Categorieën

Het was al lastig om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken en dat blijft het ook. Er zijn vier grote zorgverzekeraars die in totaal 55 zorgpakketten leveren. Kennen we nog de natura- en de restitutiepolis. Bij de aanvullende verzekeringen zijn er nog meer keuzes te maken. Biedt de werkgever ook nog eens een collectiviteitsmogelijkheid dan wordt het nog lastiger.

Vergelijken
Er zijn vergelijkingssites waarbij de verschillen mogelijk wat duidelijker worden, echter een zorgverzekeringspolis is een individueel product. Een zorgverzekering online vergelijken wordt lastig bij individuele zorgbehoeften. Zorgkosten worden niet alleen beoordeeld op de premie, maar ook voor de individuele zorgvraag. Welke zorg verwacht iemand nodig te hebben en wil ik bijvoorbeeld zelf mijn specialist kiezen? Ieder jaar wordt in december het hoofd gepijnigd om opnieuw de calculatie te maken. De meeste mensen hebben overigens dat opgegeven en kiezen voor een voortzetting bij de huidige zorgverzekeraar.

Groepsverzekering
De collectiviteitsverzekering heeft in ieder geval zijn doel voorbijgeschoten. De staatssecretaris verbiedt per 1 januari 2020 de ‘hoge’ korting van tien procent. Omdat de doelstelling niet is behaald om de zorgkosten terug te dringen, wordt de korting voorlopig gesteld op vijf procent. Het is ook de vraag of een collectiviteitsverzekering het beste is voor de individuele werknemer. Veel voordelen van een groepsverzekering zijn werkgever gericht zoals preventiepaketten die zorgverzekeraars kosteloos aanbieden. Voor de individuele werknemer telt om zijn zorgkosten tot een minimum te beperken met behoud van eigen keuze in voorzieningen.

Vergelijk eenvoudig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en vind beste verzekering vinden voor jouw situatie.

Wel of geen premiedaling
Het is nog maar de vraag of de premie daadwerkelijk daalt. DSW heeft zowat als enige zorgverzekeraar de premie verhoogd naar €118,- Het betreft dan de basisverzekering van de naturapolis. De verhoging van de basispremie van bijna 5,5 procent is opmerkelijk omdat drie van de vier grote zorgverzekeraars de premie hebben verlaagd. Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en CZ verlagen de premie van hun meest verkochte naturapolis. Alleen Menzis verhoogt de premie minimaal met 0,8 procent. DSW blijft overigens als zorgverzekeraar nog steeds aan de onderkant. Anderzorg levert de basisverzekering aan voor € 110,- per maand.

Drie van de vier grote zorgverzekeraars verhogen wel de restitutiepolis. Mensen die zelf de zorg willen kiezen moeten meer voor de zorgverzekering betalen. Per saldo gaat deze groep meer voor de zorgverzekering betalen ondanks de verlaging van de natura basisverzekering.

De enorme hoeveelheid verzekeringspolissen schrikt mensen af bij het maken van een keuze. Ook de staatssecretaris pleit voor meer transparantie. Het moet voor mensen gemakkelijker worden om polissen met elkaar te vergelijken ook bij verschillende aanbieders. Het overstapseizoen is begonnen, maar de duidelijkheid is nog ver te zoeken.

Lees ook…
Jezelf zakelijk verzekeren kost geld, maar kan een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…
Werkgevers zijn aansprakelijk voor schade die hun werknemers tijdens hun werk veroorzaken. Dit geldt ook voor schade aan auto’s. Dat geldt bij een…
Een gezonde werkomgeving geeft rust en heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit. Als ondernemer heb je zelf…