Sinds 1 januari 2010 worden schadeverzekeringen niet meer stilzwijgend verlengd. Verder wordt de looptijd van een verzekering standaard één jaar.

Geïnformeerde verlenging

Verzekeraars stoppen vanaf 1 januari 2010 met het zogenaamde ‘stilzwijgend verlengen’ van schadeverzekeringen. Consumenten krijgen tijdig informatie over een naderende verlenging en mogelijkheden om de polis eventueel op te zeggen.

Als een consument verder niets doet, wordt de verzekering voortgezet. Dit om te voorkomen dat consumenten (onwetend en ongewild) onverzekerd raken.

Alle bij het Verbond van verzekeraars aangesloten verzekeraars gaan met ‘geïnformeerde verlenging’ werken.

Nog geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering geregeld? Vergelijk dan de verschillende opties voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Opzeg- en contractstermijnen

Vanaf 1 januari 2010 is een looptijd van één jaar het uitgangspunt voor schadeverzekeringen. Verzekeraars kunnen ook langer lopende contracten aanbieden, maar altijd in combinatie met een eenjarig contract.

Kiest de consument voor een langer lopend contract, dan moet zij of hij daar expliciet voor tekenen.

Als de einddatum van een langer lopend contract in zicht komt, krijgt de consument doorgaans weer de keuze voor een langer lopend contract of een eenjarig contract. Zonder expliciete instemming van de consument met een langer lopend contract wordt het automatisch omgezet in een eenjarig contract met een maximale opzegtermijn van één maand.

Ook eenjarige contracten die na één jaar worden verlengd, zijn na dat eerste jaar met maximaal een maand opzegbaar.


Bron: Verbond van verzekeraars

Indeed
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Je bent ondernemer en jouw organisatie groeit als kool. Je hebt al een aantal medewerkers op de loonlijst en misschien ben je alweer op zoek naar…
Als ondernemer is het voorkomen van arbeidsongeschiktheid niet alleen belangrijk voor jezelf. Het is essentieel voor de voortgang van je bedrijf. Want…
Een gezonde werkomgeving geeft rust en heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit. Als ondernemer heb je zelf…