Een alcoholslot is een onderdeel van het Alcoholslotprogramma (ASP). Bij bestuurders die worden aangehouden met een alcoholpromillage boven de 1,3, wordt een blaasapparaat in de auto ingebouwd dat werkt als een startonderbreker. Bovendien moeten zij een begeleidingsprogramma volgen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Alcoholslotprogramma (ASP)

Het ASP is een maatregel die wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op basis van een mededeling van de politie. Het bestaat uit een alcoholslot in de auto en een begeleidingsprogramma.

– Voor gewone bestuurders is het ASP verplicht als ze worden aangehouden met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed.

– Automobilisten die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, krijgen het alcoholslot vanaf 1,0 promille.

– Recidivisten (automobilisten die opnieuw de fout ingaan) krijgen hem vanaf 0,8 promille.

Werking alcoholslot

Een alcoholslot is een blaasapparaat dat in de auto wordt ingebouwd en daar 2 jaar blijft zitten. Het werkt als een startonderbreker: bij een alcoholpromillage boven de 0,2 start de auto niet.

Verder registreert het hoe vaak er geblazen wordt, met welk promillage, op welke dag en op welk tijdstip, maar ook eventuele fraudepogingen. Ook tijdens het autorijden moet de bestuurder af en toe blazen.

Het alcoholslot wordt regelmatig uitgelezen. Het CBR controleert gedurende 2 jaar de deelnemers aan de hand van de geregistreerde gegevens en geeft feedback.

Begeleidingsprogramma

Deelnemers van het ASP volgen een verplicht begeleidingsprogramma dat bestaat uit een aantal groepsessies. Daarnaast krijgen deelnemers adviezen om hun drankprobleem aan te pakken.

Deelnemers die na 2 jaar nog steeds met teveel drank op willen gaan autorijden, moeten langer aan het programma deelnemen: zij krijgen telkens een verlenging van 6 maanden.

Rijbewijs kwijt

Fraudeurs worden uit het programma gezet, hun rijbewijs wordt ongeldig verklaard en zij mogen niet meer rijden. Na 5 jaar mogen zij weer hun rijbewijs proberen te halen.

Vanaf wanneer

De wet is december 2011 in werking getreden.

Zie ook:

De recidiveregeling »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…