopen. Zeker wanneer u de gang naar de rechter moet maken als een partij een claim neerlegt. Ook de kosten voor die rechtszaak vallen onder de dekking.

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
De Nederlandse overheid bepaalt ieder jaar wat er precies wordt vergoed vanuit de basisverzekering, wat de hoogte van het eigen risico en de…
Wie zich voor het eerst gaat verdiepen in kredietverzekeringen en factoring loopt waarschijnlijk tegen een muur aan. Bij beide gaat het namelijk om het…
Als bedrijf kun je jouw werknemers een auto van de zaak aanbieden, maar zelf kun je ook rijden in zo’n wagen. Wat voor soort auto je kiest, heeft…