Ga jij een autoverzekering afsluiten? Dan wordt je gevraagd of je de auto privé of ook zakelijk gebruikt. Het gebruik van de auto kan invloed hebben op de premie. Ook zijn er enkele verzekeraars die uitsluitend auto's verzekeren die voor privégebruik dienen. Wij zetten enkele praktische verschillen tussen een privé en zakelijke autoverzekering op een rij.

Inhoudsopgave

Wat valt onder privégebruik auto?

Allereerst is het handig om onderscheid te kunnen maken tussen het privégebruik en het zakelijke gebruik van je auto. Woon-werkverkeer valt namelijk altijd onder privégebruik. Ook als je de auto slechts een enkele keer zakelijk rijdt kun je bij het afsluiten van de autoverzekering aangeven dat je privé rijdt. Als jij de auto dus alleen gebruikt om naar je werk en terug te rijden, verzeker je deze privé.

Je gebruikt jouw auto zakelijk als je de auto of bus bijvoorbeeld gebruikt voor goederenvervoer, betaald personenvervoer, koeriersdiensten of wanneer je een rijschool hebt. Een auto van de zaak die op je balans staat moet altijd verzekerd worden met een zakelijke autoverzekering. 

Tip: Bespaar gemiddeld €100- €500 per jaar op je autoverzekering, met de hoge collectieve korting via De Zaak. Zowel voor personenauto’s, bestelbussen als voor je hele wagenpark. Bereken direct jouw besparing.

Verschil particuliere en zakelijke autoverzekering

Vaak is een privé autoverzekering goedkoper dan een zakelijke autoverzekering. Wel biedt een zakelijke autoverzekering diverse voordelen. Zo heb je de mogelijkheid om wisselende bestuurders te laten rijden en kun je ervoor kiezen om de btw te verrekenen. Doordat de schade in dit geval ook exclusief btw wordt uitbetaald, betaal je een lagere premie.

Net als bij een particuliere autoverzekering heb je de keuze uit verschillende dekkingen wanneer je een zakelijke autoverzekering afsluit. Zo kun je bijvoorbeeld een goederentransportverzekering afsluiten als je de zakelijke auto gebruikt voor goederenvervoer. Doordat bedrijfsauto’s veel kilometers rijden en vaak meerdere bestuurders hebben lopen deze auto’s meer risico op schade, waardoor de premie hoger is dan voor een particuliere autoverzekering.

Grijs kenteken verzekeren

In principe wordt een bestelauto of busje met grijs kenteken altijd zakelijk verzekerd. Als je ondernemer bent en een grijskentekenvoertuig in de zaak opneemt, valt dit namelijk altijd onder het zakelijk vermogen. Ondanks dat je dus meer premie betaalt aan de zakelijke autoverzekering, is het fiscaal vaak wel interessant om een grijs kenteken te rijden. Zo krijg je onder andere een vrijstelling van de Bpm, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen, en kun je de btw over de aankoop van de bestelauto aftrekken. Daarnaast betaal je een lager tarief aan wegenbelasting.

Er zitten wel wat haken en ogen aan de vrijstelling van de Bpm verbonden. Zo moet je meer dan 10 procent van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. Ook mag je de bestelauto niet ombouwen tot een personenauto of verkopen voordat deze vijf jaar oud is. Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is het soms mogelijk om de Bpm te verrekenen met een lagere premie als gevolg.

Nieuwsgiering hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering? Bereken jouw premie, inclusief korting.

Gerelateerd lezen:

• Zorgverzekering 2022: Wat gaat er veranderen?
• Waterschade: Hoe voorkom je het?
• Wat zijn de voordelen van een arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV)?
• Vier redenen om geen verzuimverzekering af te sluiten

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?

Allianz, partner van De Zaak

Allianz Group is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Met ruim 85 miljoen klanten in meer dan 70 landen en meer dan 140.000 medewerkers. Ons doel is de meest betrouwbare financiële dienstverlener te zijn. We helpen onze klanten de juiste keuzes te maken. Zodat ze hun leven kunnen inrichten zoals ze dat zelf willen. We moedigen iedereen aan om zijn ambities te realiseren en niet bang te zijn om een stap verder te gaan. Allianz is the home for those who dare.

Bekijk alle artikelen van Allianz>

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Lees ook…
De Nederlandse overheid bepaalt ieder jaar wat er precies wordt vergoed vanuit de basisverzekering, wat de hoogte van het eigen risico en de…
Je bent ondernemer en jouw organisatie groeit als kool. Je hebt al een aantal medewerkers op de loonlijst en misschien ben je alweer op zoek naar…
Als bedrijf kun je jouw werknemers een auto van de zaak aanbieden, maar zelf kun je ook rijden in zo’n wagen. Wat voor soort auto je kiest, heeft…